La confiança de l’empresariat català creix malgrat les previsions

Tots els sectors mostren una millora de la confiança, fet que no es donava des del tercer trimestre del 2021, però l’increment és un punt per sota de la mitjana estatal

Un treballador del sector del metall| Foment del Treball Un treballador del sector del metall| Foment del Treball

La confiança de l’empresariat català en l’evolució de l’economia creix després de dos trimestres a la baixa i malgrat les males previsions que s’esperen per a la tardor. Però aquesta confiança encara està per sota de la dels empresaris del conjunt de l’Estat espanyol. Així, l’Índex de Confiança Empresarial puja un 6,5% a Catalunya de cara al tercer trimestre respecte al mateix període anterior, i marca un registre que proper al 2019.

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), tots els sectors mostren una millora de la confiança, fet que no es donava des del tercer trimestre del 2021. L’hostaleria i transport són els que mostren l’increment més elevat (15,9%), seguit del comerç (7,1%), la resta de serveis (5,5%), la construcció (4,1%) i la indústria (4,0%).  En el conjunt de l'Estat, l’indicador mitjà està un punt per sobre de la xifra catalana (7,5).

En relació amb el mateix trimestre de l’any anterior, l’índex de confiança empresarial ha augmentat un 3% a Catalunya. A l’hostaleria i transport la millora és amb taxes molt elevades (20,7%) i també la resta de serveis (3,4%) i la construcció (1,5%). En canvi, el comerç (-2,2%) i la indústria (-0,7%) declaren pèrdua de confiança en relació amb un any enrere.

Per grandària de l’establiment, tots els grups declaren una millora de confiança en relació amb el trimestre anterior. Els més petits -de menys de 10 assalariats- són els que mostren l’augment més elevat (8,3%) i els més grans -de 1.000 treballadors o més- mostren el més baix (1,7%).

Diferències per demarcacions

Per demarcacions, totes mostren una millora de la confiança respecte del trimestre anterior. Les Cambres de Girona són les que mostren la variació més elevada (11,6%) i les segueixen les de Lleida (7,1%), les de Tarragona (7,0%), la Cambra de Barcelona (6,3%) i la resta de cambres de Barcelona (3,2%).

Amb tot, l'optimisme empresarial és més alt a la resta de l'Estat ja que l'indicador mitjà està un punt per sobre de la xifra catalana. Els increments més alts de l'índex s'han donat a les Illes Balears (16,3%) i Galícia (12,4%), segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Un terç de les empreses de l’Estat preveuen pujar preus aquest estiu per compensar una inflació disparada

Pel que fa als preus, el 32,5% de les companyies espanyoles preveuen apujar-los entre juliol i setembre, per compensar la inflació disparada. En canvi, un 62,7% considera que mantindrà estable els preus dels seus productes. Del total d'enquestats només un 4,8% afirma que els abaixarà.

Al conjunt de l'Estat, el 19,6% de les empreses consideren que el negoci anirà bé en els mesos d'estiu, mentre que un 23,8% opina que la marxa de l'activitat no serà positiva. La gran majoria (56,6%) espera mantenir una activitat normal.

Més informació
Empreses de confiança, empreses sòlides
La confiança en l'economia europea, a la baixa
La guerra d'Ucraïna ha afectat el 60% de les empreses catalanes
Avui et destaquem
El més llegit