El congrés del retrobament en una ciutat que vol "mantenir la flama"

El Mobile World Congress es consolida a Barcelona com un espai per a la globalitat enmig de velocitat, empenta i tecnologia inimaginable

 Inauguració del Mobile World Congress 2023 | Cedida Inauguració del Mobile World Congress 2023 | Cedida

"Estem davant del congrés del retrobament, del retorn en massa de la indústria tecnològica després de la pandèmia i que es plasma en una Barcelona amable, contenta i que va a gran velocitat", apunta a VIA Empresa Eduard Martín, director de l'àrea de connectivitat intel·ligent del Mobile World Capital Barcelona. Des del 27 de febrer de 2023 fins al dijous 2 de març de 2023 s'inaugura el Mobile World Congress 2023 amb empenta i novetats que abracen des dels hologrames, a la intel·ligència artificial, al metavers i les primeres paraules sobre el 6G. Una tecnologia inimaginable que busca unir les sensacions cada vegada més pròximes del món digital i físic.

Els impulsors de l'esdeveniment prometen que serà espectacular: "Serà la tornada a la normalitat després de la pandèmia i puc garantir que la gent quedarà impressionada", destaca el conseller delegat de GSMA, John Hoffman. I, qui sap, superar l'edició del 2019 definida com la "millor de la història".

Xifres optimistes (i la lluita per la igualtat)

L'edició del Mobile World Congress d'aquest any reunirà més de 2.000 expositors al recinte de Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat i espera un impacte econòmic d'almenys 350 milions d'euros a la ciutat. De moment es tracta d'un càlcul fet d'acord amb la previsió de rebre 80.000 visitants, una xifra que probablement se superarà i que se sabrà a finals de setmana. Des que la Fira de Barcelona va aterrar a Barcelona el 2006, l'impacte econòmic incloent aquest any sumarà uns 5.700 milions d'euros, a més de 148.000 contractes de feina amb motiu del congrés.

Martín (Mobile World Capital): "Amb el Mobile World Congress hi ha una Barcelona amable, contenta i que va a gran velocitat"

L'esdeveniment, una vegada més, porta els directors executius i els presidents de les principals empreses tecnològiques del món, delegacions de més de 100 països, entre els quals, s'esperen un 25% asiàtics. Segons els càlculs de l'organitzadora del congrés, entre 4.000 i 5.000 participants viatjaran des de la Xina, aprofitant que s'han aixecat les restriccions de viatjar per combatre la covid-19. L'edició del 2022 va estar marcada per l'absència de congressistes asiàtics, especialment de xinesos.

Inauguración del Mobile World Congress 2023 | Cedida
Inauguración del Mobile World Congress  | Cedida

Per altra banda, el MWC assegura que ni Rússia ni les seves empreses estaran al congrés d'enguany. L'absència contrasta amb la presència d'Ucraïna i mostra l'aïllament tecnològic de Moscou, forçat a usar "intermediaris". On si s'han "posat les piles" els organitzadors és per aconseguir un nombre més gran de dones al saló. Per exemple un 35% dels ponents del congrés van ser dones a l’edició passada, molt lluny de la paritat i reflex d'una indústria molt masculinitzada. El repte d’aquest any és assolir la quota del 40% de dones.

Velocity, Unleashing Tomorrow's Technology

El principal lema del Mobile World Congress d'aquest any serà Velocity – Unleashing Tomorrow's Technology – Today i girà sobre cinc eixos com el 5G Acceleration (accessibilitat sobre aquesta tecnologia, camí cap al 6G...), Reality + (metavers, web 3.0, experiències immersives...), OpenNet, FinTech (NFT, criptomonedes, blockchain...) i Digital Everything (aplicació de noves tecnologies a la indústria, entre d'altres).

Més info: 10 fites històriques (per emmarcar) del Mobile World Congress

Per a César Córcoles, professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, encara trigarà a ser una realitat, però el MWC serà un dels escenaris principals on es debatran els estàndards de la connectivitat 6G. Per a l'usuari significarà més amplada de banda, que es puguin connectar més dispositius amb menys latència, i que en un futur fins i tot sigui plausible oblidar-se de tenir fibra a casa perquè el 6G oferirà connectivitat de sobres. El MWC també servirà de lloc de trobada real entre els grans grups que s'encarreguen de definir els estàndards del 6G, i s'espera que un dels debats se centri a com aconseguir que aquest sistema de connectivitat sigui respectuós amb el medi ambient. 

El MWC serà un dels escenaris principals on es debatran els estàndards de la connectivitat 6G

Un altre element serà el metavers. "En el futur immediat, la indústria relacionada amb el metavers centrarà els seus esforços en un públic objectiu que passa del consumidor particular al teixit empresarial, cosa que ha comportat la creació d'una nova paraula clau que la indústria vol que escoltem més sovint: matterverse", destaca Córcoles.

Las principales novedades tecnológicas del MWC | Cedida
Las principales novedades tecnológicas del MWC | Cedida

Pel que fa a les novetats en mòbils, cal destacar que la meitat dels congressistes vindrà d'empreses que no estan directament relacionades amb els mòbils, sinó que es dediquen a la logística, les finances, els videojocs o el metavers, les novetats en dispositius mòbils continuaran sent protagonistes del congrés. Les principals tendències seran els mòbils plegables, les millores en la qualitat d'imatge i implementació del zoom, càrregues més ràpides que poden arribar en pocs minuts.

Finalment una de les apostes serà per la indústria 4.0 i la sostenibilitat. La digitalització, la internet de les coses o IdC i la fusió dels mons real i digital en la pràctica del dia a dia impliquen afrontar un nou escenari en què la indústria 4.0 ha de garantir la sostenibilitat. Com assolir-ho de la manera més eficaç possible és un dels temes sobre els quals debatran els experts reunits en el MWC.

Altres esdeveniments que tindran lloc serà The Next Hospital, que mostrarà l'aplicació de les noves tecnologies aplicades a la sanitat com la intel·ligència artificial i l'Internet de les Coses, entre d'altres, i com obtenir diagnòstics a distància més acurats o prevenir desordres genètics; o l'Sports Tomorrow Congress, que inclou la col·laboració entre el MWC i el Futbol Club Barcelona.

La meitat dels congressistes vindrà d'empreses que no estan directament relacionades amb els mòbils, sinó que es dediquen a la logística, les finances, els videojocs o el metavers

El recinte de Fira de Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat s'ha preparat per rebre Huawei, que serà la que ocupi més espai, Deutsche Telekom, Ericsson, Intel, Lenovo, Nokia, Qualcomm, Samsung, Telefónica i ZTE, entre d'altres. El Mobile reunirà personalitats d'una àmplia varietat de camps, tot i que no tan mediàtiques com a les edicions anteriors.

El germà petit també brilla

L'edició d'aquest any inclourà, un cop més, el 4YFN amb la participació de més de 700 companyies, segons fonts de la GSMA. També s'hi esperen nombroses conferències amb més de 300 ponents i una entrega de premis als millors projectes. D'altra banda, en el Mobile World Congress 2023 es repetiran experiències anteriors com el Meet and Eat a l'Hospitalet de Llobregat i el Beat Barcelona, que celebrarà la segona edició i inclou un programa d'entreteniment per als assistents al final de cada jornada. "Encarna l'esperit de què passa a la ciutat", ha comentat el director general de la GSMA, Mats Granryd. També hi haurà concerts i sessions de DJ amb la col·laboració de festivals musicals de la ciutat com el Sonar i el Cruïlla.

Logotip del 4YFN a l'entrada del pavelló 6 de la Fira de Barcelona | ACN
Logotip del 4YFN a l'entrada del pavelló 6 de la Fira de Barcelona | ACN

Més info: Però, siguem sincers, què es fa de debò al Mobile World Congress?

Mantenir la flama fins al 2030 o el més enllà

El CEO de la GSMA, John Hoffman, ha fet balanç dels anys de presència del Mobile World Congress a Barcelona, des de la seva primera edició, el 2006. Hoffman ha assegurat aquests dies que quan buscaven localitzacions per al congrés, aspiraven a trobar una ciutat on no només poguessin organitzar el saló, sinó generar un ecosistema al seu voltant i un impacte que anés més enllà d'una sola setmana l'any. "Estic orgullós del que ha fet la ciutat, però és només el principi. Hem creat un jardí per créixer, i comencem a veure els fruits, però si volem fer realment de Barcelona un hub tecnològic, tenim tots els ingredients a lloc, però portarà temps que es desenvolupi", confessa.

Hoffman (GSMA): "El sector tecnològic era escandinau, Silcon Valley, la Xina...però no el sud d'Europa"

En aquest sentit, Hoffman ha dit que llavors la ciutat comtal no es coneixia pel seu potencial tecnològic, sinó pel "turisme i la gastronomia". "El sector tecnològic era escandinau, Silcon Valley, la Xina... però no el sud d'Europa", ha afirmat. En aquest sentit, ha assegurat que es van inspirar en l'esperit de les Olimpíades 92, i els canvis que van comportar per Barcelona, però intentant tenir un impacte que s'allargués "molt més".  Hoffman ha defensat que amb Barcelona s'ha aconseguit crear "una unió molt única" entre l'ecosistema públic i privat, el món econòmic o l'educatiu, que és part del llegat que volien promoure. El de mantenir la flama tot l'any.

Més informació
L'oci nocturn preveu facturar 96 MEUR durant el MWC 2023
El Gremi de Restauració preveu una ocupació del 40% pel MWC
Avui et destaquem
El més llegit