Quan l'estiu és viu, l'ocupació somriu

Catalunya lidera la contractació estiuenca amb 285.038 llocs de feina generats per afrontar els mesos de juny a setembre

Catalunya torna a ser la primera comunitat en contractació durant un període vacacional | iStock Catalunya torna a ser la primera comunitat en contractació durant un període vacacional | iStock

Després que l'atur hagi crescut durant anys arribant al seu punt màxim el 2013 amb un 23,61%, Catalunya es consolida al juny com el territori de tot l'Estat on més ha caigut la desocupació i, com ja ve sent habitual, també lidera la contractació durant la campanya d'estiu. Dels 285.038 contractes generats per afrontar aquests quatre mesos segons dades del Grup Adecco, la gran majoria estan vinculats al turisme i un 13,2% -37.600 feines- a les rebaixes. Però el sector de la distribució també té un paper protagonista: supermercats com Mercadona, Bon Preu o Aldi juguen un paper important en la generació d'ocupació estiuenca. Amb un increment del 7,8% en relació al 2018, Catalunya torna a ser la primera comunitat en contractació durant un període vacacional, com ja va ser-ho durant la Setmana Santa i, a més, és la segona que més contractes indefinits genera derivats d'aquest període.

Més info: Feina d’estiu, esperança d’hivern

En termes de contractació estiuenca, a Catalunya la segueixen la Comunitat de Madrid, que generarà 223.800 llocs de feina, el País Valencià, amb 152.800, Múrcia amb 152.300 contractes i Andalusia, amb 133.300 ocupacions. Aquestes cinc comunitats sumen dos terços del total de contractes que es realitzen durant la campanya d'estiu, cosa que demostra, una vegada més, i segons subratlla l'informe, "la gran concentració territorial que té lloc en els principals períodes de contractació".

Una feina d'estiu indefinida

La campanya d'estiu també acabarà desembocant en la generació de contractes indefinits. Segons Randstad, Catalunya és el segon territori que més en crearà, només per darrere d'Andalusia. Amb un increment del 7,7% respecte el 2018 -lleugerament per sobre de la mitjana espanyola que és del 6,5%-, del total de contractes generats per a l'estiu -que segons l'empresa de recursos humans és de 86.940-, 20.040 seran indefinits, és a dir, un 23,05% del total. De fet, el territori català suma amb Andalusia, País Valencià i Madrid el 56% del total d'ofertes de feina de tot l'Estat, que comptarà amb un total de 140.000 contractes indefinits més.

 

Tenint en compte que el major dinamitzador d'ofertes de feina és el turisme, les aptituds més demandades en les ofertes de feina són l'experiència, l'orientació al client -pel sector comercial i hostaler- i els idiomes, sobretot l'anglès, però també el francès, l'alemany, idiomes nòrdics, el rus, el xinès o l'àrab. Arreu, però encara més a Catalunya, que és el territori on més gasten els turistes i ja al maig ha acaparat el 24,4% de la despesa total de l'Estat.

Però no només el turisme i les rebaixes estan generant ofertes de feina estiuenques. El transport i l'oci són dos punts claus per aquest període i se sumen, així, a les ofertes dels supermercats. De fet, el 0,8% de les ofertes de feina creades a Catalunya venen de Mercadona, que incorpora 1.750 persones durant aquests mesos. Aquests empleats se sumen al total de 9.000 treballadors que la cadena d'alimentació contractarà a tot Espanya per donar servei a les més de 1.600 botigues que la companyia té repartides per tot l'Estat. Els municipis de la Costa Daurada, la Costa Brava així com La Vall d’Aran són les zones on més es reforcen les contractacions.

També Bon Preu ha sortit a la caça de nous treballadors i ha contractat 420 persones per reforçar, sobretot, la Costa Brava i la Costa Daurada coincidint amb l'afluència turística. Aldi, de la seva banda, incrementa la seva plantilla en 122 persones, sobretot a Lloret de Mar, l'Escala, Blanes o Magaluf a Mallorca. Aquesta xifra representa un augment del 217% respecte el 2018.

La ressaca de la Setmana Santa i plus de rebaixes

Si bé és cert que Catalunya ja va ser líder en contractació durant la Setmana Santa, també ho és que alguns d'aquests contractes s'allarguen fins l'estiu. Segons InfoJobs, el 57% de les vacants publicades a escala estatal per al mes d'abril s'allarguen fins la campanya d'estiu. És així, d'una banda, perquè la Setmana Santa ha caigut molt tard aquest any, com apunta la responsable d'estudis del portal de recerca de feina, Neus Margalló, i, de l'altra, perquè el 36% de les vacants recollides durant aquell període vacacional estaven vinculades a la restauració i el turisme.

A més, segons Adecco, Catalunya també lidera la contractació durant el període de rebaixes amb un número de contractes que representen el 13,2% del total que es realitzen en territori català. Aquesta xifra representa un increment del 8,5% sent Barcelona la província on menys puja el percentatge, però també la que més ocupació acapara: del total de contractes creats per afrontar les rebaixes a tot el territori, 29.300 són a la capital catalana, un 7,5% més que el 2018.

Mentrestant, Tarragona emplearà 3.322 persones per fer front a la campanya, un 8% més; Lleida en contractarà 2.263, un 9% més; i Girona n'ocuparà 2.711, un 9,5% més que l'any passat. A escala estatal, l'increment és més reduït, però també s'eleva fins el 6,8% i, de l'1,4 milions de llocs de feina creats per a l'estiu, 190.000 són destinats a les rebaixes.

Els perfils de la demanda

Dins dels perfils vinculats amb el turisme i l'hostaleria, que són els protagonistes indiscutibles de les ofertes de feina estiuenques, els més sol·licitats són els de cambrer, cuiners, ajudants de cuina, agents de viatges, monitors de temps lliure, animadors i socorristes. Però les rebaixes també porten implícita la necessitat d'incorporar a depenents, promotors, comercials, caixers, personal d'atenció al client i venedors. L'ecommerce, a més, també ha contribuït a la contractació de perfils més vinculats a la logística i el transport, com feines d'empaquetadors, inventaristes, repartidors o mossos de magatzem.

Les ofertes dins del sector portuari i aeroportuari també guanyen pes en les contractacions de la campanya d'estiu. Unes contractacions que ja registren, com apunta Randstad, set anys de creixement consecutius i que supera, a escala estatal, les 600.000 contractacions per primera vegada a la història.

 

Més contractacions, més afiliacions a la Seguretat Social i menys atur. Tot sembla anar vent en popa però, malgrat l'esperança que, en el cas de Catalunya, el 23,05% dels contractes generats per afrontar la campanya d'estiu es converteixin en indefinits, segons el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, "no n’hi ha prou amb rècords d’afiliació mitjana a la Seguretat Social si la contractació laboral no és estable". Amb 3.508.443 persones afiliades a Catalunya -la xifra més alta de tota la sèrie històrica-, Ginesta lamenta que "hi ha hagut una regressió en l’evolució de la contractació indefinida" que, segons apunta, ha caigut un 3,5% en els primers mesos de l'any. "Les empreses veuen incerteses i tenen menys incentius per la contractació indefinida després de les reformes legislatives de finals de l’any passat i, per tant, prenen decisions favorables a la contractació temporal”, sentencia.

De moment, tot i que com deia Victor Hugo "el treball endolça sempre la vida, però els dolços no agraden a tothom", l'estiu és una bona oportunitat per plantar la llavor per sembrar el futur. Perquè, com a mínim, un 23% d'aquests contractes es convertiran en indefinits i això ja és un indicador esperançador.

Més informació
L'atur recupera xifres del 2008 a Catalunya
Catalunya, per damunt la mitjana espanyola en contractació indefinida
Els descomptes permanents i l'onada de calor crucifiquen les rebaixes
Catalunya, el territori on més diners gasta el turisme
Catalunya lidera la creació d'ocupació a l'estiu
Avui et destaquem
El més llegit