Nou Estats de la UE reclamen 'coronabons'

El president del Consell Europeu, Charles Michel, rep una carta amb la petició abans d'acordar la resposta econòmica de la UE el dijous

El president del Consell Europeu, Charles Michel, en una imatge d'arxiu | ACN El president del Consell Europeu, Charles Michel, en una imatge d'arxiu | ACN

El Govern espanyol reclama, juntament amb vuit Estats més de la Unió Europea, la creació de coronabons per respondre a la crisi per la covid-19. En una carta dirigida al president del Consell Europeu, Charles Michel, els líders d'Espanya, Bèlgica, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Portugal i Eslovènia defensen que l'emissió de deute conjunt dels països de l'eurozona donaria l'estabilitat necessària a llarg termini per "fer front a les polítiques necessàries per contenir els danys causats pel coronavirus".

"El motiu pel qual utilitzar aquest instrument és fort, ja que tots estem fent front a un xoc simètric i extern del qual cap país té la responsabilitat, però del qual tots patirem les conseqüències negatives", apunten. Segons els líders dels nou Estats, l'emissió de coronabons seria una "resposta europea efectiva i unida". "Aquest instrument de deute comú hauria de tenir la suficient mida i maduresa com per ser completament eficient i evitar els riscos ara i en el futur", remarquen.

Més info: Més sobre el coronavirus: els bons catastròfics

Aquesta mesura enfronta, de nou, els dos blocs habituals. D'una banda, hi ha els que són més partidaris d'una major integració fiscal, entre els quals hi ha Espanya, França, Itàlia o Portugal, entre d'altres; i, de l'altra, hi ha els Països Baixos, Alemanya i els nòrdics, que s'oposen a l'emissió de deute conjunt. Els partidaris de la integració fiscal defensen que cal una resposta comuna i en bloc a la crisi causada pel coronavirus, mentre que els Països Baixos ja ha avisat del "risc moral" de la mutualització.

La carta al president del Consell Europeu arriba només un dia abans de la videoconferència en la qual els líders dels 27 països comunitaris hauran d'acordar la resposta econòmica a la covid-19, després que la reunió de l'Eurogrup acabés sense cap mesura. L'ús del fons europeu de rescat i l'emissió de coronabons són les principals opcions que hi ha sobre la taula.

Més informació
Els efectes del coronavirus en pimes i autònoms
L'impacte econòmic del coronavirus: un 1,7% del PIB català
L'Estat mobilitza 200.000 milions d'euros per pal·liar l'impacte del coronavirus
Avui et destaquem
El més llegit