Quin és el cost d'una "llar intel·ligent"?

D'acord amb l'informe del Grup Mutua Propietarios, els catalans destinarem 420 euros a la compra de tecnologia per la llar

El 56% dels catalans considera perillós tenir molts dispositius que funcionin amb IA | iStock El 56% dels catalans considera perillós tenir molts dispositius que funcionin amb IA | iStock

Els catalans estaríem disposats a invertir una mitjana de 420 euros en l'adquisició de dispositius tecnològics que contribueixin a crear una "llar intel·ligent", segons recull l'informe La tecnologia s'instal·la a la llar elaborat pel Grup Mutua Propietarios, per conèixer la penetració d'aquestes eines en el nostre dia a dia. I és que només un 29% dels catalans considera que viu en una "llar intel·ligent", una percepció que millora als habitatges unifamiliars o més amplis, i que empitjora als habitatges amb membres de major edat o amb menors ingressos.

Més info: El dilema de la robòtica assistencial: estem preparats per conviure amb robots?

L'estudi assenyala que un de cada quatre catalans assegura que adquirirà, com a mínim, un aparell intel·ligent més en un futur pròxim. Els robots de neteja (41%), els altaveus intel·ligents amb assistència virtual (37%) i els sistemes de seguretat intel·ligents (33%) són els aparells que més presència tenen a les llars catalanes, amb especial incidència en aquells més joves. Destaca l'aparició dels robots de companyia, que ja es troben en un 3% dels habitatges.

“Mentre que els robots i els altaveus aconsegueixen una penetració ja elevada, comença a estendre's l'ús de sistemes de seguretat, llums i rentadores intel·ligents, mentre que els androides de companyia comencen a fer-se un espai a les llars i, en un futur, un de cada deu catalans afirma que adquirirà un acompanyant virtual”, explica Laura López, subdirectora general d'Estratègia, Clients i Canals Alternatius del Grup Mutua Propietarios.

Reduir la càrrega domèstica a canvi de "falta d'intimitat"?

Encara que hi ha poca predisposició a invertir en aquesta mena de dispositius -només un 24% admet estar interessat-, els catalans sí que reconeixen els seus avantatges, entre els quals destaquen les millores en estalvi energètic (56%), la comoditat (40%), la seguretat (26%), la sostenibilitat (26%) o la reducció de la càrrega de les tasques domèstiques (21%). De fet, l'informe del Grup Mutua Propietarios apunta que un 42% dels catalans valoren de manera positiva com aquests electrodomèstics li faciliten el dia a dia, i un 42% destaca l'aportació de la intel·ligència artificial per evitar fer tasques "que no agraden".

Només un 29% dels catalans considera que viu en una "llar intel·ligent"

Per contra, el preu d'aquests electrodomèstics (56%) i la falta d'intimitat (25%), són els principals factors en contra de la tecnologia a la llar. En concret, un 34% dels catalans no confia que els aparells guardin la seva intimitat; més de la meitat (56%) considera perillós tenir tants dispositius que funcionen amb intel·ligència i artificial, i un 64% assegura tenir la sensació que, quan utilitzen tecnologia, està "regalant les seves dades": “En un país on està generalitzat l'ús de cortines i persianes per, a més de controlar la llum i la temperatura, mantenir la privacitat, la irrupció de la tecnologia a les llars està influint en la nostra percepció i la seva gestió, provocant una sensació de falta d'intimitat”, explica López.

Més informació
Roberto Menéndez: “Som la primera generació de cíborgs de la història"
MIXO, el robot nocturn que serveix cubates en 30 segons
Propina als humans o als robots? Noves tecnologies en els restaurants de sushi
Avui et destaquem
El més llegit