El dèficit de les autonomies es dispara pel bloqueig a Madrid

El passiu de les comunitats creix fins al 0,25% del PIB el juliol i ja arriba als 3.090 milions d'euros

La ministra de Hacienda en funcions María Jesús Montero La ministra de Hacienda en funcions María Jesús Montero

El dèficit públic de les comunitats autònomes s'ha disparat fins al 0,25% del PIB entre gener i juliol, segons les dades fetes públiques pel ministeri d'Hisenda, que situen les necessitats de finançament autonòmic en els 3.090 milions d'euros. La xifra contrasta amb els 46 milions que, en el mateix període de l'any passat, requerien les autonomies. El bloqueig del Govern espanyol afecten l'actualització de les bestretes de finançament de les comunitats autònomes. De fet es calcula que l'Estat té bloquejats uns 4.500 milions d'euros.

Les comunitats han gastat tenint en compte uns diners que ara mateix no tenen: la despesa ha crescut un 6,2% -per l'increment de salaris dels funcionaris-, tot i que els ingressos han crescut un 3,2%. D'aquesta manera, si l'any passat el dèficit autonòmic era de 46 milions d'euros, ara la xifra s'ha multiplicat per 70.

Catalunya té una necessitat de finançament de 225 milions d'euros, mentre que fa un any la xifra era de 32 milions

Pel que fa a Catalunya, el dèficit fins al juliol és de 225 milions d'euros. Fa un any, la necessitat de finançament era de 32 milions d'euros. Segons el govern espanyol, les dades entre 2019 i 2018 no són comparables.

Menys dèficit

El dèficit del conjunt de les administracions públiques ha assolit els 25.233 milions d'euros fins a juliol, la qual cosa suposa un increment del 8,3% respecte al mateix període de l'any anterior, la qual cosa equival al 2,02% del PIB. Mentrestant, el dèficit de l'Estat fins a agost ha estat de 14.937 milions, un 19,6% inferior al de 2018 i equivalent al 1,2% del PIB, segons les dades publicades pel Ministeri d'Hisenda.

La xifra de 25.233 milions de dèficit públic equival al 2,02% del PIB, per sobre del 1,94% de l'any passat, si bé la xifra exclou el saldo net de les ajudes a institucions financeres, que a la fi de juliol és positiu per import de 43 milions.

A més, Hisenda explica que cal tenir en compte que la dada encara no és homogènia perquè l'impacte de la revaloració de les pensions i el sou dels funcionaris l'any passat no es va produir fins al cap de l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat al juliol.

En el desglossament del dèficit públic fins a juliol, l'Administració Central ha registrat un dèficit de 16.332 milions, exclosa l'ajuda financera, la qual cosa suposa un 16,1% menys que l'any passat i equival al 1,31% del PIB, enfront del 1,62% de 2018.

Més informació
Catalunya tanca els cinc primers mesos de l'any amb un dèficit del 0,46% del PIB
Espanya surt del control europeu del dèficit
L'augment de salaris i pensions dispara el dèficit de l'Estat
Avui et destaquem
El més llegit