El 90% del món està en desacceleració, segons l'FMI

La nova directora de l'organisme, Kristalina Georgieva, atribueix el baix creixement als conflictes comercials, entre d'altres causes

Kristalina Georgieva, la nova directora de l'FMI, que ha alertat d'una desacceleració global | ACN Kristalina Georgieva, la nova directora de l'FMI, que ha alertat d'una desacceleració global | ACN

L'FMI alerta d'una desacceleració global. La nova directora de l'organisme financer, Kristalina Georgieva, ha pronunciat el seu primer discurs davant l'FMI, que ha tingut un to més aviat pessimista. 

Georgieva ha explicat que "gairebé el 90% del món" acabarà l'any en desacceleració. En aquest sentit, ha dit que el creixement global del 2019 serà el més baix des de principis de la dècada. La situació econòmica, és "complexa" i les perspectives són "precàries". 

Conflictes comercials

Una de les principals causes d'aquesta situació, segons l'FMI, són els conflictes comercials, que "repercuteixen negativament" en el creixement del comerç mundial. Aquest, "s'ha pràcticament paralitzat". 

La successora de Christine Lagarde al capdavant de l'òrgan creu que s'ha de "millorar el sistema, no abandonar-lo" i que el comerç serà la clau per generar creixement en els propers anys.

El conflicte comercial més important ara mateix és el que hi ha obert entre els Estats Units i la Xina. Segons els càlculs de l'FMI, suposarà una pèrdua de 700.000 milions de dòlars per a l'economia mundial només l'any 2020. Aquesta xifra representa un 0,8% del PIB global. A aquesta guerra comercial s'hi afegeixen els nous aranzels que vol imposar el president d'EUA, Donald Trump, a productes agroalimentaris europeus.   

Més info: L'impacte dels aranzels de Trump a Catalunya

Resposta comuna

Si la situació econòmica continua en aquesta línia i s'agreuja més, la directora de l'FMI ha reclamat que hi haurà d'haver una resposta fiscal comuna. 

Més informació
Kristalina Georgieva, nova directora general de l'FMI
Però, vejam, s'apropa una nova crisi?
Els experts descarten una nova crisi com la de fa 10 anys
Avui et destaquem
El més llegit