• Economia
  • Les dones al sector TIC: “Ens ho hem de creure i passar a l’acció”

Les dones al sector TIC: “Ens ho hem de creure i passar a l’acció”

El 1r Baròmetre Dona TIC revela que quan les dones tecnòlogues lideren equips tendeixen a buscar més paritat i conciliació que els homes

Impulsors del 1r Baròmetre Dona TIC, elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya | Cedida
Impulsors del 1r Baròmetre Dona TIC, elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya | Cedida
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
23 de Març de 2023

Quina és la situació de les dones al sector TIC de Catalunya? En primer lloc, no hi ha cap sorpresa. Poca paritat, una bretxa salarial del 19% i una mínima presència d’elles en les carreres tècniques. De fet, menys del 20% de presència femenina en carreres universitàries STEM. I, quan són tècniques, el percentatge baixa fins al 2%. Tanmateix, no es tracta d’un fenomen únic del nostre país perquè les xifres són similars a Europa.

 

Una anàlisi que forma part del 1r Baròmetre Dona TIC, elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya en col·laboració amb TIC Catalunya, el primer estudi que radiografia la presència de dones tecnòlogues en el teixit empresarial i econòmic a Catalunya. I un element sorprenent: ha costat que moltes companyies volguessin participar en la iniciativa. De fet, dels 534 contactes amb empreses, només hi ha hagut 177 enquestes vàlides.

Quan una dona d’una companyia tecnològica lidera un equip, acostuma a ser més paritari pel que fa als rols i a la promoció

El baròmetre detalla que només hi ha un 25,4% de dones als perfils tècnics de les companyies tecnològiques, sobretot en la gestió de projectes TIC, el desenvolupament de software i en el desenvolupament d’infraestructures. I un element curiós pel que fa a la promoció del talent femení. Quan una dona d’una companyia tecnològica lidera un equip, acostuma a ser més paritari pel que fa als rols i a la promoció. Un fet que no succeeix a la inversa, que pot arribar a assolir taxes del 70% d’homes i el 30% de dones.

 

La por amb les auditories salarials i els plans d’igualtat

El sector TIC català dona suport a les polítiques de diversitat i conciliació? Una conclusió interessant: no som madurs pel que fa a les auditories salarials i la compartició de plans d’igualtat. Per exemple, tan sols el 35% de les empreses compta amb suport de programa a la cura. I quan el lideratge és femení, hi ha més suport als programes de diversitat i conciliació. I, finalment, només el 18% de les empreses fa formacions per combatre estereotips.

Porras: “Necessitem activar-nos, que les dones tecnòlogues no abandonin i agafin altres camins. I posar èmfasi en la infància, en la renúncia i en les iniciatives”

Entre les recomanacions hi ha la sistematització de les dades desagregades per sexe i invertir en recursos que ajudin a visibilitzar i a mesurar la presència i la participació de les persones que formen part de les organitzacions. Lluitar de veritat contra els biaixos de gènere, fomentar la cultura inclusiva i la transparència. I conscienciar el sector públic i privat, que tinguin dades actualitzades i transparència dins de les organitzacions.

I una crítica que han llançat les ponents. Cal mesurar el que està passant a les escoles, a les formacions professionals tecnològiques, la taxa d’abandonament a les universitats i en l’etapa professional. I perquè hi ha tants abandonaments en les carreres TIC quan arriben a l’edat dels 30 i 35 anys? Algunes d'elles responen que té a veure amb l'edat biològica, maternal o també pels pocs referents i la visibilitat. De fet, la natalitat va caure un 9% el 2022, la dada més baixa des que es mesura a Espanya. “Necessitem activar-nos, que les dones tecnòlogues no abandonin i agafin altres camins. I posar èmfasi en la infància, en la renúncia i en les iniciatives”, destaca Mar Porras, Sales Enablement Manager RICOH. I el més important: “Ens ho hem de creure i passar a l’acció”.