Eines Pimec, com ser l’única patronal de Catalunya

L'empresari i vicepresident segon de la Cambra, Pere Barrios, lidera la candidatura que rivalitzarà amb Antoni Cañete a les eleccions de Pimec

La seu de Pimec a Barcelona La seu de Pimec a Barcelona

Ser l'única patronal de Catalunya. Aquest és un dels objectius d'Eines Pimec, la candidatura independentista que, després de l'anunci del president de Pimec, Josep González, que renunciava al càrrec i convocava eleccions per al proper 23 de febrer, va fer públic que es presentaria als comicis de la patronal per donar més joc a la cursa electoral. Poc més de 24 hores més tard de la bomba, l'empresari i vicepresident segon de la Cambra de Comerç de Barcelona, Pere Barrios, protagonitzava una roda de premsa amb l'objectiu de demanar tots els suports possibles "perquè necessitem 100 empresaris que puguin avalar la nostra candidatura i 40 que puguin presentar-se", avisar que intentaran de totes totes que es canviï la data de les eleccions per tenir més marge de maniobra, advertir a Foment del Treball que si surten vencedors aspiren a ser l'única patronal catalana, i deixar clar que ells no posaran pals a les rodes per impedir que es tiri endavant amb la famosa llei de cambres, sinó al contrari.

Si Eines Pimec vol ser l'única patronal de Catalunya és perquè considera que "representar un grup d’empreses grans és representar molt poques empreses, que no ho necessiten i que no van a demanar ajudes" i que, per tant, "les activitats d’una patronal són les que van destinades a les pimes", que són el 99,8% del teixit empresarial català. "La representativitat és absoluta", ha insistit Barrios, que ha volgut fer calar la idea de la candidatura d"arribar a ser la imatge real de Catalunya i la representativitat total de l’empresariat català".

Però no només això. La candidatura vol "canviar el tarannà" de Pimec i, de fet, Barrios s'ha mostrat convençut que, en cas que tinguin els avals suficients per presentar-se a les eleccions dins del marge establert per la patronal, "el vot serà aclaparador per a nosaltres perquè l’alternativa és res". Si fos així, i arrasessin als comicis de la patronal de les pimes, "no seria només canviar de president, sinó tots els òrgans de govern". I no només això. La disputa per part de Pimec amb la llei de cambres, que finalment no s'ha aprovat en la XII legislatura, ja no seria disputa ja que no hi hauria ja cap tipus de problema per tirar-la endavant amb les condicions que ja s'havien pactat amb l'exconsellera d'Empresa i Coneixement -i ara candidata del PDeCAT, Àngels Chacón. "La llei de de cambres no perjudicaria per res a Pimec, només dota de més diners i possibilitats de fer coses a la Cambra, però no limita a la patronal", ha assenyalat.

El moment més incòmode

En només un dia, la candidatura -que de moment no vol donar noms de les persones que ja tenen assegurades a les llistes- ja compta amb més de 20 noms a la seva llista i, tot i que encara tenen de marge fins el 12 de febrer per poder assolir els suports que necessiten, insisteix a demanar que es mediti bé la data de les eleccions. A parer de Barrios, "s’ha buscat el moment més incòmode donant el mínim de temps perquè hi hagi alternatives perquè mai hi ha hagut un candidat alternatiu i sembla ser que és una cosa que ja donem per feta". I és que, ha recordat, "es volia fer coincidir amb les eleccions al Parlament i, a la que es va confirmar que seria el 14 de febrer, es va córrer a confirmar que les de Pimec serien aquesta data".

Sigui com sigui, Barrios ha negat que Eines Pimec sigui una candidatura nascuda de l'ANC, sinó que és "una candidatura independent" que ve d'una iniciativa totalment privada, però sí que ha admès que acceptaran la seva ajuda. "Analitzarem bé l’entramat empresarial català i la majoria són independentistes, però no li donem prioritat i sí a què l’entitat representi realment el país", ha dit.

Barrios: "Les activitats d'una patronal són les que van destinades a les pimes i la representativitat és absoluta"

Ara bé, tot i sostenir que "no podem dir que sigui una candidatura d’Eines de País", ahir la presidenta en funcions de la Cambra, Mònica Roca, recordava que "Eines de País va néixer per abordar diferents aspectes de l’economia catalana i, per tant, hi havia una idea de fer Eines de País per a diferents estructures" i afegia que "és veritat que ens ha agafat de manera inesperada perquè la previsió era al juny del 2022 i s’han hagut d’accelerar una mica les coses amb aquesta dimissió inesperada".

A l'espera, doncs, de si hi ha alguna opció que Pimec canviï la data de les eleccions, la setmana vinent Eines Pimec presentarà la seva llista si arriben a aconseguir totes les persones que necessiten i, de moment, ha assegurat Barrios, ell es conforma "estant el primer de la llista". I és que, ha assenyalat, "curiosament, jo vaig substituir González a la cadira de la Cambra i ara estic dient que podria fer-ho a l’altra cadira".

Més informació
Una candidatura independentista a les eleccions de Pimec
Josep González es retira de Pimec
Avui et destaquem
El més llegit