El Port de Barcelona ha anunciat aquest dijous l’ampliació de la planta de proteïna vegetal de l’empresa Elian, companyia agroindustrial nascuda a Barcelona el gener del 2021 i integrada al grup Viserion. El projecte contempla l’ampliació de les instal·lacions actuals d’Elian al moll d’Àlvarez de la Campa mitjançant una concessió de 48.745 metres quadrats, signada amb l’Autoritat Portuària de Barcelona i annexa a la planta existent de 45.000 metres quadrats.
Aquesta nova fase permetrà incrementar la producció de concentrats i texturitzats de proteïna vegetal, destinats tant a l’alimentació humana com a l’animal. Amb aquesta ampliació, Elian reforça la seva capacitat de producció i consolida la seva aposta per productes d’alt valor afegit destinats a la indústria agroalimentària europea.
Amb una inversió superior als 200 milions d’euros, que se suma als 100 milions ja invertits, el projecte ocuparà una superfície d’unes cinc hectàrees i comptarà amb una concessió per un període de 40 anys. Les obres s’iniciaran el novembre de 2025 i la seva finalització està prevista per al quart trimestre del 2027. Amb aquesta ampliació, la planta que ja processava més de 730.000 tones anuals de soja, incrementarà la seva capacitat fins a més de 100.000 tones anuals, és a dir, 2.800 tones diàries. “La inversió és pràcticament 100% estrangera, tot i que hem rebut ajuts de la Generalitat per valor de 2 milions d’euros”, ha puntualitzat el Andrés Martín, CEO d’Elian.
Amb una inversió superior als 200 milions d’euros, que se suma als 100 milions ja invertits, el projecte ocuparà una superfície d’unes cinc hectàrees
El president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, ha anunciat amb entusiasme l’ampliació durant la roda de premsa celebrada al World Trade Center. Carbonell ha remarcat que es tracta d’un “projecte molt emblemàtic, que forma part de la història i del futur del Port de Barcelona”. I ha afegit: “L’ampliació d’Elian reforça el paper del hub agroalimentari. Aquesta inversió suposa un punt d’inflexió per a la indústria i esdevindrà una referència".
No obstant això, Carbonell ha volgut destacar que aquest projecte ha comportat una reordenació interna important dins del Port de Barcelona. Per tal que Elian pugui duplicar la seva superfície, s’han annexionat uns terrenys pròxims a la planta actual que fins ara estaven concedits al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). Aquest, al seu torn, els tenia llogats majoritàriament a una empresa dedicada al cafè, que es reubicarà en un altre solar, on està previst crear la nova terminal del cafè.
Martín (CEO d’Elian): “La inversió és pràcticament 100% estrangera, tot i que hem rebut ajuts de la Generalitat per valor de 2 milions d’euros”
A més de Carbonell, a l’acte també hi han assistit el secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'Acció, Jaume Baró, i el fundador i CEO d’Elian, Andrés Martín. Martín ha destacat que “la inversió al Port de Barcelona és la més important que el grup Viserion té actualment en marxa i permetrà a Elian ampliar el mercat dels seus productes, que es comercialitzen principalment a Catalunya i l’Aragó, així com fer el salt a Europa”.
Elian sumarà fins a 90.000 metres quadrats al port de Barcelona

Tot seguit, Martín ha assegurat que l’objectiu d’Elian és millorar la sostenibilitat a través de l’alimentació. Amb la posada en marxa d’aquesta nova planta, l’empresa sumarà fins a 90.000 metres quadrats al port de Barcelona i impulsarà la seva facturació, que passarà dels 400 als 500 milions d’euros anuals. Fundada a Barcelona el 2021, Elian es dedica al subministrament de matèries primeres derivades de la soja per a la indústria càrnia i l’alimentació humana, i compta amb 90 treballadors.
Elian es dedica al subministrament de matèries primeres derivades de la soja per a la indústria càrnia i l’alimentació humana, i compta amb 90 treballadors
D’altra banda, Baró ha estat clar i ha reconegut que “és un projecte que compleix molts dels requisits que qualsevol país podria demanar”. I ha conclòs: “És una iniciativa que ens posiciona i ens continuarà posicionant líders en el sector agroalimentari i, a més, ens permetrà mantenir aquest lideratge al sud d’Europa”.