• Economia
  • A Espanya, el 23% dels estudiants s'ha plantejat abandonar la universitat

A Espanya, el 23% dels estudiants s'ha plantejat abandonar la universitat

El 37% dels universitaris d'Espanya pateixen estrès o ansietat, sent aquest el primer conflicte al qual s'enfronten durant la seva etapa estudiantil

Imatge d'arxiu d'uns estudiants realitzant un examen | iStock
Imatge d'arxiu d'uns estudiants realitzant un examen | iStock
Redacció VIA Empresa
11 de Juny de 2024
Act. 11 de Juny de 2024

Molts alumnes decidiran en les pròximes setmanes què i on estudiaran els pròxims anys de la seva vida. En aquest moment clau per al panorama educatiu universitari, Nido Living, el principal operador i gestor de residències d'estudiants i flex living d'Europa, mostra els resultats d'una enquesta realitzada als residents en els seus espais a Espanya.

 

La principal conclusió de l'estudi destaca que el 37% dels universitaris d'Espanya pateixen estrès o ansietat, sent aquest el primer conflicte al qual s'enfronten durant la seva etapa estudiantil. Aquest mateix percentatge augmenta al 50% en el cas de Dinamarca i al 52% a Irlanda. A Espanya, altres problemes que experimenten els alumnes són la cerca de l'equilibri entre la feina i els estudis (34%), la confiança en un mateix (31%), conèixer gent nova (25%) o la solitud (20%). En menor mesura, un 7% dels universitaris pateix algun tipus de discriminació i un 2% assegura que pateix assetjament escolar o bullying.

El 37% dels universitaris d'Espanya pateixen estrès o ansietat, sent aquest el primer conflicte al qual s'enfronten durant la seva etapa estudiantil

Com a resultat, el 23% dels estudiants s'ha plantejat "seriosament" abandonar la universitat, cosa que suposa més del doble respecte a Dinamarca (11%) o Irlanda (9%). Aquesta situació coincideix que el 27% assegura que la seva universitat no es preocupa pel seu benestar, un percentatge que descendeix a l'11% a Dinamarca i al 7% a Irlanda. En contraposició, només el 6% dels estudiants a Espanya considera que la seva solució d'allotjament no atén les seves necessitats de benestar, com pot ser una residència d'estudiant o un col·legi major: el 75% assegura que aquests centres sí que tenen en compte el seu benestar. De la mateixa manera, el 73% dels estudiants considera que el seu allotjament actual té un impacte positiu en el seu benestar.

 

"La transformació de les residències està permetent als estudiants maximitzar l'experiència universitària, però també viure en un espai comunitari on puguin desenvolupar-se com a individus i com a professionals, situant la seva salut mental com una prioritat. Les residències han comprès que l'adolescència i el pas a la maduresa és una etapa vital, i com a tal han de fer tot el possible per ajudar els alumnes durant el seu recorregut com a universitaris", explica Blanca Medina, Residence Manager de Nido Príncipe Pío a Madrid.

La qualitat i la ubicació, criteris fonamentals per triar allotjament

Segons l'enquesta de Nido Living, els estudiants consideren que la qualitat (74%) i la proximitat amb el centre d'estudi (73%) són els dos factors determinants a l'hora de triar un allotjament durant la seva etapa universitària. Al darrere se situen la seguretat (59%), la varietat de serveis (58%), l'amplitud de l'habitació (56%), l'accés a espais comuns (55%), la garantia de poder viure una experiència estudiantil "vibrant" (48%) o el fet de conviure amb amics (23%). Només un 11% dels universitaris no té poder de decisió a l'hora de triar la seva estada.

A escala internacional, una altra enquesta interna de Nido Living indica que els estudiants universitaris estan preocupats per fer amics (16%), perquè troben a faltar la seva llar (14%), per la socialització (14%), per problemes de son (14%) o per la solitud (10%).

"El rendiment acadèmic està estretament vinculat a la motivació, i la motivació està molt lligada a l'estat d'ànim d'un alumne. El nostre deure com a solució d'allotjament és minimitzar les preocupacions dels estudiants. Per això, creiem que és fonamental fomentar el benestar i crear una comunitat mitjançant esdeveniments, com un taller de cuina o una classe de meditació. Tot això ajuda els joves a estar més motivats i a donar el millor d'ells mateixos. La motivació ho és tot davant l'enorme desafiament d'abandonar l'adolescència i abraçar les responsabilitats de l'edat adulta", comenta Darren Gardner, COO de Nido Living.