Els carburants i l’electricitat fan caure l’IPC al juny

La inflació se situa en el 0,7% a Catalunya i en el 0,4% a l’Estat, la xifra més baixa des del setembre del 2016

L'electricitat i els carburants fan caure l'IPC el juny | Acistock L'electricitat i els carburants fan caure l'IPC el juny | Acistock

L’IPC segueix la tendència a la baixa del mes de maig i cau tres dècimes el juny a Catalunya, situant-se en el 0,7%, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Al conjunt de l’Estat, la inflació interanual s’ha moderat fins al 0,4%, reduint-se una dècima respecte al maig i situant-se en el nivell més baix des del setembre del 2016. Unes xifres que s’expliquen per la baixada del preu dels carburants, l’electricitat i els combustibles líquids.

A l’Estat, la taxa interanual del juny és la trigèsima quarta taxa positiva que encadena l’IPC i implica que avui els preus són un 0,4% més elevats que els de fa un any.

Més info: L'IPC baixa set dècimes al maig a Catalunya i se situa en l'1%

Segons l’INE els grups que han contribuït més a la moderació de l’IPC el juny han estat l’habitatge, que ha retallat més d’un punt la seva taxa anual fins al -1,5%, el menor cost de l’electricitat i els combustibles líquids, i el transport, amb una taxa que ha baixat gairebé dos punts, fins al 0% per l’abaratiment dels carburants.

En canvi, el grup d’oci i cultura ha elevat vuit dècimes la taxa interanual el juny, fins al -0,4%, per l’encariment dels paquets turístics.

Les rebaixes retallen l'IPC mensual

En termes mensuals, l’IPC ha retrocedit un 0,1% el juny, la disminució més gran en un mes de juny en almenys cinc anys. La retallada es deu principalment als descensos en el preu del vestit i el calçat (-1,3%) per l’inici de les rebaixes de l’estiu; del transport (-1,4%) pels carburants; i l’habitatge (-0,6%), per l’abaratiment de l’electricitat.

D’altra banda, el grup d’oci i cultura també ha elevat els preus en termes mensuals un 1,7% per l’encariment dels paquets turístics, i els aliments han incrementat la taxa mensual un 0,4% per la pujada dels preus de les fruites i, en menor mesura, de la carn.

Més informació
El cost de l'electricitat enfonsa l'IPC fins al 0,8%
L'IPC baixa fins al 0,4% al juny
Avui et destaquem
El més llegit