
Oxfam Intermón ha alertat que Espanya és el tercer país de la Unió Europea amb més pobresa laboral i ha indicat que la taxa s'ha mantingut en l'11,6% malgrat el creixement de l'economia del 3,4% el 2024 i la creació de més de 400.000 llocs de treball. Segons un estudi de l'ONG, aquesta xifra se situa cinc punts per sobre de la mitjana europea. L'organització ha alertat que aquesta situació té especial incidència en persones amb contractes a temps parcial, autònoms, migrants i famílies amb menors. Així, ha exigit una prestació universal per a la infància; que s'implanti la Directiva europea que protegeix les persones amb contracte parcial; i que s'aprovi per llei que l'augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) sigui automàtic i anual.
Segons Oxfam Intermón un dels principals factors de discriminació a l’ocupació és l’origen de les persones treballadores. Així, ha apuntat que gairebé el 30% dels ciutadans extracomunitaris pateixen pobresa laboral, una proporció tres vegades superior a la de les persones nascudes a l'Estat.
Gairebé el 30% dels ciutadans extracomunitaris pateixen pobresa laboral
A més, el nivell educatiu també és un factor clau. L'organització ha assenyalat que la pobresa laboral afecta el 19,2% de les persones treballadores amb estudis primaris, mentre que es redueix fins al 5,7% entre aquelles amb estudis superiors.
Pel que fa al tipus d’ocupació, els col·lectius més penalitzats són les persones treballadores autònomes (una de cada quatre pateix pobresa laboral, en comparació amb una de cada deu persones assalariades) i les que tenen contractes a temps parcial, on la taxa de pobresa laboral és el doble que la de les persones que treballen a jornada completa (un 21,3% i un 10,6% respectivament).
Per altra banda, la composició de la llar també determina el nivell de precarietat. La taxa de pobresa laboral es dispara quan hi ha menors, sobretot si es tracta de famílies monomarentals (30%) o nombroses (36,4%).
La taxa de pobresa laboral es dispara quan hi ha menors, sobretot si es tracta de famílies monomarentals (30%) o nombroses (36,4%)
“En els darrers anys s’han aconseguit grans avenços amb la reforma laboral i les pujades del salari mínim interprofessional, però continua havent-hi milions de persones treballadores en pobresa laboral amb les quals encara es té un deute pendent”, ha explicat Alejandro García-Gil, responsable de Protecció Social i Ocupació d’Oxfam Intermón.
Coincidint amb l'1 de Maig, ha posat el focus en la situació d’aquelles persones treballadores amb contractes a temps parcial o fixos discontinus, així com els treballadors autònoms.
Mesures per fer front a la pobresa laboral
Oxfam Intermon ha demanat a tots els partits polítics que s'impliquin perquè Espanya adopti la Directiva europea que protegeix les persones amb contracte a temps parcial. Ha recordat que es tracta d’una normativa que busca, entre altres aspectes, que el contracte sigui per defecte a temps complet i que s’hagi de justificar la parcialitat, així com que les hores extres recurrents es consolidin al contracte com a hores habituals. La transposició d'aquesta norma fa un any que està pendent al Congrés, fent d'Espanya l'únic país de la UE que encara no l'ha implementat.
També ha demanat que s’aprovi per llei que les pujades del Salari Mínim Interprofessional es duguin a terme de manera automàtica anualment i que l’administració disposi de salaris de referència a l’hora de fer contractacions de serveis. Ha recordat que aquesta actualització és un compromís de l'acord de Govern del 2023.
També ha proposat crear una prestació universal per a la infància amb l’objectiu d’aturar la pobresa laboral associada a la presència de menors a la llar.
Desproporció amb els ingressos dels directors executius
Oxfam Intermón ha subratllat que el 2024, l'increment salarial real a Espanya va ser només del 0,6%. En canvi, ha apuntat que els directors executius de les deu empreses espanyoles més grans per nivell d'ingressos van guanyar una mitjana de 7,7 milions d'euros a 2024, un 11% més que l'any anterior i un 55% més que el 2020.
En l'àmbit internacional, l'anàlisi d'Oxfam Intermón ha revelat que la remuneració mitjana dels directors executius de les grans empreses va assolir els 4,3 milions de dòlars el 2024. "Es tracta d'un augment del 50 % en termes reals respecte dels 2,9 milions de dòlars del 2019 (ajustats per la inflació)", ha assegurat. Aquest increment, ha dit, supera amb escreix l'augment dels salaris mitjans reals de les persones treballadores, que ha estat de 0,9% durant aquest mateix període.