Federatur porta la llei d'habitatges d'ús turístic al Constitucional

L'entitat, que ha presentat l'acció judicial a través del Partit Popular, considera, entre altres aspectes, que s'ha produït una vulneració del principi constitucional de seguretat jurídica

Seu del Tribunal Constitucional | ACN - Miquel Vera Seu del Tribunal Constitucional | ACN - Miquel Vera

La Federació Catalana d'Apartaments Turístics, a través del Partit Popular, ha presentat un recurs al Tribunal Constitucional contra el decret llei dels habitatges d’ús turístic aprovat el passat 20 de desembre al Parlament de Catalunya. Entre els molts arguments que s’exposen al recurs, Federatur destaca un “abús” que es fa des del Govern de dictar normes que adoptin la forma de Decrets Llei. La nova normativa, segons el criteri del col·lectiu, incideix en els drets de propietat i llibertat d’empresa reconeguts constitucionalment.

El recurs destaca un presumpte cas de vulneració del principi constitucional de seguretat jurídica i com la limitació de l'atorgament de llicències per a l'exercici de l'activitat afecta el dret a la propietat. “Si el municipi on tinc la meva activitat econòmica es troba inclòs en aquesta llista, s’aplica el règim jurídic restrictiu i limitatiu; si el municipi no està inclòs no s'aplica aquest règim”, apunta David Riba, president de Federatur

Més info: Un atac directe als municipis turístics

L’impacte econòmic dels viatgers espanyols en habitatge d’ús turístic a Catalunya va ascendir a 2.649,9 milions d’euros l'any 2022. El 49,1% dels viatgers opta per pernoctar en un habitatge d'ús turístic després de comparar-ho amb altres tipus d'allotjament com a hotels o aparthotels. De fet, un 42,1% dels usuaris busca allotjament, únicament i directament, en aquesta modalitat. Es tracta d'alguna de les conclusions que revela l'Observatori de l'habitatge d'ús turístic a Catalunya.

L'estudi, elaborat per l'Institut Multidisciplinari de l'Empresa - Universitat de Salamanca amb el suport de Federatur i Fevitur, també revela que l'ús dels habitatges d'ús turístic va en augment: el 2022 es van utilitzar una mitjana de 3,5 vegades per persona a l'any, mentre que el 2019 la xifra era d'1,23. La intenció dels viatgers d'allotjar-se en aquestes també augmenta, passant d'un 69,6% en 2019 a un 84,1% en 2022. La reserva mitjana dels habitatges d'ús turístic a Catalunya en 2022 va ser de 5,2 nits per a 3,8 persones.

Una altra de les conclusions que s'extreuen de l'informe és que el turisme d'aquests tipus d'allotjaments és familiar i practica el turisme de proximitat. La meitat dels seus usuaris, concretament un 53,9% prové de Catalunya. Així mateix, un 75,3% dels enquestats indica haver realitzat l'estada en família o en parella, mentre que un 17,6% ho ha fet amb amics, i un 7,1% indica altres cercles de convivència. Una dada curiosa és que el tram d'edat que més utilitza aquest tipus d'allotjament és el que va de 55 a 64 anys (22,7%), sent els homes més propensos que les dones.

Més informació
Quin és l'impacte econòmic dels viatgers en habitatge d’ús turístic a Catalunya?
Les comarques gironines concentren el 44% dels habitatges d'ús turístic
Incertesa d'ús turístic
Avui et destaquem
El més llegit