No tots els brindis tenen el mateix gust. Cecot ha celebrat el seu tradicional esmorzar de Nadal a Terrassa enmig de la polèmica amb Foment del Treball per la seva possible expulsió. "Nosaltres som Foment", ha reivindicat el president de la patronal vallesana, Antoni Abad, que encara no ha rebut l'expedient informatiu. No semblava tan convençut el secretari general de Foment, Joan Pujol, pocs minuts abans quan ha assegurat que "pot ser que Cecot acabi fora". Això sí, el seu eslògan és "Junts prenem millors decisions".
Ja fa temps que totes dues patronals arrosseguen algunes discrepàncies i no acaben de treure'n l'aigua clara. La política ho ha accelerat tot. Per un costat, Cecot va donar suport a l'aturada de país del 3 d'Octubre, la Taula per la Democràcia i va enviar una carta al ministre d'Economia, Luis De Guindos, criticant el decret exprés per facilitar el trasllat de seus social.
A l'altra cara de la moneda, el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, rebia a la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, i De Guindos a la seu de la patronal. En plena campanya electoral pel 21D, i tot defensat el 155 com a garantia de l'estabilitat política i la seguretat jurídica.
A l'estil Valverde
Tot i mostrar-se "sorprès" per la decisió de la Junta Directiva de Foment, Abad ha jurat "lleialtat volguda i sòlida" a la patronal presidida per Montellà i ha recordat que no guanyaria res expulsant un soci "molt actiu i que col·labora en moltes iniciatives" com Cecot. "La desunió no aporta res i ens convé molt la unitat", ha etzibat. Així li han traslladat diferents empresaris de les patronals.
“Som Foment del Treball.” La @PatronalCecot celebra el seu tradicional esmorzar de Nadal enmig de la polèmica @VIAEmpresa pic.twitter.com/rX7BXMTsFK
— Víctor Costa (@victorcostaor) 11 de enero de 2018
Pujol ha afirmat a ACN que "no coincidir no és objecte d'expedient" però que sí que ho són "les gestions formals de la Cecot davant les administracions públiques" que envaeixen les competències territorials de Foment. "Potser en unes altres circumstàncies ho podríem veure d'una altra manera", ha afegit evidenciant desavinences amb la direcció. Sembla que tampoc ajuda massa que Abad es vulgui presentar a la presidència de Foment o que la Cecot celebri la seva Nit de l'Empresari a Barcelona.
No obstant això, Abad ha recordat la filosofia "partit a partit" de l'entrenador del Barça, Ernesto Valverde, de cara a les eleccions de la patronal pel 2018 i s'ha mostrat convençut que organitzar un esdeveniment a la capital catalana "no és equació de conflicte per a la immensa majoria". El president ha revindicat així que "Cecot manté les seves essències des de fa dècades dins l'associacionisme català, convivim bé i ens complau tenir un Foment potent i influent en els temps actuals".
Un 2017 sense tensió
Així doncs, l'aposta de la patronal vallesana és entonar el better together, fer valdre el segell de pau que ja van firmar fa poc més d'un any i exhibir voluntat de diàleg amb "arguments de pes" per solucionar els possibles "malentesos". Segons Abad, "el rol de Cecot és clarament complementari al de la cúpula de Foment" i ha afegit que "el 2017 no hem treballat amb tensió ni hem intentat tensar, volem una relació tranquil·la".
Abad: "El 2017 no hem treballat amb tensió ni hem intentat tensar"
Partidari de no distreure's amb "allò que no toca", el president de Cecot també s'ha mostrat molt satisfet amb la sentència del TC sobre el cas Castor. I és que tot i que no va comptar amb el lideratge de Foment del Treball, sí que va aglutinar un gran consens per part dels agents econòmics. "En la tarifa de les energies hi ha un cost polític que ens perjudica molt", ha alertat.
Resseguint la metàfora futbolística, ha criticat que "des del Govern espanyol no ens marquen gols per l'esquadra sinó per sota de les cames" i ha proposat reforçar la indústria tot reduint aquests costos energètics per tal que no afecti encara més a la competitivitat de les empreses. Segons Abad, el secret més ben guardat del món no és la fórmula de la Cocacola sinó les balances fiscals espanyoles.
La política de la transició
La política ha seguit al terreny de joc fins al final. Preguntat sobre la situació actual de Catalunya, Abad ha deixat molt clar que "un país on tenim política sense política ho passa malament". Al seu parer, "Espanya no dialoga des de la transició" i "la política ens continua mirant per sobre com a agents econòmics i ciutadans". Com era d'esperar, aquesta barreja té conseqüències negatives tant per la mateixa política com per l'economia.
Abad: "Espanya no dialoga des de la transició"
La seva solució és la de sempre: diàleg i més diàleg, "permanent i discret" però tots en el mateix pla. És a dir, "quan la política fa política és quan dialoguen entre ells i amb nosaltres". Amb una picada d'ull a l'última Nit de l'Empresari, Abad ha reivindicat una vegada més que "Som Darwinisme pur, evolució i adaptació".
I per acabar, ha volgut aixecar la copa i brindar amb els periodistes per un bon 2018 tot recordat que l'objectiu de la Cecot és "contribuir al bé comú" i que "els dolents amb cava queden perjudicats i els bons beneficiats". Ell, per si de cas, ha preferit acabar-se tota la copa.