Un Govern a l'Estat i les notícies sobre la crisi, a la Cambra de Terrassa

La Cambra de Terrassa no condemna els talls de carreteres en les protestes per la sentència

El president de la Cambra de Terrassa, Ramon Talamàs, al centre | Cambra de Terrassa El president de la Cambra de Terrassa, Ramon Talamàs, al centre | Cambra de Terrassa

"En una crisi, el 30% són factors objectius i la resta són notícies i percepcions que influeixen en l'activitat". D'aquesta manera el president de la Cambra de Terrassa, Ramon Talamàs, ha demanat "prudència" per analitzar la situació econòmica actual davant les veus que assenyalen una nova crisi econòmica. Tot i això, ha reconegut "símptomes d'un cert alentiment" de l'economia i una frenada del creixement viscut els últims anys.

Més info: Talamàs: "La Cambra de Catalunya no tenia cap sentit"

"Hem de ser molt prudents", ha emfatitzat Talamàs per intentar aturar els missatges pessimistes que poden tenir un impacte directe en l'economia. Com a dada positiva, ha remarcat que les últimes dades indiquen que a l'Estat l'alentiment és "menys important" del previst. Davant de l'alentiment del creixement, des de la Cambra de Terrassa confien que es pugui "revertir".

La necessitat d'un govern

En aquest context d'una certa preocupació, des de la Cambra de Terrassa han volgut llançar un missatge clar als representants polítics del Congrés dels Diputats i han reclamat la constitució d'un nou govern com més aviat millor. A diferència d'altres sectors econòmics espanyols que estan reivindicant un acord entre PSOE i PP, la Cambra vallesana no ha rebutjat el possible acord entre socialistes i Unidas Podemos i l'han situat com "l'única possibilitat que s'està plantejant".

"És bàsic que hi hagi un govern per interlocutar", ha assenyalat Santiago Sabatés, vicepresident primer de la Cambra de Terrassa. Un interlocutor per plantejar les grans demandes, per exemple, en infraestructures.

Un gran dèficit

Precisament les mancances en infraestructures és una de les preocupacions de la Cambra de Terrassa, tal com ha exposat l'entitat en una trobada amb periodistes per presentar l'estratègia a seguir els pròxims anys. "Hi ha un dèficit importantíssim i històric", ha denunciat Santiago Sabatés.

Una situació agreujada pel dèficit fiscal, tal com ha recordat Ramon Talamàs: "El més greu és que el nivell d'execució de les inversions pressupostades no arriba al 37%". Un fet que afecta de manera directa la competitivitat de les empreses i la implantació de noves activitats econòmiques. La història sense fi de la B-40 o la connexió de l'AP-7 amb la B-23, que fa anys que està en obres, són dos exemples.

Talamàs: "Tenim una comunicació complexa per carretera i inexistent per tren"

Una mancança en infraestructures que també allunya el Vallès Occidental de l'Oriental. El president de la Cambra no s'ha posicionat obertament sobre una possible Àrea Metropolitana del Vallès, però sí que ha destacat que les sinergies poden millorar i una manera de fer-ho és enfortint les vies de comunicació. "Tenim una comunicació complexa per carretera i inexistent per tren", ha lamentat Ramon Talamàs, que ha indicat que s'està estudiant una possible xarxa ferroviària que connecti les dues comarques però que va per llarg.

El que sí que té clar és que la relació amb Barcelona i el seu entorn s'ha de potenciar i ha demanat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona que no visqui "d'esquenes" als Vallesos. Més tenint en compte que diversos municipis vallesans en formen part.

Treball conjunt per la Llei de Cambres

Ramon Talamàs ha explicat que han preparat conjuntament amb les Cambres de Palamós, Barcelona i Sabadell diferents propostes per incorporar a la futura Llei de Cambres que està elaborant la Generalitat. Unes propostes que passen per mantenir el paper actual de les cambres territorials però enfortint la coordinació entre elles.

El president de la Cambra de Terrassa espera que a finals de 2020 ja estigui aprovada la nova legislació i confia que s'escolti la seva veu. Una d'elles és el finançament públic per impulsar programes que tenen una funció pública. "Les cambres han de tenir funcions públiques i han d'estar degudament finançades", ha reivindicat.

Sabatés: "Benvinguts als talls a la Jonquera"

La Cambra de Terrassa no ha volgut tampoc criticar les protestes per la sentència del procés i ha mantingut una posició neutral respecte als talls de la Jonquera. Santiago Sabatés ha reivindicat el "dret a manifestar-se" i ha reconegut "l'equilibri complicat" entre els drets d'uns i altres. A més, ha assegurat que històricament s'han vist protestes d'un to molt més alt a l'actual i ha recordat la vaga dels taxistes o les manifestacions viscudes en sectors com el metal·lúrgic. "No tenim memòria", ha assegurat.

"Benvingut siguin els que volen tallar i els qui es queixen", ha resumit. Tot i això, sí que ha recordat que es van posicionar en contra de l'aturada de país que es va convocar després de la sentència: "Era dolent pel país".

Així mateix, la Cambra reclama una llei d'amnistia pels líders independentistes empresonats a través d'un comunicat que enviarà als responsables polítics de l'Estat un cop hi hagi govern formal.

Més informació
Llei de cambres: fixar un mínim de participació per a les eleccions?
Avui et destaquem
El més llegit