Habitatge compartit o lloguer tradicional: què és més rendible?

Llogar un habitatge compartit a Catalunya és un 2,7%, més rendible que llogar-lo a un únic llogater

La rendibilitat a Catalunya d'un habitatge de 80 metres quadrats se situa en el 6,8% | iStock La rendibilitat a Catalunya d'un habitatge de 80 metres quadrats se situa en el 6,8% | iStock

La rendibilitat a Catalunya d'un habitatge de 80 metres quadrats al setembre se situa en un 6,8% i el d'un habitatge compartit de tres habitacions en un 9,5%, és a dir, una diferència de 2,7 punts percentuals, segons l'estudi de La rendibilitat de l'habitatge a Espanya el 2023, basat en l'anàlisi dels preus de l'habitatge en venda i lloguer de setembre de 2023 pel portal immobiliari Fotocasa.

"Les dades indiquen que la rendibilitat de llogar un habitatge per habitacions és gairebé un 50% superior a llogar un habitatge sencer", explica Maria Matos, directora d'estudis i portaveu de Fotocasa, qui afegeix que "és per això, que arran de l'aprovació de la llei d'habitatge, s'observa com cada vegada més propietaris busquen escapar de la limitació dels preus i exploren opcions per continuar obtenint alts rendiments".

Matos: "Les dades indiquen que la rendibilitat de llogar un habitatge per habitacions és gairebé un 50% superior a llogar un habitatge sencer"

Matos apunta que el preu d'una habitació de lloguer ronda els 445 euros de mitjana, mentre que un habitatge sencer d'uns 80 m2 es troba al voltant dels 900 euros. En aquest context, si l'immoble disposa de tres habitacions, la rendibilitat bruta superaria la del lloguer convencional. "És una de les pràctiques que més estan augmentant, pel fet que la demanda d'habitacions és cada vegada més gran, ja que els llogaters no hi poden accedir als preus d'un habitatge sencer i els propietaris estan canviant aquesta modalitat per augmentar la rendibilitat”, afegeix.

Més info: El lloguer puja un 7,4% a Catalunya

Analitzant tots dos models d'habitatge (un habitatge de 80 m2 i un habitatge de tres habitacions), s'observa que les rendibilitats que dona el mateix habitatge són totalment diferents en tots dos casos. En el cas del País Valencià, per exemple, la rendibilitat d'un habitatge de 80 m2 és d'un 8%, davant del 9.9% de rendibilitat que s'obté si es lloga el mateix habitatge per habitacions. En el cas d'altres comunitats, com ara Navarra, la diferència és encara més gran (6,5% davant un 12,2%).

L'Hospitalet de Llobregat, el municipi més rendible de l'Estat

L'anàlisi també mostra com, igual que en el cas de les comunitats autònomes, als municipis de l'Estat la rendibilitat de l'habitatge llogat per habitacions és també molt superior a la rendibilitat d'un lloguer convencional. L'Hospitalet de Llobregat se situa com el municipi de l'Estat amb més rendibilitat, amb un 8,9% (9,1% en el cas d'un habitatge compartit de 3 habitacions), per davant d'Alcoi amb 7,2% i 9,0% i d'Elx amb 7,1% i 8,0%.

Més informació
La nova llei de l'habitatge expulsarà més de 30.000 habitatges del mercat de lloguer de Catalunya
Barcelona i Girona, algunes de les ciutats de l'Estat amb més habitatge de lloguer
El preu del lloguer creix un 14% a Girona
Avui et destaquem
El més llegit