L'hostaleria i el transport enfonsen la confiança empresarial

L'índex disminueix un 2% al quart trimestre a Catalunya i un 1,7% a tot l'Estat, una xifra que representa el pitjor retrocés de la seva història

L'hostaleria i el transport encapçalen el rànquing
L'hostaleria i el transport encapçalen el rànquing

Empitjora la confiança empresarial a Catalunya, però també a tot Espanya. Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, la confiança empresarial ha caigut un 2% al quart trimestre del 2018 i ho ha fet en tots els sectors. L'hostaleria i el transport encapçalen el rànquing amb una pèrdua del 3,4%, però la indústria no s'hi queda gaire lluny amb un 3,2% menys. La resta de sectors mostren davallades, però de menys intensitat.

L'índex de confiança empresarial harmonitzat de Catalunya només mostra una millora en els establiments més grans. En els de mil o més assalariats sí que augmenta i ho fa un 4,8%, mentre que la resta d'establiments registren davallades de l'índex de diferents intensitats, que van del 3,9% menys en els establiments de 50 a 199 assalariats fins a l'1,7% menys en els de 10 a 49 assalariats. Aquesta és la segona caiguda de l'índex d'aquest any, després d'haver repuntat durant dos trimestres seguits.

Més info: La confiança empresarial repunta al tercer trimestre

A la resta d'Espanya, i segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), cau un 1,7%, xifra que representa el pitjor retrocés de la confiança empresarial de tota la història de la sèrie iniciada fa cinc anys, el 2013. A l'Estat també són l'hostaleria i el transport els sectors que més confiança perden amb un 2,7% i la indústria amb un 2,5%.

Cau arreu

Per demarcacions camerals, totes mostren una disminució de l’índex. Les cambres de Girona, amb una pèrdua del 2,4%, i les cambres de Lleida i Tarragona, amb una del 2,2%, són les que tenen una pèrdua de confiança més elevada, per sobre del conjunt de Catalunya.

En relació amb el mateix trimestre de l’any anterior, l’índex de confiança empresarial disminueix un 2,1%. La confiança també empitjora en tots els sectors, encapçalats per l’hostaleria i transport amb una pèrdua del 5,4%. Només guanya la construcció, amb un 0,3% més.

Més Informació
El turisme enfosa la confiança empresarial
La confiança empresarial catalana repunta un 1,8%
Avui et destaquem
Comentaris