La indústria espanyola suspèn en l'ús de la IA, ciberseguretat i descarbonització

El Baròmetre d'Advanced Factories assenyala la inversió en R+D+i i en noves tecnologies com a solució per millorar l'eficiència i la productivitat de les pimes industrials

Promoció de l'exposició IA: Intel·ligència artificial al CCCB | Cedida Promoció de l'exposició IA: Intel·ligència artificial al CCCB | Cedida

Advanced Factories apunta a la Intel·ligència Artificial, la ciberseguretat i la descarbonització com els deures pendents de les pimes industrials espanyoles. Així es desprèn del Primer Baròmetre Advanced Factories sobre l'Automatització i la Robotització de la Indústria Espanyola, una enquesta realitzada als més de 27.000 directius i professionals assistents a Advanced Factories 2024.

Segons els enquestats, la indústria espanyola necessita posar-se les piles quant a l'aplicació de solucions d'intel·ligència artificial en els processos productius. Actualment, els Estats Units, la Xina i el Japó se situen al capdavant en el desenvolupament de solucions d'IA. Una tecnologia que marcarà un abans i un després en la manufactura avançada no només per la seva capacitat de simular i predir errors en la producció, sinó també per transformar la manera com interactuem amb la tecnologia i el llenguatge amb la IA generativa i els LLM, obrint noves possibilitats i millorant l'eficiència a totes les àrees d'un negoci, des de la fabricació, a les operacions, la distribució i la venda.

Més info: Advanced Factories es prepara per definir el futur de la fabricació amb IA a Barcelona

En aquesta era de la connectivitat, on els sistemes de fabricació estan interconnectats i la gran majoria de components que es fabriquen contenen electrònica, protegir la línia de producció duna planta i els seus sistemes dIT és clau per salvaguardar la producció. Tot i això, aquest és encara un repte pendent per als CISOs de les empreses del sector industrial, que han d'adaptar les estratègies de ciberseguretat amb els processos industrials i la forma de treballar dels tècnics de manteniment.

D'altra banda, els professionals industrials enquestats també assenyalen la descarbonització com un altre dels deures pendents del sector, i que cal aconseguir de cara a l'any 2050 per complir els objectius del Pacte Verd Europeu. En aquest context, la indústria espanyola ha d'apostar per estratègies que els permetin fabricar de manera més sostenible i eficient. Un punt en què l'hidrogen verd pot ser fonamental per substituir els combustibles fòssils i reduir els gasos amb efecte d'hivernacle.

Progressa adequadament en autonomia industrial, automatització i robòtica

Segons el Baròmetre, la indústria espanyola aconsegueix una puntuació de 6,5 sobre 10 al grau d'autonomia industrial. Una marca que s'explica per les iniciatives impulsades des d'Europa i Espanya els darrers anys per reindustrialitzar el territori i aconseguir autosuficiència en la fabricació d'actius clau com ara els microxips.

No obstant això, per aconseguir aquesta reindustrialització mantenint els nivells de competitivitat, cal automatitzar i robotitzar les fàbriques. Dos punts en què la indústria espanyola progressa adequadament, encara que continua sent necessari acostar aquestes tecnologies a les pimes. A Espanya, el 30% dels robots instal·lats són al sector de l'automoció, seguit del sector de la màquina-eina, i el de l'alimentació i begudes, segons dades de l'Associació Espanyola de Robòtica (AER).

Més info: Advanced Factories presenta una vuitena edició marcada per la IA i la 'green tech'

En aquest procés de transformació de les plantes industrials cap a fàbriques avançades, cal també la modernització dels polígons industrials. Des de la concepció tradicional d'espais que aglutinaven grans fàbriques mediambientalment i acústicament contaminants, ara s'estan transformant en àrees empresarials i en ecosistemes d'innovació on es genera el coneixement, es desenvolupen noves solucions i es creen nous negocis. Tot i això, trobem encara molts polígons industrials buits i poc modernitzats. Perquè es converteixin en ecosistemes que fomentin la competitivitat industrial, cal la col·laboració publicoprivada per millorar les infraestructures i la connectivitat dels polígons industrials.

Baròmetre sobre el grau d'implementació de diferents aspectes de la indústria 4.0 a les pimes industrials espanyoles | Advanced Factories
Baròmetre sobre el grau d'implementació de diferents aspectes de la indústria 4.0 a les pimes industrials espanyoles | Advanced Factories

En definitiva, la indústria espanyola en tots els seus segments es troba en un moment de profunda transformació, i ho veiem no només a la indústria manufacturera amb la incorporació de l'automatització, la robòtica, la IA i les solucions de la indústria 4.0 a les plantes de producció. Sinó també a les indústries tractores de l'economia espanyola, com el procés d'electrificació del sector de l'automoció, la industrialització de la construcció, la innovació i l'anomenat foodtech en alimentació, o la transformació de la indústria energètica amb l'arribada del hidrogen verd com a nova font denergia alternativa. Un canvi de paradigma impulsat per la innovació i la tecnologia per aconseguir lobjectiu de ser més competitius, eficients i sostenibles.

Més informació
La nova edició d'Advanced Factories definirà el camí de la IA
Avui et destaquem
El més llegit