La inflació a l'eurozona repunta per primer cop després de set mesos a la baixa

L'increment respon principalment a l'encariment dels aliments, l'alcohol, el tabac, dels serveis i, en menor mesura, dels béns industrials

Una parada de fruita i verdures al Mercat de la Concepció, a Barcelona | ACN Una parada de fruita i verdures al Mercat de la Concepció, a Barcelona | ACN

La inflació a l'eurozona ha repuntat per primer cop després de set mesos consecutius a la baixa. Segons les últimes dades provisionals publicades per l'Eurostat, la inflació s'ha situat en el 2,9% al desembre, cinc dècimes més que la taxa del novembre passat. L'increment respon principalment a l'encariment dels aliments, l'alcohol i el tabac (+6,1%), dels serveis (+4%) i, en menor mesura, dels béns industrials (+2,5%). Per altra banda, l'energia continua abaratint-se i aquest mes de desembre ha registrat una taxa d'inflació interanual del -6,7%. A Espanya, l'Índex de Preus de Consum (IPC) s'ha mantingut en el 3,3% i ja acumula tres mesos seguits per sobre la mitjana de la zona euro.

Malgrat el repunt en la taxa general, la taxa d'inflació subjacent -la que no té en compte l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac- s'ha reduït i ja acumula cinc mesos consecutius disminuint. Segons indica l'Eurostat, la inflació subjacent a la zona euro durant el mes de desembre s'ha situat en el 3,4%, dues dècimes menys que al novembre.

Per països, la gran majoria han experimentat un increment en la taxa d'inflació. La variació més accentuada a l'eurozona correspon a Eslovàquia (+6,6%), seguida d'Àustria (+5,7%), Croàcia (+5,4%) i Estònia (+4,3%). Per contra, les més baixes s'han registrat a Bèlgica (+0,5%), Itàlia (+0,5%) i Letònia (+0,9%).

L'energia continua abaratint-se i aquest mes de desembre ha registrat una taxa d'inflació interanual del -6,7%

En termes intermensuals -canvi de preus entre novembre i desembre-, els productes a la zona euro s'han encarit un 0,2% de mitjana. En aquest cas, la taxa respon a la pujada de preus dels serveis (+0,7%). Entre novembre i desembre, tant els béns industrials com els aliments, l'alcohol i el tabac s'han mantingut estables, mentre que l'import dels productes energètics ha caigut un 1,5%.

A l'Estat, la inflació intermensual s'ha situat en el 0%, per sota la mitjana dels països que utilitzen la moneda comuna. Alguns estats com Xipre (-1,2%), Portugal (-0,8%) o Letònia (-0,7%) han registrat caigudes rellevants, mentre que en d'altres com Bèlgica (+1,1%), Finlàndia (+0,5%) o Àustria (+0,5%) els preus s'han incrementat.

Més informació
El 34,5% dels catalans desconeixen què és la inflació
La inflació es dispara a Catalunya
La inflació continua a l'alça, assolint el 3,5%
Avui et destaquem
El més llegit