El 34,5% dels catalans desconeixen què és la inflació

Així ho recull una enquesta del Banc d'Espanya

El 34,52% dels catalans i les catalanes no saben que és la inflació | iStock El 34,52% dels catalans i les catalanes no saben que és la inflació | iStock

El 34,52% dels catalans i les catalanes no saben que és la inflació o responen malament a la pregunta, segons l’enquesta de Competències Financeres del Banc d’Espanya. Aquesta xifra representa gairebé un augment d’un punt respecte de la mitjana estatal (33,7%). El document exposa que un 29,7% dels ciutadans de Catalunya té un coneixement molt baix de finances i només un 10,3% opina que té prou formació. Les hipoteques, amb un 98,4%, són els productes financers més coneguts, per davant de la targeta de crèdit i les criptomonedes. 

La notícia arriba pocs dies després que s’hagi donat a conèixer que la inflació a Catalunya s’ha mantingut estable a l’octubre, amb l’IPC al 3,4%, el mateix nivell que al setembre. Els aliments són aquest mes un 8,3% més cars que a l’octubre de l’any passat, però moderen l’augment respecte al que es va notar al setembre, quan la pujada anual va ser del 9,6%. El transport puja un 2,3%, 2,2 punts menys que al setembre, pel descens dels preus dels carburants, que fa un any van incrementar-se més. A Espanya, els preus també es mantenen estables, i l’INE confirma el 3,5% de l’IPC anunciat en l’indicador avançat.

Els preus, per tant, durant l’octubre, han estat a Catalunya un 3,4% més cars que fa un any. Llavors, però, els nivells d’inflació estaven al 6,8%, el doble que actualment. Amb tot, ja es notava una tendència a la baixa en l’indicador després dels rècords històrics d’aquell estiu. Si es tenen en compte productes concrets, l’IPC a Catalunya mostra que la majoria moderen el preu anual, amb augments del 3,7% al pa (set dècimes menys que al setembre), del 7,7% en els ous (2,7 punts menys), de l’11,5% en la llet (0,7 punts menys), del 6,6% en la fruita fresca (0,2 punts menys) o del 21,1% en el sucre (24,7 punts menys). 

En canvi, en la comparativa mes a mes, entre setembre i octubre d’aquest any el preu dels aliments ha pujat un lleuger 1%, especialment perquè baixen el pa (-0,2%), o els ous (-0,3%), però s’incrementen de preu la llet (+0,6%), els olis i grasses (+5,3%) o la fruita fresca (+8,1%), entre d’altres. L’INE també indica que el transport és aquest octubre un 2,3% més car que a l’octubre de l’any passat, tot i que modera els increments. El mateix passa amb l’oci i la cultura, que pugen un 4,7%, o el que es paga en restaurants i hotels, que és aquest mes un 5,8% més car que fa un any. En canvi, l’habitatge cau, i la taxa a l’octubre és d’un -7%. 

Més informació
L'Eurostat confirma la caiguda de la inflació amb la taxa més baixa des de la guerra d'Ucraïna
La inflació es dispara a Catalunya
La inflació a l'eurozona assoleix mínims des de l'esclat de la guerra: 4,3% al setembre
Avui et destaquem
El més llegit