L'IPC baixa fins al 0,4% al juny

Els preus dels carburants i l'electricitat pressionen la taxa a la baixa, que marca el seu menor nivell en gairebé tres anys

El preu dels carburants influeixen en l'IPC | iStock El preu dels carburants influeixen en l'IPC | iStock

L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha baixat un 0,1% al juny en relació al mes anterior i ha retallat quatre dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,4%, el seu nivell més baix des de setembre de 2016, segons l'indicador avançat publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'organisme ha atribuït la caiguda de la taxa interanual de l'IPC a l'abaratiment dels carburants i de l'electricitat , enfront de l'augment de preus que van experimentar al juny de 2018.

La taxa interanual de juny és la 34a taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,4% superiors als de fa un any.

Amb la dada de juny, l'IPC interanual encadena dos mesos consecutius de descensos, després que al maig baixés set dècimes de cop. Amb les quatre dècimes que ha retrocedit al juny, s'acumula una retallada d'1,1 punts en només dos mesos.

En el sisè mes de 2019, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) ha situat la seva taxa interanual en el 0,6%. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l'IPCA baixaria tres dècimes respecte al mes anterior.

En termes mensuals (juny sobre maig), l'IPC ha caigut un 0,1%, la seva major reculada en aquest mes en almenys cinc anys. Per la seva banda, la variació mensual de l'indicador avançat de l'IPCA es va situar també en el -0,1%.

Més informació
L'IPC baixa set dècimes al maig a Catalunya i se situa en l'1%
El cost de l'electricitat enfonsa l'IPC fins al 0,8%
La moda enlaira l'IPC fins l'1,7%
Avui et destaquem
El més llegit