El turisme per Setmana Santa apuja l'IPC

L'índex de preus creix dues dècimes a l'abril, fins a l'1,5%, pels paquets turístics

Un grup de vestes porta un dels passos de la Processó del Sant Enterrament de la Setmana Santa de Tarragona Un grup de vestes porta un dels passos de la Processó del Sant Enterrament de la Setmana Santa de Tarragona

L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha augmentat un 1% a l'abril en relació al mes anterior i ha elevat dues dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1,5%, el tercer repunt consecutiu i el nivell més alt des del passat mes de novembre, segons l'indicador avançat que ha publicat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'organisme estadístic ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC a l'encariment dels paquets turístics, pel descens de preus que van experimentar durant el mateix mes del 2018. L'any passat la Setmana Santa va caure al mes de març, i com enguany ha estat durant l'abril, el preu de la cistella turística ha incrementat el seu pes.

La taxa interanual del mes d'abril és la 32a taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 1,5% superiors als de fa un any.

Amb la dada del mes d'abril, l'IPC suma sis mesos consecutius amb taxes interanuals inferiors al 2%.

En el quart mes del 2019, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en l'1,6%. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l'IPCA augmentaria tres dècimes respecte al mes anterior.

En termes mensuals, l'IPC ha avançat un 1% a l'abril, l'alça més significativa en aquest mes des del 2017, quan els preus també han augmentat un 1%. Per la seva banda, la variació mensual de l'indicador avançat de l'IPCA es s'ha situat a l'abril en l'1,1%.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC del mes d'abril el proper 14 de maig.

Més informació
El preu dels carburants enlaira l'IPC a l'1,3%
L'IPC puja després de tres mesos de descensos
La pujada del preu del carburant eleva l'IPC fins l'1,1%
Avui et destaquem
El més llegit