• Economia
  • D'Istanbul a Barcelona: els principals aeroports europeus suen amb l'arribada de l'estiu

D'Istanbul a Barcelona: els principals aeroports europeus suen amb l'arribada de l'estiu

Eurocontrol testimonia l'inici de la temporada estival amb un increment de la mitjana de vols arreu d'Europa en un context de baixa disponibilitat de controladors aeris

Dues passatgeres de l'aeroport de Girona consulten la informació dels vols a les pantalles de la terminal gironina | Aleix Freixas / ACN
Dues passatgeres de l'aeroport de Girona consulten la informació dels vols a les pantalles de la terminal gironina | Aleix Freixas / ACN
Marc Vilajosana
Periodista
Barcelona
07 de Juliol de 2025

Superat Sant Joan i entrats en ple mes de juliol, l’onada de calor ha donat la benvinguda a un estiu que, un any més, estarà farcit de viatges turístics. En donen bona fe des d’Eurocontrol, l’organització paneuropea que dona suport a l’aviació del continent. En el que va de 2025, el trànsit aeri ha incrementat un 5% respecte a l’any anterior, un creixement que també s’espera durant els mesos d’estiu, de manera “asimètrica” en funció del país. El volum de viatges a l’alça, combinat amb les problemàtiques amb el personal de control aeri que hi ha a diferents parts d’Europa (Barcelona n’és una), faran de l’estival una temporada “complexa i desafiant”, segons assenyala l’entitat.

 

La nova temporada ja s’ha començat a notar en la darrera setmana sencera de juny (del 23 al 29 de juny), en què els retardaments en la gestió del flux aeri (ATFM, per les sigles en anglès) han augmentat un 41% respecte a la setmana anterior, amb un retardament diari mitjà de 101.700 minuts, que de mitjana equival a 2,9 minuts per vol. Cal remarcar que és una xifra un 59% menor que la mateixa setmana de 2024, però això respon al fet que l’any passat els retardaments van ser excessivament alts. Territorialment, França ha acumulat el 35% dels retardaments ATFM, dels quals només Marsella ja representa el 17%, mentre que Alemanya és segona amb un 16% i Espanya, tercera, amb l’11% (dels quals Barcelona representa el 8%).

Si es posa el focus en els vols diaris que reben els principals aeroports europeus, observem que en la gran majoria de casos la xifra ha estat sensiblement superior que la mitjana de tot l’any, amb alguns destins on els trajectes s’han disparat particularment. Vegem-los amb atenció.

 

Els 10 aeroports més enfeinats de finals de juny

L’aeroport d’Istanbul és el que ha rebut més vols durant la 26a setmana de l’any, amb una mitjana de 1.553 trajectes diaris, que representen un 2% més que el mateix període de 2024. La principal ciutat de Turquia es manté també com l’aeroport amb més vols durant tot el 2025, amb una mitjana diària de 1.425, un 3% més que l’any anterior. Amb aquestes xifres ja podem observar que en la darrera setmana completa de juny s’han rebut un 8,9% més de vols que en la mitjana anual, una tendència que s’observa en pràcticament totes les instal·lacions del top 10.

El segon aeroport del llistat és el Charles de Gaulle de París, amb una mitjana de 1.404 vols diaris en la setmana analitzada, un 1% més que el 2024. En aquest cas, el principal aeroport francès és el quart en afluència en el global de l’any, amb una mitjana de 1.281 vols diaris, un 5% més interanual. En una situació similar es troba l’aeroport de Frankfurt: és tercer en la 26a setmana de l’any, amb 1.383 vols diaris de mitjana (un 7% més que el 2024), però cinquè al global de l’any, amb una mitjana de 1.210 trajectes. Els increments dels dos aeroports entre el 23 i el 29 de juny respecte al global de l’any han estat del 9,6% i del 14,3%, respectivament.

Istanbul, el Charles de Gaulle de París i Frankfurt són els aeroports amb més vols diaris de la 26a setmana de 2025, amb xifres superiors a la mitjana anual

En quarta posició trobem l’aeroport de Heathrow de Londres, amb una mitjana de 1.334 desplaçaments diaris en la darrera setmana completa de juny. En aquest cas, el creixement respecte al 2024 és més reduït (de l’1%), com també ho és la diferència respecte al total global (1.303 vols), que només creix un 2,4%. Cal tenir en compte que Heathrow és tercer en la classificació anual i que el Regne Unit, com a país, és el primer en nombre de vols diaris registrats, tant en la setmana analitzada com en el total de l’any.

Aeroport de Heathrow de Londres | GordonBellPhotography / iStock
Aeroport de Heathrow de Londres | GordonBellPhotography / iStock

Amsterdam és el cas insòlit del llistat, ja que segueix una tendència inversa a la resta. Del 23 al 29 de juny va registrar una mitjana de 1.311 vols diaris, que representa un 6% menys que el 2024 i que col·loquen la capital neerlandesa en cinquena posició, quan en el global de l’any és segona, amb una mitjana de 1.327 trajectes (un 2% més que l’any passat). Es tracta, per tant, de l’única ciutat que ha registrat menys vols a finals de juny que a la resta de l’any, concretament un 1,2% menys. Hi ha una explicació: aquella setmana es va dur a terme la cimera de l’OTAN a Amsterdam, cosa que va reduir la capacitat aèria de l’aeroport de manera significativa. Si s’analitza la setmana del 9 al 15 de juny, Amsterdam torna a ser segona amb una mitjana diària de 1.446 vols, que sí que representa un creixement del 9% respecte al global de l’any.

Entrem ja en territori espanyol, ja que l’aeroport de Barajas de Madrid i el de Barcelona ocupen les dues següents places del rànquing. Espanya és, per tant, el primer país que repeteix a la taula i un dels tres que col·loca més d’una ciutat al top 10, juntament amb Turquia i Alemanya. De fet, és també el segon país amb més vols diaris mitjans d’Europa després del Regne Unit, tant a la setmana analitzada (6.021) com al total de l’any (4.953).

En el cas de Madrid, ha registrat una mitjana de 1.227 vols diaris en la 26a setmana de l’any (sense variació respecte a 2024) i de 1.154 en el total de 2025 (+3%), que en tots dos casos col·loquen la capital espanyola en sisena posició europea. Pel que fa a Barcelona, és setena també en tots dos casos, amb una mitjana de 1.071 vols del 23 al 29 de juny (+1%) i de 961 trajectes en tot el 2025 (+5%). Totes dues ciutats han incrementat la mitjana de desplaçaments diaris a finals de juny, però Barcelona (+11,2%) ho ha fet a un ritme més alt que Madrid (+6,3%).

Barcelona és el setè aeroport amb més vols diaris el 2025, els quals ha incrementat un 11,2% a la darrera setmana de juny

Múnic i l’aeroport de Fiumicino de Roma ocupen la vuitena i novena plaça al rànquing, tant en la setmana analitzada com al total de l’any. La ciutat bavaresa mostra un creixement significatiu respecte al 2024 (1.031 vols diaris en la 26a setmana, un 9% més, i 883 de mitjana el 2025, +4%), mentre que a Roma l’increment és més notori en el global de l’any (863 vols, +6%) que en la darrera setmana sencera de juny (997 vols, +1%). En qualsevol cas, totes dues ciutats amplifiquen la diferència que ja és notòria a Barcelona: Múnic va registrar una mitjana de vols diaris un 16,8% més gran a la setmana del 23 al 29 de juny que en el global de l’any, mentre que a la capital italiana l’increment és del 15,5%.

Tornem a Turquia per tancar el top 10 d’aeroports amb més vols diaris a finals de juny amb un destí que personifica a la perfecció les tendències apuntades durant l’article: Antalya. Aquesta ciutat mediterrània de la península d’Anatòlia ha registrat 996 vols diaris de mitjana en la 26a setmana de l’any, un 1%, menys que el 2024. El fet més destacat és que la població és 28a en el global de 2025, amb una mitjana que cau als 496 vols diaris. Parlem, per tant, d’un increment de més del 100% entre finals de juny i la resta de l’any, cosa que evidencia els efectes que l’estiu té per una població tan turística com Antalya.

Antalya (Turquia) ha més que duplicat la mitjana de vols diaris entre el 23 i el 29 de juny, passant del 28è al 10è aeroport amb més trajectes a Europa

Fora del top 10, aquesta tendència també l’observem en altres ciutats de la costa mediterrània més occidental. A les Illes Balears, Palma és l’onzè aeroport amb més vols diaris registrats del 23 al 29 de juny, una mitjana de 973, però cau fins a la 18a posició en el global de l’any, amb una mitjana de 598 vols. Tot i no arribar a duplicar xifres com Antalya, Palma ha incrementat un 62,7% la mitjana de vols diaris a finals de juny quan ho comparem amb l’acumulat de 2025. Tendències similars les observem a Eivissa i Alacant, 36è i 38è aeroports amb més vols diaris en la 26a setmana de l’any, respectivament, els quals no entren dins del top 40 anual que analitza el rànquing.

Antalya ha més que duplicat la mitjana de vols diaris a finals de juny respecte a la resta de 2025 | nantonov / iStock
Antalya ha més que duplicat la mitjana de vols diaris a finals de juny respecte a la resta de 2025 | nantonov / iStock

L’auge dels aeroports regionals

Madrid i Barcelona acaparen bona part dels vols que arriben i marxen de l’estat espanyol, amb altres destins ja mencionats com Palma, Eivissa i Alacant, però també Màlaga i Gran Canària, com a hubs secundaris. Tanmateix, el país viu en aquesta temporada estival un increment notori entre els aeroports més secundaris. Segons les dades registrades per Kiwi.com, una plataforma digital per trobar vols barats, els aeroports de Vitòria-Gasteiz i de Reus són els que han registrat un augment percentual de passatgers més elevat respecte a l’anterior temporada d’estiu, seguits pels de Girona-Costa Brava, Castelló, Múrcia i Almeria.

L’estudi, que es basa en el nombre de reserves fetes als aeroports espanyols entre l’1 de juny i el 31 d’agost de 2025, vincula l’auge dels aeroports regionals a l’obertura de noves rutes per aquest estiu. En el cas de Reus s’han sumat nous destins cap al Regne Unit amb connexions amb Londres Southend, Luton, Liverpool, Glasgow i Belfast, mentre que a l’aeroport gironí s’han establert vols amb Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina), Lublín (Polònia), Ostrava (República Txeca) i Budapest (Hongria). “Espanya hauria d’incentivar que més aerolínies volin a aeroports regionals”, considera el cofundador de Kiwi.com, Oliver Dlouhý, ja que “per una banda, descongestiona els principals, i per l’altra, resulta més barat per als passatgers i les taxes són també més baixes”. “Apostar per aquests aeroports no només respon a una demanda real, sinó que també impulsa el desenvolupament regional i millora l’eficiència del sistema aeroportuari”, afegeix.