• Economia
  • Lagarde emula el "whatever it takes" de Draghi contra la inflació

Lagarde emula el "whatever it takes" de Draghi contra la inflació

La presidenta del Banc Central Europeu assegura que la Unió "arribarà tan lluny com sigui necessari" per contenir l'alça de preus

Christine Lagarde es troba al consell d'administració del BIS | EP
Christine Lagarde es troba al consell d'administració del BIS | EP
Redacción VIA Empresa
Barcelona
28 de Juny de 2022

La presidenta del Banc Central Europeu, ChristineLagarde, ha afirmat que les institucions de la Unió arribaran "tan lluny com sigui necessari" per contenir la inflació i garantir que els preus es mantinguin a mitjà termini al voltant de l'objectiu del 2%. En un missatge que recorda al "whatever it takes" de MarioDraghi per salvar l'euro durant la crisifinancera, Lagarde ha defensat que els tipus d'interès augmentaran "tant com calgui" per ajudar a aquesta tasca.

 

La presidenta de l'entitat continental, durant la cimera de bancs centrals celebrada pel BCE a Sintra (Portugal) ha confirmat la pujada de 25 pbs programada per al mes de juliol. El camí de "normalització" dels tipus, després d'exercicis en què s'han mantingut molt baixos, fins i tot sota zero, es mantindrà a mitjà termini –amb l'afegit de l'entrada de Croàcia a l'eurozona durant el 2023–.

Des del Banc Central Europeu reconeixen que la inflació s'ha intensificat fins al punt de començar a "consolidar-se" en alguns sectors clau de l'economia, com el dels serveis. Qüestions com l'atur o la manca de mà d'obra, a més, empenten els salaris cap a dalt, amb un repunt al voltant del 4% anual en els pròxims dos exercicis, el doble que el promig anual previ a la pandèmia.

 

En aquest context, Lagarde aposta per un enfocament "condicional" de la política econòmica, en què les variacions en els tipus d'interès s'adaptin a les necessitats concretes de cada moment. Aquesta estratègia, però, "no ha de confondre's amb un retard de la normalització". El BCE respondrà, doncs, "amb una funció de reacció clara", segons expectatives com el risc o les taxes d'interès.

Aquest gradualisme que frena la pujada de tipus, però, cauria en cas d'una nova espiral inflacionista que desancorés els preus de forma indefinida; així com en cas d'un shock econòmic que amenaci amb efectes duradors en el producte interior brut dels països de la Unió. En aquests casos, concedeix Lagarde, el BCE "retiraria el seu acomodament monetari més ràpidament".