Les licitacions de l'Estat espanyol a Catalunya es disparen

Els concursos públics de les administracions estatals augmenten un 136% fins al setembre, però continuen lluny de les xifres dels últims 20 anys

Les obres de l'estació de la Sagrera | ACN Les obres de l'estació de la Sagrera | ACN

Les obres públiques de l'Estat espanyol a Catalunya s'han disparat un 136% entre gener i setembre. Les licitacions concedides han tingut un valor total de 445 milions d'euros, però tot i haver-se més que duplicat, es troben encara lluny de les xifres dels últims 20 anys. La Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) ha proporcionat les dades i les atribueix a uns nivells "crònics" de baixa licitació en els últims anys. 

Més info: La licitació d'obres a Catalunya el 2018 és menys de la meitat de la mitjana dels 20 últims anys

L'Estat representa un 30% del total de concursos a Catalunya. Tot i la pròrroga dels pressupostos creix perquè la majoria de licitacions d'aquest període són sufragades pels propis usuaris. És el cas d'AENA-ENAIRE, ADIF, les Autoritats Portuàries de Barcelona i Tarragona, Renfe i Correus, per exemple. La CCOC ha establert en 5.000 milions d'euros les inversions que requeriria Catalunya cada any, que equival a un 2,2% del PIB.  

La mitjana dels darrers 20 anys en un trimestre puja a 940 milions, mentre que entre juliol i setembre el valor dels concursos de l'Estat a Catalunya ha estat de 525 milions. La CCOC ha destacat a través d'un comunicat de la importància de tenir unes inversions "estables i previsibles", amb l'objectiu de "suavitzar els cicles econòmics i evitar forts ajustaments del sector en temps de crisi". Per això, també creu que les licitacions s'han de planificar amb una antelació d'entre 10 i 15 anys, independentment dels períodes electorals. 

Concursos de la Generalitat

Les licitacions de la Generalitat han crescut un 45%. El valor d'aquests concursos ha estat de 363 milions i representen un 24% del total. Les licitacions d'administracions locals, en canvi, han baixat un 10%. Tot i això, els ajuntaments i altres ens locals continuen essent els més actius i els seus concursos suposen un 46% del total. L'import va ascendir a 681 milions d'euros.  
 

Més informació
Sánchez dispara les inversions abans d'eleccions
La licitació pública puja un 34% al primer trimestre
Avui et destaquem
El més llegit