• Economia
  • El límit al preu dels lloguers entrarà en vigor a Catalunya al febrer

El límit al preu dels lloguers entrarà en vigor a Catalunya al febrer

La nova norma no té efectes retroactius i tindrà una aplicació diferent en funció de si l’amo del pis és un petit propietari o un gran llogater

El límit al preu dels lloguers entrarà en vigor a 140 municipis de Catalunya al febrer | iStock
El límit al preu dels lloguers entrarà en vigor a 140 municipis de Catalunya al febrer | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
12 de Gener de 2024

La consellera de Territori, Ester Capella, ha anunciat que la limitació dels preus dels lloguers entrarà en vigor a Catalunya al mes de febrer. En una compareixença des de Madrid després de reunir-se amb la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, Capella ha explicat que han pactat acabar en les properes setmanes la feina per aprovar i publicar l’índex de preus de referència dels lloguers que s’ha d’aplicar per poder declarar zones tenses els 140 municipis assenyalats per Territori. 

 

Capella ha celebrat haver pogut “desencallar” la publicació d’aquest índex, imprescindible per “fer efectiva” la contenció de rendes. La nova norma no té efectes retroactius i tindrà una aplicació diferent en funció de si l’amo del pis és un petit propietari o un gran llogater.

Com afecta la nova llei?

Segons la nova norma, el lloguer dels contractes nous no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l’actualització anual. Si es tracta d’habitatges d’un gran tenidor (propietari d’almenys cinc pisos urbans), el preu del lloguer tampoc no podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer. Si, per exemple, s’havia llogat un pis a 1.500 euros i el límit de la zona se situa als 1.200, quan s’extingeixi el contracte i se’n faci un de nou no es podrà superar aquest màxim.

 

Per a Capella, l’acord era “esperat” i mostra certa sintonia amb la nova ministra Rodríguez, tot i això, ha lamentat que el pacte sobre els índexs arribi ara. El mes de juny passat el Govern va ampliar de 60 a 140 els municipis amb zones tensades pel preu de l’habitatge on els propietaris hauran de limitar el preu del lloguer. En aquestes zones, on hi resideixen 6,2 milions de persones i 80% del total de la població catalana, hi ha pràcticament totes les localitats de l’àmbit metropolità de Barcelona, les quatre capitals, part de les comarques costaneres i d’altres de muntanya com Ripoll, Puigcerdà, Mollerussa, Solsona o Torelló, entre d’altres.

Principals reaccions, des de l'"arriba molt tard" fins als dubtes

El Sindicat de Llogateres creu que la regulació "arriba molt tard". Així ho ha valorat la portaveu de l'entitat, Carme Arcarazo, als mitjans de comunicació. "Cada mes que la regulació no entra en vigor són desnonaments, pujades dels lloguers, famílies que tenen menys diners i més diners a l'especulació", ha opinat.

Des de l'Ajuntament de Barcelona han assegurat que “la regulació del preu del lloguer és una mesura imprescindible per evitar l’increment desmesurat de preus que dificulta l’accés a l’habitatge”. El consistori apunta que aquesta mesura ha d’anar acompanyada per la creació i generació de més habitatge assequible, “com impulsem des de l’Ajuntament, i també d’acord i conjuntament amb tots els agents públics i privats implicats”.

El portal immobiliari pisos.com ha avisat que l'aplicació de l'índex de referència del preu de lloguer comportarà un augment de l'import de les rendes i una reducció de l'oferta arran de la "incertesa" que causarà la normativa. Segons el director d'Estudis del portal immobiliari, Ferran Font, es tracta d'una situació que "genera forces dubtes", com per exemple com s'aplicarà i com s'actualitzarà, i una "heterogeneïtat" entre els diferents territoris de l'Estat. Per Font, també es traduirà en una "incertesa" que pot provocar que "un desequilibri entre oferta i demanda" i que les inversions en matèria de lloguer es traslladin a altres comunitats.