El sector immobiliari català recorre contra els 140 municipis declarats àrees tensionades

Promotors i administradors de finques, entre d'altres, avisen que manca una memòria justificativa de la mesura

El mercat immobiliari, en alerta | iStock El mercat immobiliari, en alerta | iStock

Les entitats representatives dels professionals i empreses del sector immobiliari de Catalunya han presentat un recurs d'alçada al Departament de Territori davant la declaració de zones de mercat residencial tens a 140 municipis catalans, on està previst que es pugui limitar el preu del lloguer. Segons les entitats, la resolució de la Secretaria d'Habitatge declarant aquestes zones com a tenses és contrària a la llei 12/2023 de 24 de maig pel Dret a l'Habitatge, i hi van presentar al·legacions el passat 27 de juliol. Concretament, alerten que hi havia la manca d'una memòria justificativa per a cadascun dels 140 municipis i d'un pla específic que corregeixi el desequilibri entre l'oferta i al demanda, segons expliquen en un comunicat.

Han signat aquest recurs d'alçada, que és el previ a la interposició a un recurs contenciós administratiu, el Consell de Col·legis d'Administradors de Finques de Catalunya, el Consell de Col·legis Oficials d’Agents de la Propietat immobiliària de Catalunya, l'Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya, el Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya i l' Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE).

Més info: Advertència de propietaris i immobiliàries: la nova llei de l’habitatge desincentiva

Un altre dels arguments és que la secció dels requisits per poder declarar formalment una Zona de Mercat Residencial Tens (ZMRT) que recull la resolució  és "esbiaixada" i no correspon a la definició de la Llei de l'Habitatge en el càlcul de quina és la càrrega en concepte d'habitatge que poden suportar a les famílies.

Precisament, una de les qüestions que la consellera de Territori, Ester Capella, va demanar tractar en la reunió d'aquest dimecres a Madrid amb la ministra de Transports, Raquel Sánchez, és la validació de l'índex de referència català per aplicar la contenció dels preus del lloguer.

Més informació
El sector immobiliari en alerta: caiguda d'operacions i preus per la inflació i els tipus d'interès
La nova llei de l'habitatge expulsarà més de 30.000 habitatges del mercat de lloguer de Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit