El lloguer de locals comercials a Barcelona supera en un 48% els nivells prepandèmics

Segons CBRE, les marques internacionals (58%) i la moda (50%) lideren les noves obertures en la primera meitat de l'any

Imatge del Passeig de Gràcia | Turisme de Barcelona Imatge del Passeig de Gràcia | Turisme de Barcelona

El lloguer de locals a primeres línies comercials a Barcelona s'ha situat en el primer semestre un 48% per sobre dels nivells previs a la pandèmia, segons dades de la consultora immobiliària CBRE. En concret, l'activitat transaccional ha aconseguit els 10.294 metres quadrats fins al juny, per sobre dels 6.958 metres quadrats registrats en el primer semestre de 2019. La xifra d'aquest primer semestre ha experimentat una lleugera caiguda (-9,9%) respecte a les dades del mateix període de 2022, però s'ha situat un 22,3% per sobre de la mitjana dels últims quatre anys.

“La gran arribada de turistes, tant nacionals com internacionals, juntament amb el notable augment de la despesa mitjana per visitant, han promogut les dades favorables tant de vendes com d'afluències en els primers sis mesos de l'any”, ha assegurat la directora de Retail High Street de CBRE, Susana Elhombre. En aquest sentit, les marques internacionals han suposat un 58% de les noves obertures en els principals eixos comercials durant el primer semestre. En aquest període ha destacat especialment l'obertura de la botiga d'Ikea a l'avinguda Diagonal, amb 2.500 metres quadrats.

La moda ha anat guanyant pes en els principals carrers comercials en els últims anys i actualment està apostant per plans d'expansió molt ambiciosos. De fet, aquest sector ha passat de representar un 26,1% de les noves obertures en 2019 a un 50% de gener a juny d'enguany. A aquest sector li segueix el d'accessoris, amb una quota del 16,7%, i el speciality retail i mobiliari de la llar, tots dos amb un pes de l'11,1%.

La taxa de disponibilitat ha continuat baixant en el primer semestre, fins a 5,5%, lleugerament superior als nivells previs a la pandèmia (5,1%). Desglossat per carrers, aquest indicador és relativament baix a Rambla Catalunya (3,4%), av. Diagonal (4,8%), Portaferrisa (5,6%) i Passeig de Gràcia (7,1%), els carrers amb més concentració de demanda.

En aquest sentit, les rendes han pujat lleugerament als carrers amb menys oferta. El major increment s'ha registrat a l'avinguda Diagonal, amb un creixement del 7,7% respecte a l'últim trimestre de 2022, i a Rambla Catalunya, amb un augment del 7%. “Passeig de Gràcia ja va experimentar una pujada de rendes a finals del 2022 i preveiem que pugui haver-hi un lleuger increment abans de final d'any. A la resta dels carrers, els preus s'han mantingut estables a la primera meitat de l'any, una tendència que s'estendrà fins a tancament de 2023”, ha assegurat Elhombre.

Més informació
Oficines i retail: protagonistes del 'repricing' al mercat immobiliari
CaixaBank detecta una desacceleració del mercat immobiliari
El sector immobiliari en alerta: caiguda d'operacions i preus per la inflació i els tipus d'interès
Avui et destaquem
El més llegit