El Mediterrani aposta per l'economia verda

El programa 'SwitchMed' promou l'emprenedoria i el reaprofitament de recursos en els països de l'arc de la mediterrània

Els productes de NK by Nour Kays | JV Els productes de NK by Nour Kays | JV

La Nour arriba al recinte modernista de Sant Pau amb una original bossa de mà feta a base de tiretes de colors. A primera vista no s'aprecia, però aquestes tiretes, que donen la bossa d'una singular textura i acabat, estan fetes amb bosses de plàstic reaprofitades. Són els primers dissenys de la col·lecció pròpia de complements que ha llançat al seu país, el Líban, sota la marca NK by Nour Kays. La producció es basa en el reciclatge de bosses de plàstic i pretén "donar una vida més llarga a materials i productes", explica la jove emprenedora. És un bon exemple d'economia circular.

L'argelià Hammou Boussada ha trobat en la gran producció de dàtils del seu país una oportunitat de negoci emmarcada en l'economia verda. A través del seu projecte Rima Dates, Boussada reaprofita els dàtils de categoria baixa per elaborar nous productes que permetin donar sortida a aquests excedents de producció. D'aquesta manera ha llençat al mercat originals propostes com ara bombons farcits de dàtil o vinagre elaborat a partir d'aquest fruit.

Nous Kays i Hammou Boussada | JV
Nous Kays i Hammou Boussada | JV

Els projectes de Nous Kays i de Hammou Boussada formen part de l'exposició Economia circular a la Mediterrània que es pot visitar al recinte de Sant Pau fins al 10 de desembre. La mostra recull 22 projectes que han rebut el suport del programa SwitchMed que "vol ajudar els països del sud de la Mediterrània a avançar cap a l'economia circular i l'ecoinnovació", explica Carolina González Muellerproject manager d'Unido, organisme de les Nacions Unides per al desenvolupament industrial.

Aquesta iniciativa finançada per la Unió Europea té com a objectiu contribuir a la transformació dels residus en nous recursos per a la indústria, reduir la contaminació i, al mateix temps, fomentar l'emprenedoria i crear ocupació. "El foment de l'economia circular i la sostenibilitat és clau pels negocis, per aconseguir una producció neta i sostenible i per generar noves oportunitats de treball", afirma el director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost. SwitchMed dóna suport a projectes innovadors i sostenibles que demostren que una altra manera de produir i consumir és possible i els ofereix finançament i assessorament.

Més info: 'Retail' i economia verda

"Jo tenia coneixements de disseny però no tenia ni idea de negoci", explica Nour Kays, que a través del projecte SwitchMed va rebre un assessorament personalitzat que li va permetre "aprendre a ser molt més eficient". La participació en aquest projecte "em va conscienciar molt més sobre l'economia verda i circular", afegeix aquesta emprenedora. Fruit de la reflexió sobre aquest model productiu, Kays ha acabat creant altres productes fabricats aprofitant les restes més petites de les bosses de plàstic que ja reaprofitava per fer les bosses. Amb aquestes restes ha fet claus i altres complements per la seva col·lecció.

El projecte Rima Dates va ser dels primers a rebre els ajuts de SwithMed. En concret, va rebre una aportació de 15.000 euros en el concurs de projectes llençat per donar a conèixer el projecte. Boussada va crear una empresa familiar l'any 2014 amb la idea de treure partir dels dàtils de menor categoria que es produeixen al sud d'Algèria. El suport del programa europeu el va ajudar a aprendre "a com combinar els mètodes tradicionals que fèiem servir fins aquell moment amb tècniques més modernes". D'aquesta manera van augmentar la seva eficiència en un 400% i van assolir l'objectiu del "residu zero". I és que han arribat a reaprofitar les llavors de dàtil per fer oli i els fruits sobrants els converteixen en compost.

De la recuperació de joguines al reciclatge del cafè

SwitchMed dóna suport a projectes d'economia verda tan variats com els de Nour Kays o Rima Dates a diferentes països del sud del Mediterrani. A Israel, per exemple, es va impulsar el projecte Toy Swap, una iniciativa que pretén evitar el malbaratament de recursos no reciclables que comporten les joguines infantils. Les joguines tenen un cicle de vida limitat a l'edat de creixement dels infants. Per això, saben que les joguines es faran servir durant un temps breu, els pares i mares acaben buscant joguines barates que generalment estan fetes amb plàstics i materials no reciclables. Per frenar aquest malbaratament i l'increment de residus, des de Toy Swap han creat un fons de joguines reciclades que ja no es feien servei i les ofereixen a les famílies durant un temps a canvi d'una subscripció.

 Toy Swap ha creat un fons de joguines reciclades que ja no es feien servei i les ofereixen a les famílies a canvi d'una subscripció

A Tunísia, l'empresa W2V es dedica a recollir els residus del cafè a les cafeteries locals per convertir-lo en un fertilitzant orgànic eficient i innovador. La recollida del cafè es fa en bicicleta per reduir la petjada de carboni a l'atmosfera i en el procés de creació del fertilitzant es fan servir additius naturals.

Una de les joguines de Toy Swap | JV
Una de les joguines de Toy Swap | JV

En total, el programa SwitchMed ha aconseguit que 125 indústries de diferents països de l'Arc Mediterrani hagin estalviat anualment 3,6 milions de m³ d'aigua, l'equivalent a 2.618 piscines olímpiques; 701 GWh d'energia, aproximadament el consum d'electricitat de dos mesos a Tunísia; i 33,600 tones de matèries primeres. A més han estalviat 197.525 tones d'emissions de CO₂, que equival al que emeten 42.297 cotxes durant un any, i 3.400 tones de residus sòlids. En total, les indústries han tingut un estalvi de 41,3 milions d'euros a l'any.

Més informació
Barcelona vol ser un referent de l'economia verda en 10 anys
De la tecnologia a l'economia verda
Avui et destaquem
El més llegit