Els millennials tindran problemes per pagar l'habitatge quan es jubilin | iStock
Els millennials tindran problemes per pagar l'habitatge quan es jubilin | iStock

Els 'millennials' seran sense-sostre quan es jubilin?

La generació Y tindrà molts problemes per fer front al cost de l'habitatge amb una pensió derivada de la precarietat laboral

Els millennials seran sense-sotre quan es jubilin? Cobraran la pensió? "Avui, el 2019, les edat dels integrants de la generació Y, els nascuts entre el 1984 i el 1995, oscil·len entre els 24 i els 35 anys. La majoria tenen contractes de treball precaris o són autònoms i les seves remuneracions són reduïdes, la qual cosa suposa un baix nivell de consum i un baix nivell de cotització a la Seguretat Social, cosa que incideix en el PIB i en les pensions presents", detalla l'economista i professor de l'IQS, Santiago Niño-Becerra. Amb els preus dels lloguers pels núvols, impossibilitat de contractar hipoteques i una perspectiva laboral inestable, quan aquesta generació es jubili, podrà permetre's pagar l'habitatge?

Lloguers a l'alça i sense pla de pensions

Barcelona és la ciutat més cara de tot l'Estat per llogar-hi una habitació amb una mitjana de 491 euros al mes segons Fotocasa. La mitjana espanyola baixa fins els 309 euros mensuals, deixant Catalunya com el territori més car de tot l'Estat. Els catalans destinen el 49,2% de la seva nòmina al pagament del lloguer. Els preus de l'habitatge no paren de pujar i, segons el Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i Béns Mobles d'Espanya, des del mínim del 2014, el preu dels immobles acumula cinc anys de pujades amb un augment total del 36,2%.

Fabregat: "Els mil·lennistes que es jubilin potser hauran d'anar a viure a 100 quilòmetres de la ciutat per tenir un lloguer decent"

 

Pel que fa a la compra d'habitatge, segons les dades de l'INE, actualment el perfil mitjà del sol·licitant d'una hipoteca és una persona d'uns 38 anys amb uns ingressos mensuals pròxims als 1.800 euros, un perfil bastant allunyat del jove mileurista.

A aquestes xifres s'ha d'afegir el fet que la meitat dels espanyols confessa que no han pres mesures per afrontar la seva jubilació, però el 77% afirma estar preocupat per quan arribi el moment, segons subratlla la Guia del mercat laboral 2019 publicada per Hays. La seva directora comercial, Noelia de Lucas, ho vincula amb el fet que el nivell d'estalvi de les famílies de l'Estat espanyol "està en mínims" des del 2005 per la inversió en l'habitatge i l'increment del consum. Però 14 anys donen per molt i la crisi ha rebaixat de manera substancial el poder adquisitiu de la població, al mateix temps que els preus de l'habitatge continuen a l'alça.

La piràmide poblacional dels babyboomers

Sense capacitat d'estalvi, ni capacitat per adquirir un pis, "els mil·lennistes que es jubilin potser hauran d'anar a viure a 100 quilòmetres de la ciutat per tenir un lloguer decent", rebla el professor del Departament d’Economia, Finances i Comptabilitat d'Esade i expert en pensions, Jordi Fabregat.

Fabregat: "Cal apostar per sectors que aportin valor afegit amb salaris alts per salvar les pensions dels millennials"

Fins al 2050 es jubilaran els babyboomers -els pares dels millennials- i aquest serà un període complicat si s'observa la piràmide poblacional espanyola. Actualment, aproximadament el 15% dels habitants tenen entre 0 i 16 anys i un altre 15% en té més de 65, el 70% restant es troba enmig. Així, de cara al 2045 els jubilats seran un 30% de la població i la capa de població en edat de treballar seran un 55% i aquesta proporció no es pot mantenir. "No hi haurà prou gent treballant per pagar les pensions dels babyboomers", diu el professor d'Esade.

Més info: 'Baby boomers' vs 'millennials'

Es podran pagar les pensions dels millennials? "Tindrem un problema brutal fins a l'any 2050, però quan tots els de la generació X morin la situació canviarà molt. Tindrem problemàtica l'any 2070?". Segurament no hi haurà tants jubilats. Les projeccions a l'Estat espanyol vaticinen que fins al 2050 hi haurà un manteniment de la població en els 47 milions de persones, no hi ha previsions de grans increments. Però el que necessitem és més natalitat i immigració. Dins de 60 anys l'estructura poblacional serà diferent, amb molt menys jubilats.

Pensions sostenibles

Un dels temes claus per suportar les pensions dels mil·lennistes serà o bé la quantitat de gent treballant o la productivitat. "Si hi ha menys gent treballant però són més productius, es generarà més riquesa, però ara ens costa pensar en com seran les feines del futur i per tant de com creixerà l'economia". Segons el professor d'Esade, "cal apostar per sectors que aportin valor afegit amb salaris alts per salvar les pensions dels millennials", com ara biotecnologia, ciberseguretat, informàtica, etc. Els cambrers no poden ser el pal de paller de l'economia.

L'altre factor important pel que fa a la sostenibilitat de les pensions és la taxa de substitució, és a dir, el quocient entre el darrer salari i la primera pensió: "A Espanya -i a Grècia- és del 80% en salaris mitjans, mentre que a la resta d'Europa és dels 55%". Això ha provocat que la població no tingui hàbit d'estalviar per a la jubilació, mentre que en molts altres països ja compten amb sistemes i cultura d'estalvi de cara a la jubilació.

Estalviar per a la jubilació

Segons els portaveus d'Esade i Hays, cal plantejar-se estratègies d'estalvi econòmic per complementar les pensions públiques. El problema, però, és que els salaris actuals no donen per estalviar. De Lucas sosté que si els mil·lennistes no prenen mesures per a la seva jubilació és precisament "a causa del salari mileurista, a no poder emancipar-se i a destinar diners a intentar guanyar qualitat de vida". A més, recorda que durant la crisi "hem dedicat quasi la totalitat del salari a pagar l'habitatge" i que actualment "estem en el nivell més baix d'estalvi des del 2015".

"El drama és que el jovent no té capacitat d'estalvi i, a més, els ingressos de la Seguretat Social són febles, perquè els salaris que entren són més baixos que els que surten, el país no es pot permetre tenir salaris tan baixos", rebla Fabregat.

Niño-Becerra: "Els millennials saben administrar els recursos que tenen a cada moment, la qual cosa els confereix una perspectiva molt clara respecte al futur"

Començar a estalviar als 35 anys ja pot ser suficient per complementar la pensió que tindrem en el futur. "A dates actuals caldria estalviar 5.000 euros a l'any, uns 400 euros al mes", diu Fabregat, tenint en compte que actualment la pensió mitja de jubilació és de 1.000 euros i les més baixes arriben a ser de 400 euros.

Generació amb esperança?

Niño-Becerra creu que els mil·lennistes podran adaptar-se: "Es diu que cada generació neix amb les característiques que al llarg de la seva vida necessitarà. Si això és cert, la Generació Y, de les característiques amb què va néixer destaquen dues: el realisme i l'adaptabilitat, és a dir, mai protesten ni s'enfronten, assumeixen i tracten de complir amb l'ordenat o encarregat. Els millennials són, en la seva majoria, hiperrealistes i s'adapten a allò que suceeix al seu voltant. És a dir, gasten quan tenen o obtenen, i demanen quan saben que aconseguiran. En definitiva: saben administrar els recursos que tenen a cada moment, la qual cosa els confereix una perspectiva molt clara respecte al futur". I aquestes qualitats les adaptaran a la seva futura jubilació.

Més informació
El Meeting Point dels 'millennials'
Com es guanya la guerra pel talent millennial?
L'empresa feliç fa volar els 'millennials'
Avui et destaquem
El més llegit