
El Moll Barcelona Nord s'ha obert aquest divendres a la ciutadania, recuperant un espai equivalent a una illa de l'Eixample. En total, 13.565 metres quadrats perquè els ciutadans puguin passejar a prop del mar i per acollir esdeveniments per a la ciutat. De moment, s'ha fet una urbanització “provisional” a l'espera de fer-ne una definitiva, que el
Port i l'Ajuntament de Barcelona han d'acabar de concretar. Tot i aquesta provisionalitat, el Port ha volgut obrir ja l'espai als ciutadans, coincidint amb les portes obertes que fa dissabte. El president de l'entitat, José Alberto Carbonell, ha confirmat que en aquest objectiu d'anar recuperant espais, el Moll Sud deixarà de rebre creuers el darrer trimestre del 2026 i el 2027 ja no en rebrà cap.L'espai que s'ha obert als ciutadans aquest divendres estava ocupat fins fa poc per la
delegació de Nova Zelanda de la Copa Amèrica. Un cop aquest equip ha marxat, s'ha anivellat el paviment, s'ha instal·lat mobiliari urbà i s'ha millorat la il·luminació, amb un pressupost de 100.000 euros. La zona va des de l'antiga terminal de Baleària fins al morro, també obert, a l'extrem est. Un total de 13.565 metres quadrats de superfície i 600 metres de línia de moll que amplien l'espai del Port Vell obert.L'obertura arriba després que es tanqués la terminal de creuers ubicada en la zona nord i es traslladés l'activitat de creuers i ferris al moll Adossat, completada la tardor del 2023. Abans, s'havia traslladat l'activitat de ferris de Baleària, fet que va permetre obrir a la ciutadania el Moll Drassanes l'estiu de l'any passat. L'objectiu és culminar la reforma l'any vinent, amb una renovació integral del paviment per tal d'integrar urbanísticament la zona entorn del Port Vell i fer-la més accessible.
Recuperar un espai per als barcelonins
El president del Port ha destacat que l'objectiu és que en aquest espai “hi passin coses” i ha posat com a exemple que podria acollir esdeveniments que es fan a la ciutat i al Port, com la Setmana del Llibre en català o Nadal al Port.
Tant ell com l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, han insistit que la idea és atraure veïns de Barcelona, un públic local que ha anat deixant aquesta zona. En aquest sentit, Collboni ha destacat que aquest és un espai “conquerit” pel consistori i el Port per tal que els barcelonins tornin a passejar pel seu front marítim.
El batlle ha afegit que el projecte està lligat amb d'altres que s'estan fent a la ciutat, com la reforma de la Rambla. “Voldríem que la Rambla acabés aquí”, ha dit Collboni durant l'acte d'obertura.
Reducció de les terminals de creuers
Aquesta obertura és un pas en el calendari de reducció de les terminals de creuers. Carbonell ha dit que la negociació “avança de forma discreta” i ha destacat que des del Port s'estan complint els acords assolits el 2018. Ha afegit que hi haurà un altre acord amb el consistori, però que “fa falta temps”.
Seguint el calendari, a finals del 2026 la terminal sud també deixarà de rebre creuers. El president del Port ha deixat clar que això passarà “amb tota mena de seguretat” el darrer trimestre del 2026, quan acabi la temporada de creuers. “Al novembre, o potser hi ha alguna escala al desembre”, ha manifestat. En tot cas, ha garantit que el 2027 “no atracaran creuers” en aquesta zona.