El negoci de les castanyes en una tardor tropical

Les llicències de les parades, la meteorologia i els robatoris de castanyes per grups organitzats, els ingredients de la celebració d’enguany

El negoci de les castanyes en una tardor tropical | iStock El negoci de les castanyes en una tardor tropical | iStock

Mentre que els països anglosaxons celebren Halloween el 31 d'octubre, Catalunya té la seva pròpia festa popular: la Castanyada. Famílies, amics i parelles es reuneixen per menjar castanyes, panellets, moniatos, fruites en conserva i per beure moscatell. Una celebració que s’ha convertit en un negoci que implica aconseguir llicències per vendre, dependre de la meteorologia i de lluitar contra els robatoris de castanyes per grups cada vegada més organitzats que en 20 minuts es poden emportar 30 quilos de castanyes. Una Castanyada cada vegada més “terrorífica”.

Pels que ho desconeguin, els orígens de la Castanyada es remunten als rituals que es portaven a terme el dia previ a Tots Sants, conegut com a Dia dels Morts o dels Difunts. Molts "campaners" havien de treballar durant la nit anterior tocant les campanes de les esglésies per advertir als veïns del poble de l'hora de prec pels difunts. Acabaven molt esgotats i per aquest motiu menjaven castanyes i bevien vi dolç.

La figura de la castanyera

Amb el pas dels anys va sorgir la figura de les "castanyeres". Venedores ambulants de castanyes, habitualment dones de certa edat, vestides de pageses i amb un mocador al cap. Tot i que la figura de les castanyeres és cosa del passat o són reproduïdes a la Fira de la Castanya de Viladrau, en contexts escolars o relacionats amb el teatre, els llocs de venda de castanyes i moniatos inunden cada tardor les ciutats i pobles de Catalunya. Abans "celebraven l'arribada del fred" i, en canvi, avui queda a destemps: benvinguda tardor “tropical”.

Els dies anteriors i posteriors a aquesta celebració els encarregats de vendre castanyes ho fan als carrers de les poblacions i les couen. El més comú és menjar-les "cremades", malgrat que també es poden devorar crues o bullides.

La llicència de ser castanyera

Enguany, l'Ajuntament de Barcelona ha coincidit llicència a 43 parades de castanyes i moniatos a la ciutat. La xifra es queda a les portes del rècord que es va registrar l'any passat, amb 46. L'estadística es recull des del 2013 i mostra la tendència a l'alça dels últims anys, que es manté aquesta temporada. Malgrat que per a molts barcelonins “cada vegada és més complicat trobar parades al carrer”. Alguns confessen que abans “n’hi podia haver més de 10 al barri de Sant Antoni”. Actualment, els comerciants poden operar en la via pública des de l'octubre fins al març. I, per tant, el producte es pot desestacionalitzar.

Més info: Pinyons, els reis dels panellets i la castanyada

Tanmateix, des de principis d’octubre que els productors de castanya de Viladrau -poble per excel·lència del producte- preveuen una de les millors temporades dels últims anys. Remarquen que les pluges de finals d'estiu han fet que la qualitat de la castanya de Viladrau sigui "excel·lent". Pel que fa al preu, el responsable del Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau, Joaquim Soler, assegura que s'ha mantingut el de la castanya fresca, que oscil·la entre els 5 i els 7 euros el quilo. El que sí que s'ha apujat és el preu dels productes elaborats amb castanyes per l'increment del cost de l'energia.

Robatoris de castanyes

Sí, es roben castanyes. Des de principis d’octubre Viladrau ha restringit camins per regular la massificació de visitants i evitar robatoris de castanya de grups organitzats. Noemi Bastias, alcaldessa de Viladrau, recorda que el problema no són les famílies amb cistell sinó les bandes organitzades. Aquesta tardor ja han fet una vintena de comisos amb castanyes furtades per part de grups que van amb sacs grans per robar el màxim nombre de quilos i després vendre-les. 

Ha pujat el preu dels productes elaborats amb castanyes per l'increment del cost de l'energia, però no el de la castanya fresca

 "Són grups de fins a deu persones que vénen amb furgonetes, van molt preparats i vénen a furtar a les propietats privades i, posteriorment, les venen”, apunta Bastias. “Son professionals i en poc més de vint minuts es poden emportar fins a 30 quilos de castanyes".

Finalment, els altres furtius que s'han convertit en un "veritable problema" són els porcs senglars. Fins al punt que els productors han decidit canviar el sistema de producció i passar a collir la castanya a la tarda per evitar que, a la nit, quan el senglar surt a menjar, n'hi hagi més a terra.

La tardor tropical

Diferents paradistes han explicat a VIA Empresa que aquest any és complicat de vendre per culpa de les altes temperatures. "Em moro de calor mentre coc les castanyes. I, a més a més, aquesta temporada ens està anant força malament per la calor excessiva que ens està fent". I l'apunt final: "Alguns barcelonins em diuen que prefereixen menjar-se un gelat de castanya".

Més informació
Castanya de Viladrau, l’única productora catalana de castanyes
Carrió, els germans que enamoren amb el millor panellet de Catalunya
L'alça de preus força els pastissers a augmentar fins a un 3% el preu dels panellets
Avui et destaquem
El més llegit