El ‘networking’ dels refugiats ucraïnesos

Un advocat expatriat i dues emprenedores impulsen una xarxa per facilitar la inserció laboral d’empresaris i treballadors desplaçats del seu país

Networking de refugiats ucraïnesos a Aticco Networking de refugiats ucraïnesos a Aticco

Començar una nova vida, a milers de quilòmetres de casa, sempre és una tasca hercúlia. I més si aquesta situació es produeix a conseqüència de l’exili provocat per una invasió bèl·lica, com la que estan patint els ucraïnesos per part de Rússia. Més enllà dels ajuts bàsics de subsistència i de suport psicològic i emocional, els ciutadans refugiats a Catalunya es troben amb altres impediments, derivats de les dificultats per inserir-se al mercat laboral. Fruit d’aquesta necessitat, s’han unit Igor Lapchinskiy, un advocat ucraïnès amb una dècada de residència a Catalunya, i dues emprenedores especialitzades en el sector de la comunicació i el màrqueting, Yulia Polyanchich, i Anastasiia Denysenko, per crear una xarxa de col·laboració per ajudar el col·lectiu de nouvinguts a emprendre un projecte empresarial o iniciar la seva carrera com assalariats. Polyanchich va marxar d’Ucraïna amb la seva filla fa unes setmanes, mentre que Denysenko fa 15 anys que viu aquí.

Tots tres han sigut els conductors de l’esdeveniment organitzat a l’espai de coworking d'Aticco al barri barceloní del Poblenou, on s’han aplegat més d’un centenar de persones, interessades i preocupades pel seu futur laboral. Moments abans de l’acte, Lapchinskiy admetia que “probablement cadascun dels assistents tindria un dubte o una qüestió a resoldre que els amoïnava o inquietava”. La sessió, en la qual als participants han pogut compartir les seves experiències amb compatriotes en la seva mateixa situació, refugiats, i amb altres, com els impulsors de l’acte, que ja estan establerts a casa nostra. “Som com un punt d’enllaç i de suport pels refugiats emprenedors, ja que parlem el seu idioma, però alhora els permetem l’entrada a un món completament nou”, comentava Denysenko. L’acte s’ha centrat en aspectes jurídics, legals i fiscals com la manera d’aconseguir el Número d’Identitat d’Estranger (NIE), les formes de negoci més adients per crear una companyia, les diferències entre el règim d’assalariat i el d’autònom o el funcionament del sistema tributari i els impostos que s’han de pagar.

Denysenko: “Som un punt d’enllaç i de suport pels refugiats emprenedors"

Sinergies i connexions

Els impulsors de l’esdeveniment confien que aquesta sigui la primera d’una sèrie de trobades amb les quals es constitueixi una comunitat d’emprenedors ucraïnesos a Barcelona. Lapchinskiy i Denysenko al·ludeixen a conceptes com generar networking, sinergies o connexions entre els refugiats. Lapchinskiy comenta la importància que “els refugiats lluitin per assolir un nou estatus laboral gràcies a la protecció temporal de dos anys de què gaudeixin per les seves circumstàncies”. L’advocat explica que des del despatx que regenta s’han bolcat a oferir atenció en aspectes de defensa jurídica, gestions administratives o facilitats amb l’idioma. “Volem evitar els casos d’intrusisme que ens han arribat pels quals determinades persones tracten d’aprofitar-se de la situació del col·lectiu”.

Tot i que de moment no s’ha establert una tipologia dels refugiats interessats a emprendre una aventura empresarial, Denysenko assenyala que actes com el que han desenvolupat han de servir per filtrar i posar el focus en les necessitats de cada persona. “És bàsic que aquests ciutadans desplaçats esdevinguin una comunitat formada i unida que, alhora, s’integri en un entorn local com l’ecosistema empresarial de Barcelona”.

Part d’aquests propòsits sembla que s’han acomplert en l’acte celebrat a l’espai de coworking d'Aticco, ja que a la sala, els refugiats, entre cares d’alegria per sentir veus que parlaven l’idioma propi i la curiositat de l’esdeveniment, mostraven una certa satisfacció malgrat el context personal que estan travessant. Tal com assegurava Lapchinskiy, fins i tot d’un drama com la guerra, poden sortir iniciatives d’esperança. En el seu cas, des del 24 de febrer ha iniciat un servei d’atenció jurídica gratuït amb la seva firma A&H LAW Partners. “Rebem una mitjana d’entre 400 i 500 consultes a la setmana”. Sense poder abstreure’s, inevitablement, de què està passant al seu país, Lapchinskiy recorda com fa una dècada, amb poc més de 20 anys, va deixar una Ucraïna assolada per la corrupció, per retrobar-se amb la seva família a Catalunya. Des de llavors, ha exercit d’advocat i és soci d’un bufet amb 12 treballadors. El seu objectiu és que les xarxes socials ajudin a difondre aquesta iniciativa, de forma que es pugui replicar a altres indrets de l’Estat espanyol com Madrid o València.

Més informació
La guerra a Ucraïna bifurca la globalització
L'ocupació resisteix a l'impacte de la guerra d'Ucraïna
Alares llança un pla d'inclusió sociolaboral per als refugiats d'Ucraïna
Avui et destaquem
El més llegit