• Economia
  • Oliu, Torres, Guardiola i Sánchez: el Cercle escenifica la urgència geopolítica amb l'OPA de fons

Oliu, Torres, Guardiola i Sánchez: el Cercle escenifica la urgència geopolítica amb l'OPA de fons

Una conversa "improvisada" entre Josep Oliu i Carlos Torres protagonitza el tret de sortida de la 40a Reunió del Cercle d'Economia

Josep Oliu (Banc Sabadell) i Carlos Torres (BBVA) durant la inauguració de la Reunió del Cercle d'Economia | Europa Press
Josep Oliu (Banc Sabadell) i Carlos Torres (BBVA) durant la inauguració de la Reunió del Cercle d'Economia | Europa Press
Elena Busquets
Directora de VIA Empresa
05 de Maig de 2025
Act. 05 de Maig de 2025

Nosaltres, els periodistes, aplegats, observant, som el públic. Ells, els assistents i convidats, entren en escena. Comencen les famoses salutacions, i saben que estan en escena. El ball de salutacions, cops a l’esquena i converses forçades escenifica el moment polític i econòmic actual, i els pocs que tenen el permís d’estar en el lloc del fotoreclam (photocall) són els veritables protagonistes d’aquest relat. Per descomptat, hi són els amfitrions, els del Cercle, Jaume Guardiola (president), Teresa Garcia-Milà (vicepresidenta i previsiblement futura presidenta) i Miquel Nadal (director general); però també empresaris i polítics clau: Tatxo Benet (Mediapro), Pau Relat (Fira), Miquel Roca (RocaJunyent), Marc Murtra (Telefonica), Miquel Martí (Moventia), Xavier Panés (Cecot), Pere Navarro (CZFB), el president de la Generalitat Salvador Illa, el ministre Jordi Hereu, els consellers Miquel Sàmper i Alícia Romero, l’alcalde Jaume Collboni… i els més esperats, els reis de l’escena: Josep Oliu (Banc Sabadell) i Carlos Torres (BBVA), mantenint una conversa que es converteix en la imatge de la 40a Reunió del Cercle d’Economia, minuts abans del seu tret de sortida.

 

No sembla una conversa improvisada. És estratègica, forma part de l'escenificació. Els dos protagonistes de l'OPA hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell conversen amistosament davant d'ulls de desenes de periodistes i càmeres, pocs dies després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) autoritzés la fusió proposada pel BBVA amb unes condicions que van decebre els interessos del Sabadell. Ho saben, l'OPA del BBVA al Sabadell serà un dels temes estrella entre els passadissos, bambolines i xerrades que tindran lloc des d'avui fins al dimecres 7 al Palau de Congressos de Catalunya. Les altres trames que conjugaran el relat? La reacció d'Europa al moment de disrupció geopolítica actual, la gran apagada del dilluns passat, la política aranzelària de Trump i el rearmament d'Europa. 

"Desperta, Europa?": Guardiola ho pregunta, Sánchez ho afirma

El tret de sortida de la 40a edició de la Reunió Anual del Cercle d'Economia l'ha donat Jaume Guardiola, president de l'entitat, presentant el títol de la jornada, Europa: wake up call? Com respondre en un moment de disrupció política, davant dels gairebé 500 assistents, entre els quals s'hi troba, a primera fila, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Guardiola, que ha demanat un "debat públic més obert" sobre l'augment de la capacitat defensiva d'Espanya i Europa i ha criticat la "manca de lideratge" en aquesta qüestió, ha posat les bases argumentals que justifiquen el toc d'alerta a Europa i que marcaran el tarannà d'aquests tres dies de debat.

 
Pedro Sánchez, president del govern espanyol, i Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia, al Palau de Congressos de Catalunya | Cedida
Pedro Sánchez, president del govern espanyol, i Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia, al Palau de Congressos de Catalunya | Cedida

Segons va alertar el Cercle d'Economia a la seva Nota d'Opinió el dilluns passat -una hora abans de la gran apagada-, Europa ha construït el seu projecte sobre tres dependències amb les quals havia conviscut còmodament fins ara. Eren, primerament, l’aposta pel gas i el petroli rus, que assegurava energia barata a la indústria; la importació massiva de béns de consum i de tecnologia, en el primer cas de la Xina i en el segon dels EUA; i la continuïtat del paraigua protector estatunidenc en l’àmbit de la defensa, que permetia ignorar amenaces externes. Amb l'arribada de Trump a la Casa Blanca i amb l'erosió de l'ordre mundial, aquestes tres dependències "s'han convertit en debilitats" per a Europa, que "corre el risc de caure en la irrellevància" en el panell geopolític mundial. 

Davant d'aquests reptes, Guardiola ha assenyalat la necessitat d'impulsar la política de seguretat i defenses pròpies i fer-ho d'una manera conjunta, per tal d'evitar tenir una despesa nacional fragmentada, que comportaria majors recursos i temps. El segon repte que ha assenyalat el president del Cercle -que viu la seva última reunió anual al capdavant de l'entitat- és la dinamització de l'economia europea, que ha perdut competitivitat respecte als Estats Units i la Xina: "Recuperar dinamisme és vital, tant internament (per mantenir l'estat del benestar d'una població envellida) i externament", per tenir una posició capdavantera en el nou ordre mundial". 

Per descomptat, ha anomenat els informes de Draghi i Letta -els tindrem ben presents durant les tres jornades del Cercle- per realçar la necessitat de guanyar competitivitat: "El moment és greu i exigeix reacció urgent d'Europa". La vocació europeista del Cercle és més viva que mai. 

I l'escenificació continua: “Presidente, el escenario es tuyo”. Així li ha donat el seu torn Guardiola a Pedro Sánchez, qui ha proposat en el seu discurs inaugural de la jornada treure l'interrogant del títol de la reunió d'enguany: "No es tracta de si Europa ha de respondre o no, sinó de com ho ha de fer". 

Primera reacció del govern espanyol a l'OPA: una consulta pública i oberta

El president del govern espanyol ha fet un discurs més extens de l'habitual, estructurat a mode de sandvitx (un discurs embolicat amb grans dosis d'optimisme al principi i al final), que ha comptat amb un gran anunci: l'executiu central obrirà aquest dimarts 6 de maig una "consulta pública prèvia" a la seva decisió sobre l'OPA per recollir l'opinió d'associacions, patronals, sindicats i fins i tot ciutadans abans de posicionar-se amb "totes les garanties" respecte a l'operació. "La nostra intenció és que les nostres empreses creixin, que guanyin volum, però sempre que beneficiï els ciutadans", ha remarcat Sánchez.

Pedro Sánchez, president el govern espanyol, i Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia, comparteixen escenari en el tret de sortida de la 40a Reunió del Cercle d'Economia | Cedida
Pedro Sánchez, president el govern espanyol, i Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia, comparteixen escenari en el tret de sortida de la 40a Reunió del Cercle d'Economia | Cedida

L'anunci d'aquesta consulta pública ha estat l'única al·lusió que el president del govern espanyol ha fet sobre l'operació, i ha tingut, minuts més tard, la reacció directa del Banc Sabadell. Un Josep Oliu, somrient, marxava del Palau de Congressos, mentre assegurava als periodistes que està content amb la proposta de l'executiu. Hores més tard, el conseller delegat del banc, César González-Bueno, tampoc ha volgut concedir gaires declaracions, tot i que sí que ha celebrat que "preguntar i respondre sempre és bo".

La gran apagada, encara sense culpables

Respecte a la gran apagada elèctrica que va viure Espanya el dilluns passat i que va deixar la península Ibèrica sense llum durant gairebé tot el dilluns, el president ha assegurat que encara estan treballant "amb prudència i rigor per esclarir les causes de l'incident". Per tant, una setmana més tard, encara no hi ha culpables oficials. "Volem arribar fins al final per saber què ha causat aquest incident", ha assegurat. No li han faltat minuts, però, per remarcar la reacció del govern espanyol -"vam recuperar la normalitat en un temps rècord"- i agrair als ciutadans i empresaris el país la col·laboració i civisme mostrat durant tota la jornada: "Cap societat del món hauria respost millor que la nostra". 

L'esdeveniment, segons ha indicat Sánchez, esdevé un recordatori per "reforçar el sistema elèctric espanyol, ja de per si robust" i reafirma la determinació del govern "d'avançar en la imprescinible transició energètica". 

Defensa i rearmament: 8 de cada 10 euros "es quedaran a Espanya"

"La unió fa la força". Amb aquesta declaració d'intencions, Sánchez ha defensat el pla industrial i estratègic de defensa que presentarà a les Corts Generals aquest dimecres, amb el qual Espanya arribarà al 2% del PIB quant a inversió en defensa i seguretat. A més, ha assegurat, és un pla que posa el focus en l'autonomia estratègica: "8 de cada 10 euros es quedaran a Espanya, i 9 de cada 10 a Europa".

Aquesta inversió en defensa i seguretat, a més, "millorarà un 18% la nostra inversió en R+D+I" i generarà milers de llocs de feina, d'alta ocupació. L'objectiu? Protegir Espanya de ciberatacs, de riscos climàtics, de terrorisme internacional i de crims organitzats.

La inversió en defensa i seguretat, segons Sánchez, "millorarà un 18% la nostra inversió en R+D+I"

53 milions d'euros en ajuts a sistemes tecnològics avançats i semiconductors

Durant la seva intervenció Sánchez ha aprofitat per anunciar que el govern espanyol concedirà 53 milions d'euros en ajudes per al desenvolupament de sistemes tecnològics avançats i semiconductors. Aquestes ajudes s'emmarquen en la segona convocatòria del PERTE Xip. Segons ha concretat, a Catalunya hi ha 16 projectes beneficiats per aquesta convocatòria.

El tancament del sandvitx: "Els pesimistes s'han equivocat"

Pedro Sánchez ha tancat el seu discurs inaugural amb un missatge d'optimisme i orgull cap a l'economia espanyola. "Els pessimistes sempre s'han equivocat", ha assegurat, lloant el recorregut i evolució d'Espanya, que ha arribat "molt lluny, venint de molt enrere". A més, ha apuntat, amb xifres d'ocupació i creixement del PIB, que "ja no tenim res a envejar als nostres veïns europeus".

I un últim cop de pit, en aquest cas europeu, abans d'analitzar durant tres dies els reptes que el continent té per davant: "Som un mirall aspiracional en el qual altres continents es miren". Ara, doncs, toca debatre sobre la política comercial d'Europa, els possibles nous aliats, sobre la manca de competitivitat, el gap tecnològic europeu, la política de migració i el sistema de finançament europeu. En clau catalana? El debat romandrà en el sistema de finançament autonòmic, els reptes de l'empresa i la indústria catalana i, per descomptat, l'opa: a l'escenari, però sobretot als passadissos.