• Empresa
  • Sánchez anuncia una "consulta pública" oberta a la ciutadania sobre l'OPA Banc Sabadell - BBVA

Sánchez anuncia una "consulta pública" oberta a la ciutadania sobre l'OPA Banc Sabadell - BBVA

El president del govern espanyol avança la primera mesura de l'executiu estatal, en vigor des d'aquest dimarts, davant dels presidents de BBVA i Sabadell

Pedro Sánchez, durant el discurs d'inauguració de la 40a Reunió del Cercle d'Economia | Europa Press
Pedro Sánchez, durant el discurs d'inauguració de la 40a Reunió del Cercle d'Economia | Europa Press
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
05 de Maig de 2025
Act. 05 de Maig de 2025

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns des de la 40a Reunió del Cercle d'Economia que l'executiu central obrirà dimarts 6 de maig una "consulta pública prèvia" a la seva decisió sobre l'OPA hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell. La iniciativa cerca recollir l'opinió d'associacions, patronals, sindicats i fins i tot ciutadans abans de posicionar-se amb "totes les garanties" respecte a l'operació. "La nostra intenció és que les nostres empreses creixin, que guanyin volum, però sempre que beneficiï els ciutadans", ha remarcat Sánchez.

 

L'anunci d'aquesta consulta pública ha estat l'única al·lusió que el president del govern espanyol ha fet sobre l'operació. Cal recordar que el passat dimecres a la nit, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va autoritzar la fusió proposada pel BBVA amb unes condicions que van decebre els interessos del Sabadell alhora que van satisfer els compromisos presentats pel BBVA i que allargaven les garanties pel que fa a l'accés al crèdit a un màxim de cinc anys.

Així doncs, l'anunci del president del govern de l'Estat suposa un nou pas previ a l'inici de la fase tres que el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, té pendent d'elevar al Consell de Ministres. En concret, ho haurà de fer abans del pròxim 22 de maig. Si es donés aquest escenari, l'executiu central tindria després el termini d'un mes per autoritzar la fusió o bé imposar condicions addicionals en matèria de cohesió territorial o interès nacional.

 

Oliu i Torres conversen per primer cop

L'OPA ha estat el gran tema de conversa durant els passadissos del Palau de Congressos de Catalunya, molt abans de les declaracions de Sánchez. El president del banc català, Josep Oliu, i el del basc, Carlos Torres, han coincidit a l'acte de benvinguda de les jornades, on han conversat breument davant la mirada de grans figures del teixit empresarial i polític de Catalunya i Espanya, com ara el president de la Generalitat, Salvador Illa, o el del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Josep Oliu (Banc Sabadell) i Carlos Torres (BBVA) durant la inauguració de la Reunió del Cercle d'Economia | Europa Press
Josep Oliu (Banc Sabadell) i Carlos Torres (BBVA) durant la inauguració de la Reunió del Cercle d'Economia | Europa Press

Inicialment, Oliu i Torres s'han situat a punts diferents de l'espai habilitat per rebre les personalitats, però, més tard, el president del Sabadell s'ha acostat a la posició del seu homòleg al BBVA. Malgrat que no hi ha hagut salutació cordial, sí que han conversat breument davant dels mitjans gràfics. Oliu és un habitual no només de les jornades del Cercle, sinó de molts actes que el think tank català organitza durant tot l'any. En el cas de Torres, la seva presència ha estat una sorpresa, ja que no és un assistent freqüent a aquesta cita. 

De moment, cap de les dues entitats ha reaccionat oficialment la proposta del govern espanyol. Ara bé, Oliu ha abandonat el Palau de Congressos somrient i només ha aclarit que des del Sabadell valoren "positivament" la consulta pública avançada per Sánchez. Hores més tard li ha tocat al conseller delegat del banc, César González-Bueno, qui només s'ha limitat a dir davant dels mitjans que "preguntar i respondre sempre és bo".

Abans d'aquesta imatge, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha demanat al Govern que "paralitzi" l'OPA. "Una resolució d'aquesta magnitud hauria de tenir un estudi més exhaustiu i més profund", ha assegurat. En aquest sentit, ha criticat que l'informe de la CNMC és "precipitat, insuficient i decebedora", alhora que ha xifrat en 75.000 milions d'euros la quantitat de diners que deixarien d'implementar-se en crèdits a pimes.