Milers de pagesos tallen carreteres contra la burocràcia i els alts costos

Les protestes bloquegen l’A2 a Ponent, l’AP-2 i l'N-240 a Montblanc, la C-16, la C-17 i l’Eix Transversal

El tall de la C-16 a l'altura de Sallent al Bages | ACN El tall de la C-16 a l'altura de Sallent al Bages | ACN

Milers de pagesos protesten aquest dimarts amb talls en carreteres arreu del país i marxes lentes que provoquen importants problemes de mobilitat. Les mobilitzacions contra la burocràcia, els elevats costos i la competència deslleial tallen a mig matí la circulació a l’A-2 a Fondarella, a l’AP-2 i l'N-240 a Montblanc, impossibilitant per tant la connexió per carretera d’alta capacitat entre Barcelona i Lleida, i entre Lleida i Tarragona. A la Catalunya Central, els pagesos també han tallat la C-16 en ambdós sentits a Sallent, així com l’Eix Transversal (C-25) i la C-17. Segons el Servei Català de Trànsit (SCT) també estan tallades la C-14 a Alcover i la C-15 a Vilafranca del Penedès.

13 i 21 febrer: dates clau per al calendari de protestes

Les protestes de les últimes setmanes a França han precipitat el calendari de mobilitzacions, que ha de culminar amb una gran manifestació a Madrid el 21 de febrer. Les associacions agràries també estan preparant accions a la frontera amb França, al Port de Tarragona i a Mercabarna el 13 de febrer. De fet, aquest cap de setmana hi ha hagut el primer tast de les protestes amb marxes lentes a diversos punts de la demarcació de Lleida.

Més info: La revolta de la pagesia

A banda dels costos de producció desmesurats i els greus efectes de la sequera, una de les gotes que ha fet vessar el got ha sigut l'obligatorietat de presentar un quadern de camp digital, una exigència de la Unió Europea que el sector considera que el govern espanyol ha "centrifugat" el cost d'aquesta digitalització als productors. En aquest document han de quedar unificats els registres existents d'informació agrària i és indispensable per accedir als ajuts europeus. Altres reclamacions del col·lectiu són posar fi als abusos que pateixen els petits productors obligats a vendre per sota de preu de cost, uns plans estratègics de la Política Agrària Comuna (PAC) adaptats a la realitat mediterrània, solucions per als danys de fauna i acabar amb la competència deslleial de productes importats de fora de la Unió Europea.

Les associacions agràries també estan preparant accions a la frontera a França, al Port de Tarragona i a Mercabarna el 13 de febrer

La convocatòria d'aquest dimarts es repetirà a altres punts de l'Estat. A Catalunya, les concentracions estan impulsades per Unió de Pagesos. "El 2023 va ser colpidor i el 2024 no va millor. Els ànims estan molt tocats, l'economia està molt tocada, comencem a veure puntes de sobreendeutament al sector agrari i ramader, es van disparar els costos de producció", ha detallat Josep Carles Vicente, responsable d'Organització d'Unió de Pagesos. L'organització agrària espera que les protestes siguin molt seguides.

Més informació
Les reivindicacions d'Alcarràs i la vida després de la popularitat
Ségolène i el refregit de tomàquet
Milers de tractors bloquegen Brussel·les per denunciar el malestar dels agricultors
Avui et destaquem
El més llegit