Més crèdit o suspensió d'impostos: les patronals veuen "insuficients" les mesures

Les divisions de comerç de Pimec i Foment calculen que un 70% d'empreses del sector serveis poden tancar si no s'amplia el paquet de mesures

Un carrer comercial de Barcelona, buit durant l'estat d'alarma | ACN Un carrer comercial de Barcelona, buit durant l'estat d'alarma | ACN

Les previsions de Pimec i Foment del Treball són pessimistes: un 70% d'empreses dels sectors comerç, restauració i serveis hauran de tancar si no s'amplia el paquet de mesures econòmiques per fer front a la crisi del coronavirus. Les divisions de comerç de les patronals han insistit de manera unitària que calen dos canvis, la suspensió d'impostos i més crèdit per a les pimes. 

A través d'un comunicat conjunt, han criticat les mesures presentades pel Govern central i les han qualificat d'"insuficients". Els empresaris consideren que "el sector comercial ha sofert, per intervenció pública, un tancament quasi absolut, i ha de ser el sector públic que doti de les eines necessàries per impedir la mort d'aquest teixit productiu", en referència del confinament i tancament de tots els comerços i establiments que no són de primera necessitat per evitar més contagis en una pandèmia que ja s'ha estès a tot el món.  

Més info: Reclam unitari de les patronals per suspendre els impostos

En concret, demanen que se suspenguin les liquidacions mensuals i trimestrals d'IVA, IRPF, l'impost de societats, les cotitzacions a la Seguretat Social i les quotes d'autònoms. Si no s'apliquen aquestes mesures, Pimec Comerç i Foment Comerç consideren que més de la meitat del teixit comercial, format per pimes, haurà de presentar un preconcurs o un concurs de creditors. 

A banda d'alleujar la pressió fiscal a les empreses, reclamen més crèdit i un accés immediat a aquest. Les conseqüències de tot això, segons les patronals, seran impagaments als proveïdors, centenars de milers de persones a l'atur -estimen que unes 300.000 a Catalunya- i una pèrdua d'ingressos públics d'aquests impostos que reclamen suspendre. 

Indústria i distribució

També ha reaccionat a les darreres mesures que ha aplicat el Govern espanyol la patronal de fabricants i distribuïdors, Aecoc. Poc abans que el Congrés donés suport a Pedro Sánchez en la pròrroga de dues setmanes de l'estat d'alarma -fins al 12 d'abril-, l'associació ha demanat un equilibri entre parar el virus i garantir la "viabilitat futura" de les empreses. 

En aquest sentit, Aecoc veu “imprescindible” analitzar “rigorosament” l'ampliació de les mesures restrictives en un moment com l'actual. La patronal creu que les mesures actuals ja són "molt restrictives", ja que suposen el tancament total de l'hostaleria i el comerç no alimentari.  

Més informació
El coronavirus provoca una "pertorbació sense precedents" en l'economia
Una crisi, un confinament i un canvi d'hàbits per repensar el comerç
Els comerços hibernen ‘sine die’
Avui et destaquem
El més llegit