Un Pedro Sánchez "prudent" confia superar totes les expectatives

El president del Govern espanyol anuncia al Cercle d'Economia la fi de l'obligatorietat de portar mascareta a l'aire lliure

El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la seva intervenció a la Reunió del Cercle d'Economia l'any 2021 | Cedida El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la seva intervenció a la Reunió del Cercle d'Economia l'any 2021 | Cedida

"Abans d'optimista, vull ser prudent". Amb aquest missatge ha començat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, el seu discurs a la Reunió anual del Cercle d'Economia, que s'ha celebrat aquests dies a l'Hotal W de Barcelona. La cloenda de les jornades, tot i l'avís inicial, ha estat més optimista que prudent. "Els vull traslladar un convenciment profund: els optimistes encertaran i pot ser que es quedin curts", ha indicat. Després dels precs del president del Cercle, Javier Faus, que reclamava "concòrdia i diàleg" entre Catalunya i Espanya, Sánchez començava amb un anunci també optimista: el Consell de Ministres aprovarà la setmana que ve la fi de l'obligatorietat de portar la mascareta a l'aire lliure.   

Però en termes econòmics tampoc no li ha faltat l'optimisme. El primer objectiu, ha afirmat, ja està aconseguit: "Fer resistir l’economia fins que arribés el moment en què poguéssim recordar el que era la normalitat abans de la pandèmia". Les previsions són cada vegada millors i Sánchez augura una "recuperació econòmica poderosa", però amb prudència: "Si no hi ha cap imprevist", ha afegit. La bateria de xifres que ha compartit amb l'empresariat català assistent ha començat amb la recuperació del PIB a nivells previs de la pandèmia: serà el 2022. 

Segons la Comissió Europea, Espanya serà el país que més creixerà tant enguany com l'exercici que ve de tota la Unió Europea. Una altra previsió optimista: "Esperem acabar el mes de juny amb 189.000 afiliats més a la Seguretat Social en termes desestacionalitzats". També en matèria d'ocupació, el nombre de persones afectades per un ERTO segueix caient i, de fet, ha accelerat el ritme de baixada amb la desescalada i el començament de l'estiu, que també comporta l'arribada de turistes.

Pedro Sánchez: "Els vull traslladar un convenciment profund: els optimistes encertaran i pot ser que es quedin curts"

Segons Sánchez, ara n'hi ha 466.000, dels quals un 31% estan suspesos parcialment. Als moments de confinament més dur, la xifra va arribar als 3,5 milions. Aquests indicadors "tan esperançadors" també han provocat un augment de la confiança empresarial, que ha assolit els nivells màxims dels darrers 15 anys, ha afirmat el president del Govern espanyol.   

Les necessitats

Què necessita l'Estat per recuperar l'economia? La vicepresidenta segona del Govern i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ja havia exposat l'estratègia de reactivació econòmica en la primera ponència de la darrera jornada de la Reunió del Cercle. Sánchez ha indicat quines són les necessitats primordials perquè sigui una recuperació de llarga durada i que es faci amb una base sòlida. 

Més info: Ministra i conseller: dues estratègies de recuperació

La primera és un full de ruta, que ha de marcar el camí. En aquest cas, es tracta del pla de recuperació que el Govern espanyol va enviar a la Unió Europea i que Brussel·les ha aprovat aquesta mateixa setmana per poder començar a rebre els fons europeus Next Generation. "Per a mi, és el major esforç reformador que s'ha fet mai", ha considerat. Una altra necessitat és talent empresarial, que permeti aprofitar les oportunitats que obren aquests recursos comunitaris. Amb això també es refereix als emprenedors, "que han demostrat que la capacitat d'emprendre no només es troba en els sectors tradicionals de l'economia". 

"La recuperació ha de retornar la dignitat als joves, que han estat apartats durant molts anys a Espanya"

Una altra necessitat: treballadors qualificats per acompanyar aquest talent empresarial. En aquest punt, Sánchez ha fet una petita aturada per explicar els plans de reforma de la Formació Professional, que considera essencial per comptar amb treballadors que puguin respondre a les exigències de les empreses en matèria de talent. Finalment, el president espanyol ha fet referència a "l'estabilitat i unitat política" i ha mencionat algunes de les intencions que té l'executiu pel que fa a Catalunya: reforçar la inversió en infraestructures clau i millorar el Centre de Supercomputació de Barcelona, entre d'altres. 

La prioritat, però, per davant de tot, ha de ser garantir un bon futur als joves: "La recuperació ha de ser la que torni la dignitat als joves, que han estat apartats durant molts anys a Espanya o han estat obligats a anar-se’n; no només volem atreure talent, sinó també retenir el que tenim". Per reenganxar els joves en política, Sánchez defensa "crear una economia de dimensions molt més humanes i crear les oportunitats perquè puguin fer-ho".

Més informació
Formació digital, el pilar de l'economia espanyola
El binomi entre beneficis i objectius climàtics
Avui et destaquem
El més llegit