L'economia espanyola es frena i creix un 0,4%

El consum creix en comparació a fa un any però ho fa menys que el trimestre precedent

L'economia espanyola creix una dècima inferior a l'estimada per al primer trimestre | iStock L'economia espanyola creix una dècima inferior a l'estimada per al primer trimestre | iStock

El Producte Interior Brut (PIB) espanyol ha crescut un 0,4% en el segon trimestre, una dècima inferior a l'estimada per al primer trimestre, segons les dades avançades de la Comptabilitat Nacional Trimestral que publica l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta xifra continua la tendència a la baixa iniciada el primer trimestre (0,5%), després que en el darrer del 2018 es registrés un creixement del 0,6% i és la més baixa dels darrers tres anys. D'altra banda, la taxa anual del PIB baixa del 2,2% del trimestre anterior al 2% de l'actual. La contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB és d'un punt, nou dècimes per sota de la del primer trimestre. En canvi, la demanda externa significa un punt, vuit dècimes per sobre de la del trimestre anterior.

Més info: El Banc d'Espanya retalla quatre dècimes el creixement del PIB

Les dades de l'INE mostren que el consum creix en comparació a fa un any però ho fa menys que el trimestre precedent. Així, la despesa en consum puja un 1% interanual, tres dècimes menys a la del primer trimestre. El mateix passa pel que fa al consum de les llars espanyoles, que puja un 0,6% interanual, cinc dècimes menys que en el trimestre passat.

En el cas de les administracions públiques hi ha una pujada del 2,2% interanual. La formació bruta de capital ha registrat un creixement de l'1,2%, 3,4 punts menys que el trimestre anterior. També puja la inversió en actius fixes materials, un 1%, però 4,8 punts menys que el trimestre anterior.

Més assalariats i remuneració

Pel que fa a la demanda externa, les exportacions de béns i serveis creixen un 2,2% interanual i 1,9 punts més que el primer trimestre. De la seva banda, les importacions baixen un 0,7% interanual, 0,3 dècimes menys que l'anterior.

Per sectors, destaca l'augment d'un 5,2% respecte al mateix trimestre del 2018, una taxa un 1,2 inferior a la del trimestre anterior. La variació interanual del valor afegit brut dels serveis ha estat del 2,8%, una dècima menys que la del trimestre precedent. De la seva banda, la indústria augmenta un 0,2% interanual , mentre que la indústria manufacturera presenta una taxa del -0,3%.

La comptabilitat de l'INE mostra també que la remuneració dels assalariats puja un 5,2% interanual, dos dècimes superior a la del trimestre anterior. Això s'explica per un augment del 2,7% dels assalariats i un augment del 2,4% de la remuneració mitjana per treballador. Pel que a fa a l'ocupació, els llocs de feina pugen un 0,5% respecte al trimestre anterior i un 2,5% interanual, el que suposa un increment de 446.000 equivalents a temps complet en un any.

Més informació
Montero preveu elevar el PIB al 2,3% aquest any
Catalunya tanca els cinc primers mesos de l'any amb un dèficit del 0,46% del PIB
El turisme i la construcció enlairen un 2% el PIB
Avui et destaquem
El més llegit