• Economia
  • Picabaralla a l'Imserso: 900.000 pensionistes "sense vacances"

Picabaralla a l'Imserso: 900.000 pensionistes "sense vacances"

Molts hotelers confessen que no podran tenir els seus establiments oberts si no arriba gent gran i es plantegen mesures més dràstiques

Uns turistes de l'Imserso fent un signe negatiu amb les mans | iStock
Uns turistes de l'Imserso fent un signe negatiu amb les mans | iStock
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
02 de Setembre de 2023

Un cop acabada la temporada d'estiu, molts hotelers de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears esperen l'arribada de turistes de l'Imserso durant la tardor per allargar la facturació. Sembla, però, que aquest any no començarà fins Nadal. El motiu: l'adjudicació del concurs públic de 900.000 places que ha acabat aturat i no començarà a mitjans setembre, com és habitual. Els hotelers, indignats, ho tenen clar: estan en joc 13.000 llocs de feina, no podran mantenir els establiments oberts més temps i "no els surten els números amb l'augment de costos per la inflació".

 

En primer lloc, el concurs per operar els viatges dels pensionistes, convocat per l'Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso), acostuma a derivar en una baralla administrativa que emprenen les empreses que no resulten adjudicatàries, ja que es parla d'unes vacances destinades a 900.000 persones de tot Espanya. I a més, el contracte és de gairebé 850 milions d'euros. De fet, dels tres lots que s'havien d'adjudicar s'ho ha emportat un únic adjudicatari, Avoris, que forma part del grup Barceló.

El contracte de l'Imserso és de 850 milions d'euros anuals i permet a 900.000 jubilats viatjar a la costa

La resta d'organitzacions, entre elles Soltour, Mundiplan i Seniorplan, han presentat un recurs durant l'estiu per no emportar-se cap contracte que consideren "injust". De moment, la decisió està davant del Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals i si, no prenen cap decisió aviat, es poden retardar els processos i les contractacions dels viatges durant més de tres mesos. Els hotelers es lamenten a VIA Empresa i apunten que "ja haurien d'haver començat les contractacions a partir de l'1 de setembre".

 

Cal destacar que molts hotelers venen d'anys sense facturar tant com voldrien. De fet, per culpa de la pandèmia de la covid-19, el sector va deixar d'ingressar amb l'aturada dels viatges de l'Imserso, més de 380 milions d'euros entre 2020 i 2021. El 2022 encara depenien de les recomanacions sanitàries i s'esperava aquest 2023 el tan anhelat "retorn a la normalitat". Però sembla, que anirà per llarg.

Els orígens de l'Imserso

La història de l'Imserso va començar el 1985 amb l'oferta de 16.000 places, 19 hotels i dos destins: Benidorm i Palma, a Mallorca. I és que mesos abans, l'alcalde de Calvià (Mallorca), Paco Obrador, del PSOE i secretari d'UGT a les Balears, es va plantar al despatx de Joaquín Almunia, ministre de Treball, per plantejar-li una altra qüestió sobre el turisme en temporada baixa: "Qui pot viatjar a l'hivern, quan no hi ha vacances?" I la resposta era senzilla: els jubilats.

Obrador (PSOE): "Qui pot viatjar a l'hivern, quan no hi ha vacances?"

Ràpidament li van donar suport el seu equip, l'oposició, els hotelers i el més difícil: que l'Estat els hi subvenciones una part. Cal destacar que en aquella dècada, la pensió mitjana era de tan sols 33.000 pessetes al mes, que transformat a la moneda actual seria de 200 euros. Obrador sempre explica que "aquella acció va néixer per fomentar el treball, no com una acció social". Però, evidentment, ho ha canviat tot: més de 20 milions de jubilats d'Espanya han fet servir el programa al llarg de la història i més de 900.000 jubilats es mouen cada any a una zona turística per gaudir de dies de descans. Una experiència per milers de pensionistes que han viscut una guerra civil, una dictadura i una transició i que han sabut el que eren les "vacances de veritat" per primera vegada.