La nova planta de fred d'alta eficiència d'Ecoenergies Barcelona començarà a funcionar el 2023

Serà la primera xarxa de l'Estat en introduir el fred residual de regasificació com a font d'energia

Central d'Ecoenergies Barcelona ubicada a la Marina del Prat Vermell | Ajuntament de Barcelona Central d'Ecoenergies Barcelona ubicada a la Marina del Prat Vermell | Ajuntament de Barcelona

La xarxa d'Ecoenergies Barcelona, empresa participada per l’Ajuntament de Barcelona, Veolia i Copisa, impulsa el desenvolupament d'una nova planta de fred d'alta eficiència a la Zona Franca, el Port, el barri de la Marina del Prat Vermell i part de L'Hospitalet. En un comunicat, el consistori destaca que es tracta de la primera xarxa de l'Estat que introdueix un fred residual de regasificació com a font energètica i permetrà facilitar fred a nivell industrial i aportar climatització als edificis connectats, tant residencials, com de serveis o naus industrials. La recuperació del fred residual de la regasificadora a través d'aquesta xarxa serà una realitat a partir del novembre del 2023, quan està previst que entri en funcionament la planta.

Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament de Barcelona afirma que reforça seu compromís amb les energies renovables i l'eficiència energètica, ja que el fred residual substitueix els sistemes de refrigeració convencionals i suposa un estalvi del consum elèctric en la seva producció i una disminució de l'impacte ambiental.

La nova planta que ara s'inicia i que estarà operativa d'aquí a un any permetrà, en una primera fase, aprofitar el fred residual (fins a 18 MW) del procés de regasificació del gas natural liquat d'Enagás que ara es perd llançant-se al mar. El projecte compta amb una inversió de 41 milions d'euros per tal de desenvolupar la planta de recuperació de fred i la interconnexió amb la Central.   

Aquest fred de molt baixa temperatura (-20ºC) serà transportat a través d'una xarxa de canonades a la central d'Ecoenergies a la Zona Franca per ser transformat en fred a +5ºC i distribuït per la seva xarxa de climatització. Així mateix podrà ser utilitzat directament com a fred a -20ºC per necessitats de fred industrial a Mercabarna i en el propi Port, o emmagatzemat en forma de gel quan no hi hagi demanda dels clients.

Més informació
Barcelona instal·larà una planta fotovoltaica d'autoconsum de 360.000 metres a Mercabarna
Projecten a Tarragona la planta de producció d'hidrogen verd més gran de l'Estat
Blanca Sorigué (CZFB): "Al Consorci no vivim dels impostos de ningú"
Avui et destaquem
El més llegit