El pont del Pilar deixa un 90% d'ocupació al Pirineu i anima el centre de Barcelona

Els festius del 12 d'octubre omplen de gent tant les cases rurals a la muntanya com les zones comercials del centre de la capital catalana

L'interior d'una habitació d'una casa rural al Pirineu | ACN L'interior d'una habitació d'una casa rural al Pirineu | ACN

Barcelona i les grans ciutats han estat les més perjudicades pel que fa a la manca de visitants des que va començar la pandèmia. Així com les zones rurals van recuperar ràpidament les altes ocupacions -un cop acabat l'estat d'alarma i els confinaments comarcals-, la capital catalana ha patit més per tornar a atreure visitants. Aquest pont del Pilar, però, ha servit per animar el turisme interior tant a la muntanya com a Barcelona. D'una banda, la demarcació de Lleida tancarà els dies festius amb un resultat molt satisfactori, principalment a la zona del Pirineu i l'Aran, on l'ocupació durant aquests quatre dies s'ha situat al voltant del 90% de mitjana i ha arribat a fregar en molts establiments el ple durant el cap de setmana. D'altra banda, les zones comercials del centre de Barcelona han vist com s'animaven amb l'arribada de visitants de fora de la ciutat. 

Els percentatges d'ocupació del Pirineu lleidatà han estat per sobre de les previsions inicials abans del pont. El balanç millora un 5% les xifres de les mateixes dates de l'any passat, quan es va tancar amb un 85% d'ocupació. Això ha suposat un major volum d'ingressos per al conjunt del sector, que ha pogut recuperar pràcticament totes les activitats d'abans de la covid-19. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estima que la demarcació ha rebut durant aquests quatre dies la visita de més de 30.000 turistes allotjats en establiments de turisme reglat, els quals han generat al voltant d'unes 85.000 pernoctacions a partir de la nit del divendres 8 d'octubre fins dimarts, al marge de les segones residències, que també han tingut força activitat. 

La vicepresidenta del Patronat, Rosa Pujol, ha destacat el fet que la demarcació ha tornat a ser una destinació ben valorada pel públic de proximitat en aquest pont, tal com ja ha anat passant durant tota la pandèmia, amb un comportament extraordinari durant les dues temporades d'estiu i els ponts de la Mercè i aquest de la festivitat del Pilar. És per això, que Pujol confia que aquesta tònica es pugui "mantenir" durant els propers caps de setmana de tardor mentre ja es tenen els ulls posats en la temporada d'esquí, que enguany podria funcionar amb normalitat i així recuperar l'activitat d'abans de la covid-19.

Al centre de Barcelona, ha augmentat significativament el nombre de visitants. A la cada vegada més habitual presència de turistes d'aquests darrers mesos s'hi ha afegit gent de la mateixa ciutat o d'altres poblacions de Catalunya que han aprofitat els dies de festa per passejar o anar a comprar a l'avinguda de la Catedral, la plaça de Catalunya, el Passeig de Gràcia o les Rambles. "Em trobo gent que feia dos anys que no venia a comprar aquí", ha reconegut Josep Planelles, propietari d'una botiga de torrons a Portal de l'Àngel. "Estic parlant, fins i tot, de veïns de Sant Andreu. Gent gran que tenia por d'agafar el bus o el transport públic i no havia baixat al centre de Barcelona en tot aquest temps", ha continuat amb sorpresa Planelles.

"A poc a poc, cada vegada hi ha més gent al carrer, i aquests dies de pont del Pilar hi ha acompanyat també el sol i la bona temperatura", ha assenyalat el botiguer, que confia que es tornarà progressivament a la normalitat. "Encara costarà, m'imagino. Crec que el 2022 no serà l'any de la recuperació total i ens serà difícil arribar a les xifres del 2019", ha reflexionat Planelles. "En tema vendes no anem bé, l'únic consol és que cada dia anem millor, però estem lluny d'abans de la pandèmia", ha afegit.

Un altre dels punts amb més afluència de gent és l'avinguda de la Catedral, on ja es poden observar força guies amb grups de turistes de fins a 20-30 persones. Tot i aquest increment de visitants, els comerciants de la zona no es mostren gaire eufòrics. "Hem augmentat un 20% o un 30% les vendes en comparació amb l'any passat, però estem ara mateix al 50% respecte al 2019", ha assegurat Joaquín Carrillo, responsable del quiosc de la Catedral. "Hi ha més turistes, és cert, però no hi ha aquella alegria de comprar. La costa està molt pausada, en stand by", ha recalcat.

Més informació
I els turistes, quan tornen?
Les hores del bon turisme
Avui et destaquem
El més llegit