Com podem prevenir les lesions de peu i turmell en els corredors?

El coneixement de la morfologia del peu, el calçat i la correcta preparació i recuperació després de l'activitat física pot ajudar a no patir el mal

Com prevenir lesions de peu i turmell? | iStock
Com prevenir lesions de peu i turmell? | iStock

Córrer és una manera efectiva, ràpida i molt atractiva de fer salut que s’ha convertit en la realitat actual dels nostres carrers, plens de veïns i amics que surten a fer kilòmetres. Semblava una moda però ja és un hàbit molt saludable, arrelat a la rutina de molts de nosaltres, on els caps de setmana l’oferta de curses de qualsevol distància és àmplia i variada.

Per córrer només calen ganes, equipament adient i sobretot una correcta prevenció de possibles lesions. La Unitat de Peu i Turmell de Clínica Diagonal et vol donar uns consells bàsics per ajudar-te a allunyar el pitjor enemic d’un corredor: la lesió que ens fa aturar!

La prevenció de les lesions té tres pilars fonamentals:

  • El coneixement de la morfologia del peu
  • El calçat
  • La correcta preparació i recuperació desprès de l’activitat.

Conèixer la morfologia del peu del corredor:

El coneixement i un correcte estudi del tipus de peu que tenim és essencial per prevenir les lesions futures i per assolir un millor rendiment. Hi ha tres tipus de peu que es consideren “normals” sempre que no hi hagi ni dolor ni molèsties:

  • El peu plantígrad, que és el peu “normal” per excel·lència.
  • El peu pla que és un peu amb disminució de l’arc plantar (arquitectura òssia del peu).
  • I el peu buit o “cavus” que és un peu amb augment de l’arc plantar (“peu amb més pont”).

Em fa mal el turmell quan corro”

És freqüent que els problemes inicials d’un peu pla apareguin en forma de dolor a la cara interna del turmell després dels primers metres o kilòmetres de córrer, sobretot, si ho fem per determinats terrenys com ara l’asfalt, o amb alguna sabatilla d’esport en concret. De fet en un primer moment, el peu pla manté la part de dins (arc plantar) normal i només hi ha una inflamació del tendó del tibial posterior (tendinitis).

Si un corredor té dolor molt freqüentment al turmell, és aconsellable demanar visita amb un traumatòleg per a què ho estudiï i proposi un tractament, normalment amb rehabilitació / fisioteràpia i plantilles, adient a les característiques de cada cas. En cas contrari, aquestes tendinitis poden acabar trencant el tendó i/o mantenint el dolor i fent que el peu pla progressi.

Els corredors poden tenir altres problemes com el dolor per la inflamació del tendons de la part de sobre del peu i davant del turmell (tendinitis dels extensors o del tibial anterior). En aquests casos, una visita al traumatòleg pel diagnòstic, tractament i prevenció és clau per evitar empitjorar les lesions.

“M’han dit que tinc un peu pla, puc córrer?”

Tot i que hi ha diferents fases en l’evolució del peu pla, des d’inflamacions que milloren ràpid, tendinitis, o greus artrosi que provoquen dolor a diari, els primers moments (estadis inicials) d’un peu pla no haurien d’impedir sortir a córrer; tenint sempre cura en l’elecció del calçat, escollint bé el terreny per on correrem i duent a terme una bona preparació física de forma prèvia.

Més Informació
Genètica i esport
Les dietes i els suplements antioxidants són saludables per a tothom: mite o veritat?
Diferències entre fer-se un test d'intoleràncies i un estudi genètic
Avui et destaquem
Comentaris