• Economia
  • La producció ecològica catalana resisteix les dificultats de 2024 i torna a créixer

La producció ecològica catalana resisteix les dificultats de 2024 i torna a créixer

Segons les últimes dades, el sector industrial ecològic ha viscut un creixement acumulat del 145,21% en els darrers deu anys

Camp de carxofes de Gavà | ACN
Camp de carxofes de Gavà | ACN
Redacció VIA Empresa
11 d'Agost de 2025 - 12:52

El sector ecològic català va tancar el 2024 amb una tendència positiva, malgrat les dificultats conjunturals de l’any 2024. Segons les dades publicades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), recollides a l’Informe de la producció agrària ecològica 2024, la superfície dedicada a conreu ecològic ha augmentat un 0,25% i s'ha enfilat fins a les 284.590 hectàrees. En paral·lel, l’agroindústria ecològica ha crescut un 1,81% respecte de l’any anterior.

 

Aquest augment s'ha fonamentat en àmbits com la vinya i l’olivera, que han incrementat un 6,06% i un 4,37%, respectivament. D'aquesta manera, Catalunya s'ha consolidat com a territori referent en la producció ecològica al sud d’Europa, gràcies a l’esforç del sector i al suport institucional sostingut.

La directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), Rosa Altisent, ha destacat que "tot i les dificultats, el sector ecològic ha resistit i continua evolucionant, amb increments en superfície i en activitats agroalimentàries".

 

Altisent també ha recordat que el Departament impulsa el sector mitjançant el Pla d’acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2024-2027, que inclou 132 actuacions transversals coordinades amb altres departaments i agents privats i públics.

5.290 operadors ecològics registrats i augment industrial

Però no tot han estat augments. Durant l'any 2024, el nombre d'operadors inscrits al CCPA van caure un 0,81% interanual, fet que en xifres totals es tradueix en 5.290. Ara bé, en comparació amb una dècada enrere, aquest registre ha experimentat un creixement acumulat del 94,2%.

Així mateix, les activitats agroalimentàries ecològiques registrades han repuntat un 1,81% interanual i han arribat a les 2.918. El sector industrial ecològic ha viscut un creixement acumulat del 145,21% en els darrers deu anys.

L'altra cara de la moneda és la ramaderia, que ha patit una davallada de l'1,15% en el nombre d’explotacions ramaderes ecològiques, que actualment se situa en 1.122. Tanmateix, el sector ha crescut un 45,53% en l’última dècada. El boví de carn es manté com a principal subsector ramader, amb un augment anual del 2,08%.

Consum a l’alça: el 47% de la ciutadania compra productes ecològics

Més enllà de l'informe, el Departament ha fet públiques també les dades del 7è Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics, elaborat en col·laboració amb el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Segons l’estudi, el 88% de la població coneix els aliments ecològics i el 47% n’adquireix habitualment.

Quant a la freqüència de consum, un 6,2% hi accedeix diàriament i un 27% ho fa un cop per setmana. El baròmetre també destaca que la qualitat és el criteri principal de compra, seguit del preu. Aquestes preferències varien segons l’edat i el nivell d’estudis de les persones enquestades.