Puja el preu dels peatges catalans

La pujada d'entre un 6,6% i un 7,3% s'ha fet d'acord amb l'increment de l'IPC segons ha explicat el Departament de Territori

Imatge d'arxiu d'un peatge | Generalitat Imatge d'arxiu d'un peatge | Generalitat

Els peatges de la Generalitat pujaran de preu entre un 6,6% i un 7,3% a partir de l'1 de gener de 2023 tal com ha ordenat el conseller de Territori, Juli Fernández, aquest divendres. Fonts del Departament han explicat que la pujada s'ha fixat, tal com estableix la fórmula de càlcul automàtic, prenent la variació anual de l'IPC al desè mes de l'any. A l'octubre la inflació va registrar un increment del 7,3%.

Les noves tarifes comportaran que, per exemple, circular pel Túnel del Cadí en turisme, furgó o furgoneta passi de costar 12,64 euros, a costar 13,48. És un increment del 6,6% respecte a l'any passat. En el cas dels Túnels de Vallvidrera, el peatge en hora vall per a un turisme passarà dels 4,04 euros als 4,34 euros, mentre que en hora punta serà de 4,88 euros en comptes dels 4,56 euros que costava fins ara. On es notarà més l'increment és a la C-16, eix Sant Cugat-Terrassa-Manresa, on la pujada serà del 7,19% i a la C-32, eix Castelldefels-Sitges-el Vendrell, on el preu a pagar incrementarà un 7,3% amb l'entrada d'any.

La Generalitat ha explicat que congelar el preu dels peatges tindria una incidència "molt significativa" en els pressupostos públics. A més, des de l’executiu català també creuen que la mesura xocaria amb les polítiques públiques de descarbonització de la mobilitat i incentivació del transport públic. El govern català, però, sí que ha anunciat diverses bonificacions i descomptes a les vies.

Tant a la C-16, com a la C-32 s’augmenten les bonificacions. Durant el primer trimestre de l’any, les rebaixes passaran del 70% al 80% a la barrera troncal i del 41% al 60% a la lateral al peatge de Sant Vicenç de Castellet de la C-16. Pel que fa a la C-32, els recorreguts interns de l'autopista entre Cubelles (Garraf) i El Vendrell (Baix Penedès) passaran a ser gratuïts durant el primer trimestre i la bonificació del peatge de Vallcarca passarà del 40% actual, al 50%.

La Generalitat ha afirmat que amb els nous descomptes i bonificacions, no només es reduirà al preu del peatge que pertoca del 2023, sinó que també suposarà una reducció als preus de fa 15 anys ajustant la comparativa a la inflació.  Per fer-ho, el Govern assumeix uns 50 milions d’euros en concepte de descomptes. 

Més informació
L’aixecament dels peatges ha suposat un estalvi de prop de 600 MEUR per als usuaris
L'IPC creix el 6,8% interanual a Catalunya a l'octubre
Catalunya, el tercer territori amb més mobilitat per feina
Territori habilitarà 14.700 noves places de 'park&ride' a 102 estacions de tren i d'autobús
Avui et destaquem
El més llegit