Un treballador amb màster cobra més del doble que un amb l'ESO

El 65% de les empreses pujarà el sou dels seus treballadors el 2019, segons Adecco i Infoempleo

La diferència entre un treballador amb màster i un amb l'ESO és de més de 15.000 euros anuals | iStock La diferència entre un treballador amb màster i un amb l'ESO és de més de 15.000 euros anuals | iStock

La formació influeix, i molt, en la bretxa salarial. Segons l'Informe Infoempleo Adecco: Oferta i demanda d'ocupació a Espanya, un treballador amb un màster pot cobrar més del doble que un que només té l'ESO. De mitjana, un treballador sense estudis guanya 15.170 euros bruts anuals, mentre que un amb màster guanya uns 30.943 euros bruts l'any. La diferència, doncs, pot arribar a ser de 15.800 euros entre l'un i l'altre.

Més info: El Govern espanyol aprovarà la pujada del salari mínim a Barcelona

Però no només els estudis influeixen en la diferència salarial. L'informe destaca que els homes reben una remuneració mitjana d'1,17 vegades la d'una dona i, per tant, els homes guanyen un 3.600 euros més que les dones a l'any.

A banda d'això, l'estudi també subratlla que el 64,8% de les empreses augmentarà la retribució dels seus treballadors de cara el 2019, mentre que un 36% assegura que no ho farà. De fet, el 57% de les empreses entrevistades admeten que els sous de les noves incorporacions són més baixos als que reben els que ja formen part dels seus equips. El 30,2% sosté que ofereix una remuneració inferior de fins el 15% als treballadors que porten menys de cinc anys i, per tant, el salari d'una persona que només porta un any pot cobrar, per exemple, uns 20.086 euros anuals, mentre que un treballador que porta més de 10 anys en pot guanyar 28.598 euros.

Recuperar els salaris perduts

En l'últim any, el 16,3% de les empreses han reduït els salaris de la seva plantilla, mentre que el 33% els ha pujat. Tanmateix, però, la majoria ha optat per la congelació salarial, segons han assenyalat el 48,9% dels enquestats.

A més, prop del 60% de les companyies considera que el 2025 s'hauran recuperat els nivells salarials perduts durant la crisi, mentre que el 40,3% es mostra menys optimista i considera que no s'aconseguirà en aquest període de temps.

I no només això. El 70,3% dels treballadors no se senten suficientment remunerats per la seva feina, una xifra que, segons Addeco, és "considerablement elevada", però que ha caigut lleugerament respecte l'any anterior, quan era del 72,3%. Només el 0,7% dels enquestats considera que la seva retribució és "excessiva" per la feina que realitza.

Més informació
La UGT desmunta els "falsos mites" del salari mínim
Territorialitzem el salari mínim interprofessional?
Avui et destaquem
El més llegit