El fabricant de l’oli de gira-sol de Mercadona i d’olis d’oliva premium

L’empresa tortosina Faiges deixa en 'stand by' el projecte de posar en marxa una planta envasadora d’oli als Estats Units

Francisco ‘Sisco’ Faiges Borràs, director general de F. Faiges i president de la Cambra de Comerç de Tortosa | Cambra de Comerç de Tortosa Francisco ‘Sisco’ Faiges Borràs, director general de F. Faiges i president de la Cambra de Comerç de Tortosa | Cambra de Comerç de Tortosa

El grup tortosí F. Faiges és un dels grans elaboradors d’olis de la península, tant d’oliva com de llavors, però els seus directius poc es pensaven que el febrer passat apareixeria als mitjans de comunicació per ser el fabricant de l’oli de gira-sol Hacendado, la marca blanca de Mercadona, quan aquest producte es va convertir en el més buscat dels seus lineals arran de la guerra a Ucraïna.

Però Faiges és molt més que un fabricant d’olis per a les marques blanques de grans grups de distribució. També comercialitza les seves pròpies marques, com Abaco, amb olis d’oliva premium. És el setè elaborador d’oli d’oliva de l’Estat i el sisè d’olis de llavors, segons els rànquings de Statista. Si se suma la producció total d’olis alimentaris entraria entre els quatre més grans. I també és la primera empresa de les Terres de l’Ebre per facturació.

Faiges es dedica a tot el cicle de l’oli: conreu d’oliveres, extracció, refinat, envasat, granel, exportació, ... fins al punt d’obrir delegació a la Xina i el Japó

Pel que fa a l’oli d’oliva, el grup empresarial de la família tortosina Faiges es dedica a tot el procés: tant a la part agrícola, amb 250.000 arbres (el 90% en intensiu), com a la industrial, amb l’extracció, refinat, envasat o venda a l’engròs. Fins i tot, s’encarreguen de la gestió dels subproductes i residus. Una de les claus del seu èxit és l’exportació, a la qual destinen més de la meitat de la producció. Disposen de delegacions comercials fins i tot a la Xina i el Japó.

Arran de la pandèmia i, posteriorment, per culpa de la guerra d’Ucraïna han adaptat els plans comercials i d’expansió. Faiges havia previst posar en marxa una planta d’envasat d’oli a l’estat nord-americà de Florida aquest 2022, però el projecte ha quedat en “stand by”, a l’espera de l’evolució de l’economia mundial, segons confirmen a VIA Empresa fonts del departament comercial. També s’han vist obligats a buscar altres vies de proveïment de gira-sol a Llatinoamèrica arran de la guerra d’Ucraïna, país del qual importaven matèries primeres.

Faiges potencia varietats d’olis d’oliva premium amb la marca Abaco

Històricament, Faiges ha evolucionat des del granel a l’envasat, des de la marca blanca a les seves pròpies marques, però sense deixar cap d’aquests segments. Des de fa quinze anys ha apostat clarament per la seva capacitat industrial, enfocada a l’exportació. Però això no impedeix que, sobretot des del pla estratègic que van iniciar el 2016, també potenciessin les seves pròpies marques (Abaco, Bau i Autran). En l’actualitat, fonts de la companyia assenyalen que estan impulsant varietats d’olis premium amb la marca Abaco, el seu buc insígnia, que es troba en grans superfícies com Carrefour.

Entre els seus olis d’oliva de més qualitat n’hi ha de verge extra ecològics o d’aromatitzats amb essències de fum, all i farigola, tòfona o vainilla. També un cupatge ideat per Fran López, el xef nascut a l’Aldea (Baix Ebre), guardonat amb dues estrelles Michelin.

Des que Francisco ‘Paco’ Faiges Ribas va crear F. Faiges el 1963, ha crescut amb la compra d’empreses i també amb la construcció de noves plantes de producció. El 1970 va adquirir dos elaboradors històrics: la barcelonina Fernando Autran, que va iniciar l’activitat el 1860, i la tortosina Aceites Bau, fundada el 1842 i que va ser pionera en l’exportació d’oli d’oliva a Amèrica. Precisament, l’actual seu social i operativa de Faiges, al carrer Comerç de Tortosa, s’aixeca sobre les antigues instal·lacions de Bau. En la dècada dels vuitanta, va comprar Abaco, del 1840, que ha convertit en la seva marca de referència.

Faiges va donar un salt amb la posada en marxa d’una fàbrica a Ciudad Real per estar prop de les grans zones productores

Faiges compta amb quatre plantes d’elaboració, dues al Baix Ebre i dues més a Castella-la Manxa. A Tortosa, concentren la producció de granels amb destí a l’exportació. I a Roquetes, el novembre de 2018 van inaugurar un molí d’oli d’última generació per als seus productes premium. Aquí obtenen l’oli de les olives collides directament de l’arbre de les explotacions de Roquetes, Tortosa i Mas de Barberans.

Instalaciones de F. Faiges en Tortosa | F. Faiges
Instal·lacions de F. Faiges a Tortosa | F. Faiges

El gran pas endavant el van donar el 2007 amb la construcció d’una nova planta a Daimiel (Ciudad Real). En dos anys van duplicar la producció. Amb una inversió inicial de 60 milions d’euros, van posar en marxa dues línies de refinat i nou d’envasat. Per abaratir despeses, es van situar a Daimiel per captar la matèria primera de productors de Jaén, Córdoba i Granada. Però aquí també tracten el gira-sol.

El 2010, a Los Navalmorales (Toledo), van obrir una altra planta amb una inversió de 25 milions d’euros per elaborar oli d’oliva extra verge. Aquí tracten els subproductes, que poden tenir altres usos industrials, entre els quals la cosmètica.

Faiges exporta a la pràctica totalitat d’Europa, també al continent americà i Àsia, especialment a la Xina, Corea del Sud i Japó, segons precisen des del departament comercial.

La tercera generació de la família Faiges agafa responsabilitats en la gestió del grup

Al capdavant de Faiges hi ha Francisco ‘Siscu’ Faiges Borràs, director general del grup, representant de la segona generació. Des de 2019 presideix la Cambra Oficial de Comerç de Tortosa. Els seus tres germans també treballen per a l’empresa familiar: Joan, responsable d’exportació; Cinta, de la divisió d’envasament; i Rita, de l’àrea jurídica. Aquesta última presideix, des del gener d’aquest any, la Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa. La tercera generació ja s’ha incorporat a l’empresa en diferents responsabilitats.

Més informació
Nacions Unides tria Terres de l'Ebre per analitzar el canvi climàtic o el futur energètic
Una multinacional austríaca invertirà 180 milions d'euros a Tortosa
L'empresa de 'packaging' dels EUA Jabil creix a Tortosa
Avui et destaquem
El més llegit