Un Sant Jordi mirant el cel

Els catalans compraran set milions de roses i 1,5 milions de llibres durant aquesta diada, malgrat el temps

Una rosa vermella amb els llibres d'una parada en segon pla al Passeig de Gràcia | ACN
Una rosa vermella amb els llibres d'una parada en segon pla al Passeig de Gràcia | ACN

Un Sant Jordi singular, una diada diferent. A cavall entre la Setmana Santa i les eleccions espanyoles del 28-A, aquest 23 d’abril s’ha llevat ennuvolat i plujós. Queda en el record aquella diada assolellada i càlida que feia omplir els carrers de gent a la recerca de la rosa més bonica o del llibre més interessant. Però, sigui com sigui, avui també és un dia en què llibreters i floristes es juguen un gran percentatge de les vendes anuals. Els gremis de Floristes i de Llibreters, però, són optimistes: esperen que els catalans comprin set milions de roses i 1,5 milions de llibres, unes xifres positives, en part, gràcies a la proximitat de la festa amb la Setmana Santa. De fet, les vacances ja han servit perquè els llibreters vegin incrementades les seves les vendes -sobretot en les destinacions turístiques-, que esperen complementar-les amb les que realitzin durant aquesta jornada. Però també aquells que no han pogut obrir aquest Diumenge i Dilluns de Pasqua compten amb vendre més que mai durant la tota la jornada.

Més info: Els llibres més desitjats pels catalans

A la Rambla de Barcelona –com en molts altres indrets de Catalunya-, Sant Jordi ja va començar un parell de dies abans per fer veure i viure al turisme l’essència de la festivitat. Aquest Sant Jordi, Barcelona s'omple amb unes mil parades de llibres i quatre mil de roses, mentre que es preveuen més de dos mil punts de venda il·legals. Això només a la ciutat comtal. La rosa vermella continua omplint de colors els carrers, però aquest 2019 la rosa groga també s'imposarà amb força i els floristes preveuen vendre'n unes 600.000.

Al seu torn, el Gremi de Llibreters espera augmentar la facturació fins a un 2% respecte als 22 milions d'euros del 2018 i, del total de les vendes, s'espera que el 34% provingui de la literatura infantil i juvenil. Unes vendes que venen molt motivades pel que representa la diada de Sant Jordi. Així ho assegura el fundador i director de l'editorial Comanegra, Joan Sala, que explica que aquest increment de les vendes no té el seu origen en el 10% de descompte que s'aplica en els exemplars des d'uns dies abans, sinó que es disparen "per la festa de Sant Jordi". I es preveu que la pluja no freni les vendes. Segons la presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, Maria Carme Ferrer, "Sant Jordi és un dia molt especial" i per això creu que "vendre, vendrem" tot i la pluja. De tota manera, Ferrer ha assegurat que "per registrar un bon pronòstic de la diada és fonamental" vendre al llarg de la jornada de Sant Jordi. I és que aquest és el dia en què més venen de l'any, tot i que si parlem de període complert, el de Nadal s'imposa a tot el període previ del dia del llibre.

Al mal temps, bona cara

Els plugims no han fet enrere la gent, que es passeja pels carrers de Catalunya acompanyats del seu paraigua. A primera hora del matí, floristes i llibreters han hagut d’improvisar cobertes de plàstic per revestir les seves parades i salvar els seus exemplars de ser espatllats per la pluja. Tot i així, les previsions continuen sent bones i la treva que pugui anar donant la pluja ajudarà molt al resultat final.

La rambla de Girona amb parades de llibres cobertes de plàstics | ACN

La rambla de Girona amb parades de llibres cobertes de plàstics | ACN

Dels set milions de roses que es vendran, només un 4% es produeixen a Catalunya. El gruix més important de les flors -el 70% del total- ve d'Equador i Colòmbia, mentre que un 15% venen d'Holanda i el 10% restant prové d'altres punts de l'Estat espanyol, sobretot de Sòria. Les flors se sumen a una tendència cada vegada més implantada, que són els complements naturals per engalanar-les. A banda de la tradicional espiga que acompanya la senyera, les roses també vesteixen peces de fusta i, fins i tot, de roba i llueixen detalls de ceràmica o altres detalls.

Roses amb complements, flors desidratades que duren per sempre, papiroflèxia... Com els gustos, les varietats són infinites. De fet, malgrat que els paradistes han trigat més de l'habitual a posar en marxa la jornada, poc a poc han vist com la gent sortia a passejar pels carrers de les ciutats i pobles catalans a la recerca -també- d'un autògraf del seu autor preferit.

La pluja dóna treva a Tarragona, que omple la seva Rambla Nova de ciutadans | ACN

La pluja dóna treva a Tarragona, que omple la seva Rambla Nova de tarragonins | ACN

Autor preferit o llibres escrits des de la presó que ja es venien com xurros setmanes abans del dia del llibre i que, a pocs dies per les eleccions, encara han disparat més les seves vendes. Segons dades publicades el 17 d'abril pel Gremi d'Editors de Catalunya, dels 10 llibres més venuts entre els dies 8 i 14 d'abril de no ficció, sis són sobre la qüestió catalana i tot el que l'envolta. D'aquests sis llibres, tres han estat escrits des de la presó: Oriol Junqueras -el llibre que encapçala el rànquing-, Jordi Cuixart i Raül Romeva han volgut apropar el seu dia a dia a tot aquell que el vulgui conèixer.

Una rosa digital...

Amazon ha volgut estar a l'última i no perdre's l'oportunitat de participar en el Sant Jordi creant una floristeria digital. Justament amb aquesta idea en ment, s'han instal·lat durant tota la jornada al Palau Robert de Barcelona, des d'on regalen roses digitals dissenyades per les il·lustradores Las Rayadas, juntament amb un llibre digital inèdit titulat El regalo de leer, en el qual 30 autors han explicat què significa llegir.

L'hivernacle de l'estant de Kindle al Palau Robert | ACN

L'hivernacle de l'estant de Kindle al Palau Robert | ACN

La responsable de continguts per Kindle a Espanya, Betty Argiles, ha explicat que amb aquesta iniciativa han volgut "unir la tradició de Sant Jordi del regal de la rosa i el llibre i portar-lo a l'entorn digital". Un entorn digital, però, que segons el fundador de Comanegra no ha triomfat perquè els lectors valoren molt el llibre com a objecte. "El mateix dia que vas poder comprar una cançó per internet, vas poder comprar un llibre i han anat per camins molt diferents", recorda. Actualment, l'ebook només representa el 5% de les vendes a tot Espanya, tot i que un 15% llegeix en digital "piratejant".

De fet, Sala sosté que "si fas una editorial només de llibres digitals, en dos dies faràs suspensió de pagaments" i afirma que, precisament per això, el llibre digital "no és un negoci a Espanya", insisteix el director de Comanegra, que afegeix que aquest 5% de les vendes "és possible justament perquè existeix el llibre en paper". I és que, sustenta, el llibre en format digital "és l'excedent del paper", motiu pel qual "si tu fas una editorial només de llibres digitals, en dos dies faràs suspensió de pagaments".

...i una rosa amb cor

El dia dels enamorats també s'estén a altres àmbits i la solidaritat es converteix en protagonista durant aquesta jornada. És per això que, a banda dels centenars d'iniciatives solidàries d'aquest i tots els Sant Jordis, els pacients ingressats a l'Hospital Vall d'Hebron rebran 1.500 roses dedicades pels passatgers de Ferrocarrils de la Generalitat. El gerent de l'hospital, Vicenç Martínez, i el president d'FGC, Ricard Font, han repartit les primeres roses entre els pacients de l'hospital infantil i de la dona.

Es tracta de la iniciativa Roses amb cor, que pretén fer arribar ànims i bons desitjos als malalts. Les roses estan plenes de dibuixos i de paraules de suport. A més, es poden enviar dedicatòries a través d'internet, amb missatges personalitzats, fotografies i vídeos. Els pacients també rebran un llibre gràcies a la donació del Servei de Biblioteques de la Generalitat. En el cas dels més petits, el projecte porta per títol Per Sant Jordi, cap nen hospitalitzat sense conte.

Un Sant Jordi singular i una diada diferent, però amb un mateix denominador comú: celebrar el dia del llibre i el dia dels enamorats, posar consciència i col·laborar en projectes solidaris i passejar per aquesta essència tan pròpia de la jornada (malgrat la pluja). Al mal temps, bona cara.

Més Informació
Els audiollibres en espanyol mouen 2,1 milions de dòlars l'any
Comanegra, l'editorial dels llibres bonics
Un Sant Jordi amb set milions de roses vermelles i 350.000 grogues
Avui et destaquem
Comentaris