Tu fas Sant Jordi, nosaltres posem els llibres

A VIA Empresa volem mantenir l'esperit del Sant Jordi d'estiu amb un sorteig de cinc lots de llibres

Una rosa a l'aparador d'una floristeria tancada durant la diada de Sant Jordi | ACN Una rosa a l'aparador d'una floristeria tancada durant la diada de Sant Jordi | ACN

Torna a arribar el dia fixat, el dia en què s'havia de celebrar el Sant Jordi d'estiu, en què els carrers s'havien d'omplir de roses i de llibres i les parades havien de tornar a acollir els autors més cotitzats. Però, de nou, la covid-19 ha tornat a trencar els plans de floristes i llibreters, que ja van decidir la setmana passada cancel·lar la celebració del Dia del Llibre i de la Rosa als carrers de Barcelona. Tot i això, l'Ajuntament sí que ha donat llum verda a posar parades davant les llibreries aquest 23 de juliol i les roses i els llibres continuaran esperant la ciutadania en els seus locals. A VIA Empresa també volem celebrar aquest dia amb un sorteig de cinc lots diferents de llibres sobre economia, empresa i la vida.

Aquest, altra vegada, serà un Sant Jordi diferent. La diada s'ha de celebrar i si el coronavirus torna a impedir fer-ho en el format tradicional, aquell que tant adorem, ens hem de reinventar. I precisament això és el que han fet floristes i llibreters que, malgrat donar per fet que els nous rebrots de covid-19 han acabat aquest any amb l'ambient que se celebra als carrers, fan una crida perquè la ciutadania vagi a les floristeries i llibreries, que sí que estaran obertes, i, sempre mantenint les recomanacions de seguretat, gaudeixin de la celebració en el format de la nova normalitat.

Però això serà a Barcelona i Lleida perquè sí que hi haurà municipis que podran fer la festa al carrer, com exposava la presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Montse Ayats, que subratllava que "això no treu que llocs com Vic, Granollers o Vilafranca si la situació sanitària és com la que és avui la festa es podrà fer al carrer". Sigui com sigui, i en el format que sigui, l'important és "mantenir l'esperit de celebrar".

La il·lusió hi era, després que al març es decidís fer un canvi de plans i dissenyar una nova estratègia de cara a l'abril sense botigues obertes, ni parades al carrers, ni cues amb desenes i desenes de persones esperant la signatura del seu autor preferit. I Sant Jordi es va celebrar, i es va triplicar la demanda en línia de roses, i tothom recomanava llibres -i els presentava- a través de les xarxes. Es va imposar el virtualisme i l'esperit i les ganes de celebrar de la ciutadania i, ara, tornem a ballar-la en una barreja de presencialisme i presència en el món en línia.

Una festa segura

L'Ajuntament de Barcelona, doncs, permet als llibreters treure parades al carrer, ara bé, aquesta fórmula no tindria consideració d'activitat cultural i, per això, esquiva les restriccions per a la contenció de la pandèmia dictades pel Govern divendres passat. Seran els establiments els qui s'hauran de responsabilitzar de la "gestió" de les cues i el manteniment de la distància de seguretat i, tal i com explica a l'ACN la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, ja sigui a Barcelona com a la resta del país volen fer "una festa del llibre segura", motiu pel qual assegura que els establiments cuidaran molt l'aforament, tant a l'interior com a l'exterior.

"Tot això depèn molt dels llibreters, si volen tenir signatures o no i com les volen tenir, perquè no pot haver-hi aglomeracions de persones", recorda la llibretera. En aquest sentit, suggereix possibilitats a aquells que vulguin tenir la signatura d'un autor: que demanin a la llibreria que aquest els deixi el llibre firmat per recollir-lo a una hora convinguda.

Ferrer: "Tot això depèn molt dels llibreters, si volen tenir signatures o no i com les volen tenir, perquè no pot haver-hi aglomeracions de persones"

Però no tothom pensa igual i, per exemple, editorials com Periscopi, Ona Llibres o Anagrama ja van anunciar que cancel·laven les signatures dels autors del Dia del Llibre i la Rosa. Tanmateix, però, Anagrama anima la gent "a sortir a triar les lectures per a l'estiu i les vacances a les llibreries de confiança, mantenint sempre la distància de seguretat i les mesures recomanades".

Això no vol dir, doncs, que el Sant Jordi d'estiu quedi suspés, sinó que canvia el format, cosa que ja va criticar el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, que creia que s'ha generat "confusió" perquè sembla que s'ha anunciat que se suspenia la festa de Sant Jordi d'estiu, però aclaria que a Barcelona i els altres municipis amb afectacions per la pandèmia hi haurà floristeries obertes amb mesures de seguretat i s'intentaran vendre les roses. Això ha generat nerviosisme i confusió". Guillén lamentava, en aquest sentit, que el seu és un sector amb una pèrdues importants i el 23 de juliol s'esperava que fos un punt d'inflexió positiu.

Cinc lots de llibres

A VIA Empresa també volem mantenir l'esperit del Dia del Llibre i és per això que sortegem cinc lots de cinc llibres per als nostres lectors. Per participar en el sorteig, només heu de subscriure-us al nostre butlletí.

A cada lot hi haurà llibres com El juego infintio de Simon Sinek, que defensa que "en els jocs infinits no hi ha guanyadors ni perdedors"; Potencial d'Estat del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan CanadellEl Bulli, historia d'un sueño, amb vídeos sobre els prodigis de Ferran Adrià, o Debatiendo con Piketty, la agenda para la economía y la desigualdad.

Perquè, com ja dèiem abans del 23 d'abril, el que és segur és que el també dia dels enamorats de Catalunya s'haurà de reinventar com ho ha fet la ciutadania i les empreses en temps de confinament i, com deia llavors l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el dia que se celebri la festa del llibre i de la rosa serà una jornada "espectacular i sense precedents".

Avui et destaquem
El més llegit